Näin onnistuu kompostointi talvella
Piha ja puutarha
Näin onnistuu kompostointi talvella
Kompostoituuko biojäte talven aikana? Ja miten sitä voisi edistää? Selvitimme viisi väitettä asiantuntija Riikka Kerttulan avulla.
11.11.2015
 |
Viherpiha

Totta vai tarua talvikompostoinnista?

Kompostorin ilmanvaihto kannattaa vääntää syksyllä minimiasentoon.

Osittain totta. Jos säiliön lämpötila alkaa säiden viiletessä laskea, vähennä sisään virtaavan ulkoilman määrää. Hapen tarve riippuu kuitenkin kompostin kuumuudesta. Älä käännä ilmanvaihtokanavan säätökiekkoa minimiasentoon, jos komposti muhii lämpimänä.

Kompostoria kannattaa talvella tyhjentää reippaasti. Jäähtynyt jäte toimii kylmäkallen tapaan.

Totta ja tarua. Jatkuvatoimisessa kompostorissa kuuman vaiheen läpikäynyt aines on kompostorin pohjalla, ja sen poistaminen kiihdyttää yleensä kompostorin toimintaa. Suuri ilmatila altistaa kuitenkin kompostorin jäähtymiselle. Tästä syystä säiliötä kannattaa tyhjentää vasta, kun se alkaa täyttyä.

Jätteiden silppuaminen pieneksi on kylmänä vuodenaikana erityisen tärkeää.

Totta. Kesällä maatuminen on nopeaa, joten isotkin palaset hajoavat nopeasti. Biojätteen pilkkominen on kuitenkin hyödyllistä aina. Pieneliöstöltä puuttuu hammaskalusto!

Kuiviketta kannattaa sirotella kompostimassan päälle.

Totta. Biojätteen päällä oleva kuivikekerros toimii eristeenä ja estää kylmän, kannen sisäpinnasta tippuvan kondenssiveden putoamisen jätteen joukkoon. Lisää kuiviketta aina, kun viet säiliöön jätettä. Näin kompostiin tulee säännöllisesti ilmavia välikerroksia.

Talousjätteet ovat usein kosteita, joten liian märän kompostimassan joukkoon kannattaa sekoittaa kuiviketta. Arvioi oikea kosteus puristamalla kompostimassaa nyrkissä. Jos sormien välistä valuu vettä, komposti on liian märkää. Kosteus on sopiva, jos hanska vain kostuu.

Kompostia kannattaa möyhentää usein.

Yleensä tarua. Etenkin talviaikaan toistuva möyhentäminen jäähdyttää massaa. Sekoittaminen on tärkeintä, kun kippaat jätesatsin kompostoriin. Usein riittää pelkkä uusien jätteiden möyhentäminen. Jos kompostorista kuitenkin puuttuu jätemassan keskellä kulkeva ilmanjakokanava, säännöllinen sekoittaminen varmistaa hapekkaat olosuhteet ja kompostoitumisen.

Asiantuntija: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan Oy

1 kommentti