Käynnistä komposti keväällä
Piha ja puutarha
Käynnistä komposti keväällä
Komposti kannattaa käynnistää keväällä, kun pihalta kertyy runsaasti kasvijätettä. Ajoita kompostin tyhjennys pihatalkoiden tai istutus- ja maanparannustarpeiden mukaan.

Kompostointi on palkitsevaa, sillä yhdestä lautakehikosta saa pienellä vaivalla jopa kymmenen kärryllistä muhevaa maanparannusainetta. Käytä kompostia kukkapenkkeihin, kasvimaalle ja istutuskuoppiin sekä pensaiden juurelle.

Vuoden pari muhinut komposti tyhjennetään keväällä. Pinnalta kuoritaan lahoamaton kasvijäte, joka laitetaan siemeneksi uuden kompostin pohjalle. Komposti on käyttövalmista, kun aineksien rakennetta ei enää erota. Puuainesta voi vielä erottua, kunhan se on jo lahonnut tummanruskeaksi.

Näin käynnistät kompostin

Jos kompostissa on runsaasti tuoreita aineksia, se saattaa painua ilmattomaksi. Kasvimassa ei kuumene, vaan siitä nousee pöyhittäessä voimakas mädänneen haju. Tällöin komposti käännetään ja heikosti lahonneet pintaosat laitetaan sen sisäosiin. Samalla lisätään karkeaa ainesta.
Kompostin ravinnelisänä voi käyttää kananlantarakeita tai kompostiherätettä, jotka levitetään jätekerrosten väliin. Kastelu tehostaa typen vapautumista. Toimenpiteen voi uusia, jos lahoaminen pysähtyy ja komposti alkaa jäähtyä.
Mitä tehokkaammin komposti toimii, sitä enemmän siellä on lieroja, sukkulamatoja, hyppyhäntäisiä ja alkueläimiä. Lämpö houkuttelee turilaita ja sarvikuonokkaita talvehtimaan. Kerää muhkeat toukat sivuun mylläyksen ajaksi ja palauta ne kehittymään kasan sisään. Haittaa niistä ei ole.
Hajoava massa on sopivan kosteaa, kun siitä kädessä puristettaessa irtoaa tippa vettä. Kuivan jätteen hajoaminen ei käynnisty ollenkaan. Keväällä kuivalta vaikuttavaa kompostia voi herätellä kastelemalla vedellä. Kesällä kastelu ei ole tarpeen, jos kompostissa on runsaasti tuoretta kasvijätettä.

Lue lisää:

Kommentoi »