Tunnista ja torju marjapensaiden taudit
Piha ja puutarha
Tunnista ja torju marjapensaiden taudit
Marjapensaista etenkin vadelmat, karviaiset ja herukat ovat alttiita erilaisille bakteeri-, virus- ja sienitaudeille. Vadelman versotaudin, äkämäpunkin ja varistetaudin torjuntaan kuuluu saastuneiden lehtien polttaminen.

Vadelman versotauti

Tuntomerkit: Bakteeritauti tarttuu ensimmäisen vuoden versoihin. Se näkyy vadelmassa rengasmaisina, sinipunaisina tai ruskehtavina viiruina tai laikkuina silmujen ympärillä. Seuraavana vuonna kuori muuttuu hopeamaiseksi, halkeilee tai hilseilee pois. Lehdet varisevat, ja koko verso kuolee.

Torjunta: Pidä kasvusto ilmavana, jolloin kosteus haihtuu siitä nopeasti. Lannoita vadelmaa maltillisesti. Poista ylimääräiset uudet versot jo alkukesällä. Poista versotaudin saastuttamat versot ja polta ne. Käytä tarkistettuja, kestäviä taimia. Tauti esiintyy myös villivadelmissa.

Härmä

Tuntomerkit: Härmää esiintyy herukalla ja karviaisella, varsinkin kesinä, jolloin päivät ovat lämpimät ja yöt kosteat. Uusien lehtien kärkiin muodostuu vaaleaa sienirihmastoa, joka leviää kaikkialle lehtiin ja myös nuoriin versoihin. Lehdet voivat ruskettua ja varista. Versojen kasvu pysähtyy ja latva kuihtuu, lisäksi marjojen muodostus heikkenee. Jos härmää on runsaasti, se siirtyy myös marjojen pinnalle. Sieni-itiöt talvehtivat saastuneilla lehdillä pensaan juurella ja lehtisilmujen sisällä.

Torjunta: Hanki härmänkestäviä lajikkeita. Mustaherukalla niitä ovat esimerkiksi ’Ola’ ja’ Mortti’, karviaisella ’Lepaan Punainen’.

Varistetauti

Tuntomerkit: Herukalla esiintyvä sienitauti. Voi myös iskeytyä karviaiseen kosteina kesinä. Aluksi erottuu pieninä, ruskeina laikkuina, jotka sulautuvat yhteen. Lehti kellastuu laikkujen väleistä. Lopulta lehdet varisevat. Pensas voi olla loppukesällä lehdetön. Marjatkin voivat varista. Pensaan kasvu ja satoisuus heikkenevät. Sieni talvehtii pensaiden juurella olevissa vanhoissa lehdissä.

Torjunta: Pidä pensas ilmavana. Poista maahan varisseet lehdet ja polta ne. Istuta vastustuskykyisiä lajikkeita. Ruiskuta sienitautien torjunta-aineita ennen kukintaa ja sadon jälkeen.

Vattukuoriainen

Tuntomerkit: Vaaleanruskea kovakuoriainen vahingoittaa marjoja, silmuja ja kukkanuppuja. Naaraat nakertavat kukkanuppuihin reikiä. Kuoriaisen kellertävänruskea toukka, ”vattumato”, syö marjoja sisältä. Talvehtii aikuisena pensaiden alla. Osa voi jäädä maahan ja talvehtia kaksi talvea.

Torjunta: Ripusta valkoisia liimapyydyksiä pensaisiin. Ennen kukintaa väri voi houkutella kuoriaisia. Jos esiintymä on runsas, voit ruiskuttaa yleistorjunta-aineella tai pyretriinivalmisteella 1–5 kertaa ennen kukintaa. Ruiskuta viimeisen kerran juuri ennen kukinnan alkua. Käytä torjunta-aineita myöhään illalla, jotta et vahingoita pölyttäjiä. Poista syksyllä vanhat lehdet ja karike pensaiden alta.

Äkämäpunkki

Tuntomerkit: Suuret, turvonneet silmut ilmestyvät herukoihin ennen lehtien puhkeamista. Aiheuttajana on hämähäkkieläin, joka leviää taimien, tuulen, lintujen, ihmisen tai hyönteisten mukana. Pensaat kasvavat heikosti, ja versot voivat kuihtua. Punkit poistuvat silmuista kesällä ja voivat siirtyä toisaalle.

Torjunta: Kerää turvonneet silmut pois keväällä ja polta ne. Leikkaa pahoin saastunut pensas alas ja polta oksat. Jos se ei auta, hävitä pensas kokonaan polttamalla tai viemällä kaatopaikalle. Pidä vähintään vuoden tauko ennen kuin istutat uusia, terveitä taimia. Voit myös ruiskuttaa aikaisin keväällä parafiinipitoista torjunta-ainetta herukan oksille.

Karviaispistiäinen

Tuntomerkit: Esiintyy karviaisella ja herukalla. Toukka talvehtii maassa ja koteloituu keväällä. Kuoriutuu pensaan kukinta-aikaan. Naaraat munivat lehdille. Mustapisteiset, vihreät toukat kuoriutuvat parin viikon kuluttua. Toukat elävät ryhmittäin ja syövät lehtiä, usein aluksi huomaamattomasti pensaan sisäosissa. Toinen sukupolvi kuoriutuu heinä–elokuussa ja voi syödä pensaat lyhyessä ajassa lehdettömiksi.

Torjunta: Tarkkaile etenkin pensaan sisäosia säännöllisesti. Poista toukat käsin päivittäin tai käytä yleistorjunta-ainetta tai pyretriiniä myöhään illalla. Ruiskuta kukinnan jälkeen ja heinäkuussa.

Muokattu 23.6.2021 klo 12.05: Omenaviinietikkasumutteen resepti poistettu.

Lue lisää:

4 kommenttia