Valkoinen saa väistyä – kylppärit ja saunat sisustetaan nyt maanläheisillä sävyillä

Valkoinen saa väistyä – kylppärit ja saunat sisustetaan nyt maanläheisillä sävyillä
Kylpyhuoneen ja saunan värimaailma on nyt seesteinen. Mudan ja harmaan sävyjä näkyy lattioissa, seinissä ja kalusteissa. Poimimme kauneimmat toteutukset Porin asuntomessuilta. Innostutko sinäkin näistä harmoniaa huokuvista kylpytiloista?
Julkaistu: 13.7.2018

Kylpytiloihin valitaan nyt maanläheisiä saven ja harmaan sävyisiä materiaaleja. Pesutilat ja wc:t on sisustettu huonemaisiksi: yläkaapit korvataan suurilla peileillä, alakaapit ovat kalustemaisia.

Löylyhuoneet suunnitellaan tyylikkään selkeiksi ja yksinkertaisiksi. Monella eri materiaalilla leikittelyn sijaan haetaan minimalistista ilmettä. Lauteet ovat kulmikkaita ja materiaaliltaan samaa puuta kuin seinät. Pysty- tai vaakasuorat sormipaneeliseinät ovat suosittuja. Suuret lasi-ikkunat tai -ovet erottavat saunan kylpytilasta, ja näyttävä kiuas viimeistelee saunan.

Kylpyhuoneet ja wc:t

1. Riippuvalaisin vessassa

Wc-tila on sisustettu kuin asuinhuone: tilaa valaisee riippuvalaisin, ja allaskaapissa on nahkavetimet. Seinän suurta Concept Greige -neliölaattaa on ladottu salmiakkikuvioksi. Kohde 12, Sievitalo Kultakoivu 187.

2. Tapettia seinään ja parkettia lattiaan

Vessan päätyseinää koristaa Riviera Maisonin Rustic Rattan -tapetti. Lattialla on samaa Cellon tammikolmisormiparkettia kuin muuallakin talossa. Jättipeili suurentaa pientä tilaa ja moninkertaistaa ikkunasta tulvivaa valoa. Allaskaappi on Puustellin valikoimista. Kohde 3, As Oy Porin Jokisimpukka.

3. Eläväpintaisia laattoja

Kuva Frida Steiner.

Suuri kylpytila on laatoitettu Apen keraamisilla laatoilla, jotka näyttävät aivan luonnonkiveltä. Seinissä on suurempaa suorakulmaista, lattialla ja seinäkkeissä pientä neliönmuotoista laattaa. Harmaa Ballingslövin kaluste sulautuu kauniisti ympäröivään taustaan. Kohde 4, Fiskarhedenvillan Pohjanvalo.

4. Persoonallinen efektiseinä

Voimakaskuvioiset Tikkurilan Tunto Hieno -struktuuripinnotteella tehdyt seinät antavat tilalle persoonallisen ilmeen. Peili ja kiiltäväpintaiset kalusteet heijastavat tehokkaasti kuosia ja valoa. Kohde 10, Pori Energia Valovoima.

5. Mikrosementtiä laattojen tilalle

Savenharmaa mikrosementtipinta korvaa wc-tilan seinälaatat. Kalusteessa on integroitu led-valonauha, joka syttyy liiketunnistimen avulla. Kohde 24, asunto 2, As Oy Porin Villa Sun.

Saunat

1. Vähäeleiset lauteet

Kuva Ulla-Maija Lähteenmäki.

Saunan sormipaneeliseinä on lämpökäsiteltyä tervaleppää. Sen on suunnitellut sisustussuunnittelija Sari Huhtamaa ja toteuttanut Mäntykaluste Nikkonen. Minimalistiset lauteet ovat lämpöhaapaa. Kohde 13, Talo Lintula.

2. Pelkistettyä tyylikkyyttä

Vähäeleisen saunan lauteet ja seinät ovat tervaleppää. Pylväänmallinen Magnum Lite -kiuas kerää saunojien katseet. Kohde 22, talo B, Wienerberger JokiDuo.

3. Kylpylätunnelmaa

Seesteisessä höyrysaunassa on helppo irtautua arjesta. Pukkilan malliston Urban chic 706 -mosaiikki heijastelee valossa kauniisti. Kohde 20, Casakivi.

4. Luonnonvaloa

Lasiseinä erottaa saunan kylpytilasta. Näin valo saunan ikkunasta pääsee valaisemaan molempia tiloja. Kiuas on Magnum Lite Malja. Kohde 24, asunto 1, As Oy Porin Villa Sun.

5. Yhtenäinen laatoitus koko tilassa

Kylpytilan suorakulmainen laatoitus jatkuu saunaan. Lauteet, seinä ja katto muodostavat yhtenäisen pinnan. Saunan lattiapinta on hyödynnetty kokonaan ja täytetty lauteilla. Pilarikiuas on Harvian.

Kommentoi »