
Vappu Pimiän vinkit joulun valmisteluun – hävikkisosekeitto, uudenlainen jälkkäri ja vihko, johon on kirjattu kaikki
Vappu Pimiä ei kyllästy koskaan jouluruokiin. Kun aloittaa ajoissa, ehtii nautiskella ja valmistella kaiken rauhassa. Jouluisen keittokirjan julkaissut juontaja antaa nyt vinkit juhlakauteen.
Uudessa jouluaiheisessa kirjassasi on 95 reseptiä. Koska ja miten kokkailu ja jouluruokien nauttiminen kannattaa aloittaa, ettei kyllästy jouluun mennessä?
Heti vaikka jo marraskuussa voi aloittaa. Tekemistä voi hyvin jaksottaa, ei kannata edes yrittää tehdä ja syödä kaikkea kerralla.
Kirjassani on paljon myös kurpitsareseptejä, jotka sopivat erityisen hyvin pyhäinpäivän aikaan. Koska olen itsekin kasvattanut kurpitsoja, tiedän, että yhdestä riittää aika moneen. Teen esimerkiksi sosetta, jota pakastan, ja sitä voi sitten käyttää esimerkiksi kakkuihin, leipiin ja sämpylöihin.
Itse en koskaan kyllästy jouluruokiin, mutta jos haluaa vaihtelua, voi tehdä ruokia vaikkapa vuorovuosin.
Miten itse valmistaudut jouluun ja millaisia vinkkejä antaisit muille?
Teen etukäteen pakkaseen leivät, laatikot ja karjalanpiirakat. Minulla on myös selkeä suunnitelma vihkossa siitä, mitä aion kokata. Sen myötä syntyvät kauppalista ja aikataulu.
Myös uunin ja kylmätilan käyttö kannattaa suunnitella etukäteen. Meillä maalla on helppoa, kun ruokia voi pitää sään salliessa ulkona, mutta monella kerrostaloasujalla kylmätila voi loppua kesken, jos ei ole parveketta. Itse paistan kinkun aina jouluaattoyönä takan leivinuunissa, näin uuni on vapaana muuhun käyttöön.
Moni kokkaa jouluna perinteisiä herkkuja, mutta kokeilee kuitenkin jotain uutta. Miltä teidän joulupöydässänne näyttää tänä vuonna?
Tätä joulua en ole vielä ehtinyt kunnolla miettiä, mutta pari vuotta sitten kehittelin raitajuuresta carpaccion, koska en ole niin suuri rosollifani.
Meillä on aika usein joulupöydässä jäädyke. Kehittelin kirjaa varten jouluhalosta uuden version, johon lapset rakastuivat. Halko hävisi pöydästä viidessä minuutissa. Saattaa siis olla, että meillä on tänä vuonna joulupöydässä suklaalta ja appelsiinilta maistuva jouluhalko.
Jouluna jää usein ruokaa yli. Kerro jonkin hävikkiruokavinkkisi.
Sellainen kaikki käy -sosekeitto on todella helppo valmistaa. Siihen voi hyödyntää laatikoiden loput, kuten bataatti- ja perunalaatikot. Porkkanalaatikkoa tosin en siihen laittaisi. Joukkoon voi heittää myös rosollin. Sitten vain sipulia, vähän kermaa, keitellään ja lopuksi soseutetaan. Eikä muuten maistu yhtään joululle!
Laatikoita kannattaa hyödyntää myös leivontaan. Niistä valmistuvat esimerkiksi ihanat rieskat.
Juhlakausi jatkuu aina vuoden loppuun asti, millaisia ideoita sinulla on uuteenvuoteen?
Uutenavuotena ei enää syödä jouluruokia. Paljon riippuu siitä, kuinka iso porukka on tulossa syömään. Esimerkiksi perunaletut ovat hyvä vaihtoehto. Ne tarjoillaan blinien tapaan, mutta ovat helpommat valmistaa. Sitten vain lisäksi mätiä ja muuta mitä yleensä blinienkin kanssa tarjotaan.
Kurkkaa Vappu Pimiän jouluhalko -resepti
