
Se joulu oli surullinen, mutta muistoksi jäi Aulikin herkkusekoitus, joka lumoaa kaikki
Parasta on, kun Aulikin sekoitusta onnistuu kahmaisemaan niin, että saa suuhunsa kaikki maut kerralla, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula. Nappaa herkkusekoituksen ohje kolumnin lopusta!
Joulu vuonna 1987 oli ankea. Olin 12-vuotias, ja perhettämme oli samana vuonna kohdannut suuri suru. Joulunvietto omassa kodissa tuntui liian lohduttomalta, ja siksi tuttavaperhe oli kutsunut meidät viettämään aattoiltaa heille.
Perheen äiti Aulikki tarjoili jouluruokiaan: mätiä, silliä ja lanttulaatikkoa. En silloin hirveästi innostunut niistä, mutta yksi kulho kiinnitti huomioni. Olohuoneessa, kauniin messinkisen tarjoiluvaunun päällä komeili jalallinen antiikkikulho, jossa oli kukkurallinen herkkusekoitus. Hiippailin illan aikana kulhon äärelle monia kertoja.
Kun vajaa parikymmentä vuotta myöhemmin mietin oman perheeni joulutarjottavia, Aulikin karkkikombo putkahti mieleeni. Makumuisto ei ollut ikävä, vaan pikemminkin lohduttava. Ehkä myös omat lapseni ihastuisivat minut hurmanneeseen makuyhdistelmään?
Ensimmäisen sekoituksen teemme itsenäisyyspäivänä, seuraavan ystäväperheiden puurojuhlille ja kolmannen aatoksi.
Aulikin sekoituksen ”pohjana” on pussillinen tavallista pähkinä-rusinasekoitusta. Seuraavaksi sekaan laitetaan levy Fazerin sinistä maitosuklaata. En muista miten Aulikki tämän teki, mutta minä leikkaan veitsellä suklaapalat pienemmiksi. Näin sekoituksesta tulee tasapainoisempi. Sitten mukaan tulee sopivasti lakupaloja, ja lopuksi sekaan kaadetaan pari pussia ranskanpastilleja.
Vuosia olenkin saanut seurata, miten nopeasti Aulikin sekoitus hupenee karkkimaljastamme. Ensimmäisen sekoituksen teemme itsenäisyyspäivänä, seuraavan ystäväperheiden puurojuhlille ja kolmannen aatoksi.
Parasta on, kun Aulikin sekoitusta onnistuu kahmaisemaan astiasta niin, että saa suuhunsa kaikki maut kerralla. Tältä maistuu minun jouluni, iloineen ja suruineen.
Tytti Kontula on Kotivinkki-, Unelmien Talo&Koti ja Ihana-lehtien päätoimittaja.
Aulikin sekoitus

Ainekset:
- 300 g pähkinä-rusinasekoitusta
- 200 g maitosuklaata (leikattuna pienemmiksi paloiksi)
- 175 g ranskanpastilleja
- 300 g lakuja (leikattuna pienemmiksi paloiksi, jos isoja)
Aulikin sekoitus – ohje:
- Rouhi suklaapalat hieman pienemmiksi.
- Sekoita ainekset kulhoon.