Marjapensaiden hoito keväällä
Piha ja puutarha
Marjapensaiden hoito keväällä
Tarkista marjapensaiden kunto keväällä. Tee tarvittavat leikkaukset, ennen kuin silmut turpoavat ja tarkista pensaiden tukien ja suojien kunto.
15.4.2015
 |
Viherpiha

1. Jos herukkapensaassasi on keväällä suuria turvonneita silmuja, jotka eivät avaudu, niin kyseessä on herukanäkämäpunkki. Muutaman turvonneen silmun voit poistaa käsin ja hävittää polttamalla tai laittamalla sekajätteeseen. Jos niitä on paljon ympäri pensasta, on parasta hävittää koko pensas.

2. Leikkaa marjapensaita säännöllisesti, niin saat pidettyä ne runsassatoisina. Ilmavaan pensaaseen pääsee enemmän valoa, joten kukka-aiheita muodostuu enemmän. Saat myös pidettyä kasvitaudit loitolla, kun ilma kiertää pensaissa hyvin. Poista vanhimmat oksat kokonaan, maata myöten.
3. Tue pensaat tarvittaessa ja tarkista vanhojen tukirakennelmien kunto. Käytä käsittelemätöntä puuta. Voit suojata puutuet maalamalla ne myrkyttömällä puunsuoja-aineella. Myynnissä on myös erilaisia valmiita marjapensastukia.
4. Pensasmustikan versot maistuvat jäniksille, rusakoille ja hirville. Tiheäsilmäinen verkko kannattaa pitää pensasmustikoiden ympärillä vuoden ympäri, ei pelkästään talvisin.
5. Kevät on hyvä aika huolehtia marjapensaiden kasvualustojen kattamisesta. Kitke näkyvät rikkakasvit pois ja levitä pensaiden alle noin 5–7 sentin paksuinen kuorikate tai olkikerros. Kate estää kosteuden haihtumista maasta ja rikkakasvien kasvua. Lisää katetta muutaman vuoden välein, sillä eloperäinen kate maatuu.
6. Useimmat marjapensaat kukkivat silloin, kun yöhallat ovat todennäköisiä. Varaudu siis suojaamaan pensaat hallaharsolla. Ota harso kuitenkin pois päivän ajaksi, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään kukat.

Lue lisää:

Kommentoi »