Uunifetapasta on uusi arkiruokahitti – Jennin nerokasta reseptiä on kokeiltava: ”Älyttömän hyvää näin helpolla”

3


Uunifetapasta on uusi arkiruokahitti – Jennin nerokasta reseptiä on kokeiltava: ”Älyttömän hyvää näin helpolla”

Onko uunifetapasta uusi avokadopasta? Liemessä-ruokablogin Jenni Häyrisen maanantailounaaksi kehittelemä helppo pasta villitsi somekansan. Lue resepti tämän jutun lopusta ja testaa hittiruoka itse!
Teksti Petra Tuominen
Kuvat Jenni Häyrinen

Joko sinä olet törmännyt sosiaalisessa mediassa uuteen hittipastaan, jonka juju piilee helpossa valmistustavassa ja yksinkertaisen hyvissä raaka-aineissa? Liemessä-ruokablogin Jenni Häyrinen julkaisi helmikuun ensimmäisenä maanantaina blogissaan uunifetapastan reseptin, josta kuhistaan nyt kotikeittiöissä. Jenni kertoo keksineensä idean reseptiin maanantaina etätyöpäivän lomassa.

– Työt veivät mennessään ja olin venyttänyt lounasta jo liiankin pitkälle. Ryntäsin lähikauppaan. Nälkäisenä alkoi tehdä mieli aikaisemminkin tekemääni uunifetaa, mutta lähdin miettimään, miten siitä saisi ruokaisamman lounaan. Päätin kokeilla, muhisiko uunifetasta tomaateilla, chilillä ja reippaalla öljyllä pastakastike helposti ja nopeasti.

Ja muhisihan siitä. Jennin ensimmäinen ajatus pastaa maistettuaan oli, että siinä on todella potentiaalia uudeksi arkiruokahitiksi.

– Mietin, että tästähän tuli ihan älyttömän hyvää näin helpolla. Tätä tulee varmasti tehtyä usein!

”Seuraavassa hetkessä se oli hittipasta”

Uunifetapastan idea on simppeli: ensin uunivuokaan lorautetaan hieman oliiviöljyä, sitten sinne asetellaan kokonainen fetapala, jonka päälle pilkotaan chiliä. Tämän jälkeen fetan ympärille asetellaan kirsikkatomaatteja, jotka pyöritellään vielä oliiviöljyssä ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Fetan ja tomaattien muhiessa uunissa keitetään pasta. Lopuksi uunifeta tomaatteineen sekoitetaan pastan joukkoon kastikkeeksi. Hittipasta on valmis.

Uunifetapastabuumia vauhditti Jennin päätös kokata lounaansa livenä Instagram Stories -lähetyksenä. Näin ihmiset näkivät, miten helposti ruoka valmistuu ja miten tyytyväinen Jenni itse oli lopputulokseen pastaa maistettuaan. Pian Liemessä-blogin Instagramiin alkoi tulvia normaalia enemmän yksityisviestejä ja reseptipyyntöjä. Jenni oli ajatellut julkaista pastareseptin vasta muutaman päivän päästä, runeberginpäivän jälkeen. Lähetystä katsoneet ihmiset kuitenkin vaativat reseptiä heti, joten lopulta se julkaistiin blogissa vielä myöhään samana iltana.

– Kieli poskella nimesin sen hittipastaksi. Seuraavassa hetkessä se oli hittipasta. Instagram-kuvasta tuli tilini historian suosituin kaikilla mittareilla. Ihmiset alkoivat lähettämään kuvia ja videoita uunifetapastasta. Viikon lopulla Instagram-stoorissani oli koko viikonlopun kestänyt uunifetapastalive-lähetys, johon nostin satoja ihmisten tekemiä uunifetapastoja. Resepti on levinnyt ennen kaikkea stoorien puolella, mikä tekee tästä ilmiöstä uudenlaisen.

Uunifetapasta haastaa avokadopastan

Jenni Häyrisen uunifetapasta valmistuu helposti. Kuva: Jenni Häyrinen

Onko uunifetapasta siis seuraava avokadopasta? Kun avokadopasta nousi vuonna 2012 Suomen suurimmaksi resepti-ilmiöksi, sen aineksina käytettävät avokadot ja pecorino-juusto loppuivat kaupoista. Jennin mukaan myös uunifetapastan voi nimetä samanlaiseksi ilmiöksi siinä tapauksessa, jos feta loppuu kaupoista.

– Avokadapasta on huikea ilmiö ja jäänyt pysyvästi suomalaisten keittiöön. Avokadopastan äiti Hanna Gullichsen ehti jo tosin julistaa uunifetapastan vieneen pallin avokadopastalta. Seuraamme tilannetta.

Uunifetapastan valmistamiseen tarvitaan vain muutama raaka-aine, mutta halutessaan sitä voi tuunata erilaisin lisukkein ja maustein. Jennin mukaan fetan ja tomaattien joukkoon voi lisätä esimerkiksi muutaman halkaistun valkosipulinkynnen. Mausteina voi kokeilla tuore- tai kuivayrttejä, kuten timjamia, rosmariinia tai oreganoa. Myös muut kasvikset, esimerkiksi sipuli, parsa tai pavut toimivat Jennin mukaan mainiosti uunipastassa.

– Tomaattien kanssa ei kannata kitsastella. Terttutomaatit ovat yleensä maukkaimpia. Arkena pastana voi käyttää terveellisempää täysjyväpastaa. Muuten suosittelen kyllä pitäytymään hyvässä durumvehnästä valmistetusta pastassa, Jenni vinkkaa.

Uunifetapasta

Resepti: Jenni Häyrinen, Liemessä-blogi

Resepti on helppo tuplata: laita isoon vuokaan kaksi fetaa ja tuplasti tomaatteja.

Ainekset (2 annosta):

  • 250 g hyvää pastaa esim. Rummo
  • 200 g fetajuustoa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 punainen chilipalko
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • pippuria
  • ripaus suolaa
  • tarjoiluun basilikaa

Tee näin:

  1. Lorauta uunivuoan pohjalle tilkka oliiviöljyä. Laita feta kokonaisena vuokaan. Viipaloi chili ja laita fetan päälle. Lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä. Laita kirsikkatomaatit vuokaan ja pyöräytä oliiviöljyssä. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele ripauksella suolaa.
  2. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka uunin ylätasoon ja paista vielä noin 10 minuuttia. Huom! Tarkkaile paahtumista. Paistoaika riippuu uunista.
  3. Keitä pasta ohjeen mukaan. Jos käytät oksallisia kirsikkatomaatteja, poista oksat ja kannat. Riko uunifetaa hieman ja sekoita koko uunivuoallinen pastan joukkoon. Tarjoile basilikan kera.

Julkaistu: 11.2.2019