Viherpiha

Tyhjennä komposti syksyllä

Mainos
Syksy on parasta aikaa puutarhajätekompostin tyhjennykselle, sillä silloin saadaan tilaa pihan siistimisestä syntyville jätteille.
Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen
Kuvat Paavo Martikainen

Syksyllä on hyvä aika puutarhajätekompostin tyhjennykselle. Käytännössä kompostin voi tyhjentää koska tahansa, kun sen sisältö on muuttunut mullannäköiseksi. Levitä valmis puutarhakomposti katteeksi puiden ja pensaiden alustoille, kasvimaalle tai kukkapenkkeihin, missä se suojaa maata ja perennojen juuristoalueita syyssateilla. Kompostimulta on mainiota maanparannusainetta, joka vilkastuttaa pieneliötoimintaa.

Ohjeet kompostin tyhjennykseen

kuva
Lautakompostorissa kasvijäte lahoaa epätasaisesti. Nopeinta se on jätemassan keskiosassa, jossa lämpötila on korkeampi ja kosteutta on runsaammin kuin reunaosissa. Erottele lahoamattomat osat valmiista kompostimassasta ja jätä ne kompostin pohjalle maatumaan.
kuva
Kasaa puutarhajäte kerroksittain. Levitä pohjalle oksia, kuivia perennan varsia, köynnöksen versoja ja muuta karkeaa ainesta tuomaan ilmavuutta kompostiin.
kuva
Levitä oksien päälle noin kymmenen sentin kerros puiden lehtiä. Paksumpi kerros kuivuu ja lahoaa hitaasti.
kuva
Ripottele lehtien päälle muutama lapiollinen multaa tai maatunutta kompostia. Mullan mukana kompostiin tulee pieneliöitä, ja lahoaminen nopeutuu.
kuva
Pienennä kompostoriin laitettava aines, oli kyseessä sitten oksat, kesäkukat tai kanervien juuripaakut. Näin helpotat pieneliöiden työtä ja nopeutat kompostin valmistumista.
kuva
Jatka kompostin kasaamista eri materiaaleista kerroksittain. Jos joukossa on runsaasti lehtiä, voi lahoamista nopeuttaa ripottelemalla kerrosten väliin kanankakkarakeita. Kastele kasa lopuksi kannullisella vettä ja peitä lehtikerroksella. Voit suojata kompostin talveksi pressulla, jotta sade ei huuhtele ravinteita.

Lue lisää:

Ammattilaisen ohjeet kompostointiin

Näin kompostointi onnistuu talvella

Vinkit kompostin käynnistykseen keväällä

Julkaistu: 28.9.2016
Katso myös nämä