Valkosipulia omalta kasvimaalta
Piha ja puutarha
Valkosipulia omalta kasvimaalta
Kynsilaukan voimakkaat aromit aateloivat monet ruoat. Sujauta siis talvisipulin kynnet multaan. Näin sujuu valkosipulin istutus ja sadonkorjuu!
Julkaistu 24.9.2013
Kotivinkki

Kaikkein maukkaimmat valko­sipulit tulevat omasta puutarhasta. Kasvatus ei ole edes hankalaa. Työläin kylvöosuus hoituu syk­syllä, ja keväällä jää aikaa mui­hin puutarhapuuhiin. Kesän mittaan sipulit kasvavat lähes itsekseen.

Istuta talvivalkosipulit hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät juurtua. Jos istutat valkosipulit liian aikaisin, ne lähtevät kasvuun ja voivat saada talvivaurioita. Sopiva aika Etelä-Suomessa on lokakuun puolivälistä, Pohjois-Suomessa syyskuun lopulta alka­en.

Tarvitset aurinkoisen, lämpimän ja multavan kasvupaikan sekä sopivia istukassipulinkynsiä. Esimerkiksi puutarhaliikkeet ja Hyötykasviyhdis­tys myyvät istukassipuleita.

Tee esityöt huolella

Valkosipuli viihtyy multavassa maassa, jonka pH on 6–7. Kalkitse maa tarvittaessa etukäteen. Muokkaa maa ja kitke rikkakasvit tarkasti pois. Lisää maahan kanankakkarakeita tai kompos­toitunutta hevosenlantaa, sillä valkosipuli pitää ravinteista. Ravinteikkaassa maassa sipuleista tulee suurempia ja voimakasaromisempia.

Istuta syksyllä

Tasoita maan pintaa ja tee valkosipuleita varten vako. Poista ylimääräiset kuorikerrokset sipulin ympäriltä. Jaa kynnet varovasti erilleen, mut­ta älä poista yksittäisiä kynsiä suojaavaa sisintä kuorta. Laita kynnet kylvövakoon kantapuoli alas­päin, noin viiden sentin syvyyteen, kymmenen sentin välein. Kata kylvös halutessasi kuivilla lehdillä tai olkikatteella. Jos kylvät valkosipulia myöhään syksyllä, kate auttaa pitämään maan sulana pi­dempään.

Kata keväällä

Kun kevät koittaa, levitä maan pinnalle ohut kerros kompostoitua hevosenlantaa tai ruoho­silppua. Silppua voi lisätä myös kasvukauden aikana, jotta sipulit kehittyvät suuriksi. Kate myös pidättää kosteutta. Jos kesä on kuiva, huolehdi kastelusta. Kas­tele kerralla kunnolla, eikä vain hieman pinta­maata. Kuivassa maassa valkosipulit kehittyvät heikosti.

Valkosipulin kasvatus satoisaksi

Talvivalkosipulista kehittyy tukevavartinen. Kukkavarren päähän muodostuu pieniä itusil­muja. Itusilmujen rykelmä kannattaa leikata pois, jotta energia keskittyy sipulin kasvattami­seen. Niistä saa myös jatkossa uusia valkosipuleita joten jätä pari vartta itusilmuineen paikoil­leen, ja kylvä itusilmut omaan vakoon syksyllä. Niistä saa toisena vuotena pieniä ja pyöreitä yh­den kynnen sipuleita. Kolmantena vuotena si­pulit jakaantuvat.

Korjaa ja nauti sadosta

Nosta talvivalkosipulit maasta, kun alimmat lehdet kellastuvat ja kuivuvat. Jos odottelet pi­dempään, kynnet jakaantuvat ja irtoavat sipu­lista, mutta se ei haittaa käyttöä.

Puhdista sipu­lit mullasta ja kuivaa valkosipuleita ilmavassa paikassa, suojassa sateelta, parin kolmen viikon ajan. Ri­pusta sipulit esimerkiksi roikkumaan talon sei­nustalle tai levitä sanomalehtipaperille. Kun si­pulit ovat kuivuneet, leikkaa varsi muutaman senttimetrin mittaiseksi ja siisti juuret lyhyeksi.

Säilytä talvivalkosipuleita ilmavassa ja kui­vassa paikassa. Viileä lämpötila olisi hyväksi, mutta valkosipuli säilyy hyvin myös huoneen­lämmössä.

Valkosipulin istutus vaihe vaiheelta:

1. Tee valkosipuleita var­ten vaot noin 20 sentin etäisyydellä. Kylvä val­kosipulinkynnet vakoi­hin kymmenen sentin välein. Talvivalkosipulin kasvatus onnistuu mai­niosti viljelylaatikossa kohopenkissä.

2. Säästä sadonkorjuus­ta suurin sipuli istukassi­puliksi. Myöhään korja­tun valkosipulin kynnet jakaantuvat helpos­ti erilleen odottamaan maahan pääsyä.

3. Valkosipulin lehdet nousevat varhain ke­väällä esiin. Levitä silloin lisälannoitukseksi puh­dasta puuntuhkaa, joka sisältää paljon ravintei­ta, kompostoitua hevo­senlantaa tai nurmisilp­pua. Kate pidättää myös kosteutta.

4. Nosta talvivalkosipu­lit maasta, kun alimmat lehdet kellastuvat ja kui­vahtavat. Sopiva aika on yleensä heinä–elokuun taitteessa tai elokuun alussa.

5. Kukkavarren päähän muodostuvista itusil­muista saa parissa vuo­dessa valkosipuleita. Toisena vuotena niistä muodostuu yhden kyn­nen pieniä valkosipu­leita, kolmantena sipuli on kasvanut tutunnäköi­seksi kynsiksi jakaantu­neeksi valkosipuliksi.

Kommentoi »