
Runsaiden kasviryhmien keskellä on istuinryhmä, jossa saa nostettua jalat koholle. Tänne puutarhakauppiaana työskentelevä Katja Nikkari hakeutuu pitkän työpäivän jälkeen lepuuttamaan jalkojaan – ja katselemaan puutarhaa lokoisassa asennossa.
Katja luotsaa vanhempiensa 37 vuotta sitten perustamaa PuutarhaNikkarit-myymäläketjua, joka toimii Espoossa ja Helsingissä. Toiminnassa on mukana jo kolmas sukupolvi. Tytär Jannin vastuulla ovat muun muassa toimistotyöt ja markkinointi.
Keväthuuma iskee ammattilaiseen täydellä teholla siinä missä kotipuutarhureihinkin. Katja pitää tohinasta ja aikaisten kukkijoiden väriloistosta, mutta oman puutarhan hoitamiseen ei jää keväällä aikaa.
– Kaikki olettavat, että puutarhurin pihassa on aina siistiä ja hienoa. Taitaa kuitenkin olla vähän niin, että suutarin lapsella ei ole kenkiä – pihallani on välillä aika villi meno. Mutta kun isot asiat ovat kunnossa, pieniä puutteita ei heti huomaa.
Viime keväänä espoolaispiha valmistautui kuitenkin juhla-asuunsa ja vieraiden vastaanottamiseen. Justus-pojan valmistujaisjuhliin oli satsattu upottamalla penkkeihin ennätysmäärät kukkasipuleita. Katjan mielestä tulppaanit ovatkin tehokkain ja ihanin keino luoda yltäkylläinen väriloisto alkukesän juhlaan.
– Rakastan tulppaaneja yli kaiken. Minulle ne ovat kevään ykkösjuttu.
Tavoitteena väriharmonia
Katja istuttaa kukkasipuleita sekä perennaryhmiin että kesäkukille varattuihin penkkeihin. Yleensä istutus sujuu suurpiirteisesti juuri ennen maan jäätymistä.
– Mieheni Teemu kaivaa uudet penkit Bobcatilla, minä kaivan lapiolla kuopat vanhoihin penkkeihin. Kippaan sipulit kuopan pohjalle ja heittelen multaa päälle. En laske määriä enkä asettele sipuleita mihinkään asentoon.
Katja pyrkii harmoniseen lopputulokseen ja istuttaa tulppaanit väreittäin omiin ryhmiinsä. Esimerkiksi valkoisten lajikkeiden penkissä kukkii niin ripsureunaisia, kerrannaisia kuin vihreäraitaisiakin tulppaaneja. Osa lajikkeista on erityisen aikaisia, osa taas myöhäisiä.
– Kun tulppaanit ovat mahdollisimman erilaisia, kukinta jatkuu pitkään.
Joinakin vuosina tulppaaneita saa ihailla huhtikuun alusta lähes juhannukseen. Ensimmäisten joukossa terälehtensä avaavat raitatulppaanit, joille Katja on valinnut suojaisan ja aurinkoisen paikan. Varjoinen kasvupaikka voi myöhästyttää kukinnan alkamista parisen viikkoa.
Suosikkitulppaaniaan Katja ei osaa nimetä.
– Kaikki nämä ovat ihania! Tulppaaneissa minua viehättää juuri tämä lajien ja lajikkeiden runsaus.
Puutarhassa kasvaa myös tulppaaneita, jotka jaksavat kukkia useita vuosia.
Sellaisia ovat esimerkiksi ’Apeldoorn’-darwinhybriditulppaanit, monihaarainen ’Fusilier’-terttutulppaani ja viherraitatulppaanit.
Kestävimpiä ovat kuitenkin keltakukkaiset luonnonlajit parvitulppaani ja metsätulppaani, jonka kukat tuoksuvat suloisesti.
Niidenkin sipuleita Katja lisää puutarhaan vuosittain, jotta kukinta pysyy runsaana vuodesta toiseen.
Katjan toinen kevään suosikkikasvi on jaloleinikki. Yllättävän kylmänkestävä kasvi sopii piharuukkuihin ja penkkeihin orvokin kaveriksi ja saattaa kukkia jopa juhannukseen saakka.
– Jaloleinikki on mahtava kevätkukka, mutta lämpimästä se ei pidä. Sisällä se näivettyy viikossa samaan tapaan kuin orvokkikin.
Cottage garden -tyyliin
Luonnollinen ja runsas cottage garden -tyyli on Katjalle mieleinen. Suuret, kerrokselliset kasviryhmät ja hyvin suunnitellut lajikevalinnat takaavat pihalla jatkuvan ja vuolaan kukinnan. Katja yhdistelee istutuksiin lähes kaikkia mahdollisia kasveja havuista kesäkukkiin ja hyötykasveihin.
Rakkaus kasveihin innostaa Katjan kokeilemaan aina vain uusia kasveja. Omista kokemuksista kertyvän tiedon jakaminen kotipuutarhureille on palkitsevaa, kuten myös oman puutarhan hoitaminen kiireisimpien kevätviikkojen mentyä ohi.
– Puutarhanhoito on rentouttavaa ja rauhoittavaa puuhaa. Sielu lepää, kun näen jotakin kaunista. Kesällä möyrin pihassa myöhään yöhön.
Katjan vinkit upeiden tulppaani-istutusten luomiseen
- Istuta rennosti. Varaa neliölle 60–80 sipulia. Nakkele ne sen kummemmin asettelematta penkkiin. Ylösalaisin asettuneet sipulit nousevat mutkitellen mullan pinnalle ja kukkivat muita myöhemmin.
- Varmista pitkä kukinta. Valitse pieneenkin ryhmään suosikkiväristäsi useita aikaisia ja myöhäisiä tulppaanilajikkeita. Se varmistaa, että haaveidesi värimaailma kukkii mahdollisimman pitkään. Leikkaa kuihtuneet kukat pois, niin istutuksesta on iloa jopa useita viikkoja.
- Lisää uusia vuosittain. Lisää vanhaan tulppaaniryhmään vuosittain uusia sipuleita. Kaiva penkkiin sinne tänne lapiolla kuoppia, jonne mahtuu kymmenisen sipulia. Heittele sipulit kuoppaan niin, että tulppaaniryhmä näyttää luonnolliselta.
- Nauti kukkamuodoista. Ota kaikki irti tulppaanien laajasta kirjosta. Kukkien yksityiskohdat ja erilaiset kukkamuodot antavat ryhmälle ilmeikkyyttä ja tekevät nuppujen avautumisen seuraamisesta kiehtovaa.
- Muista korkeat lajikkeet. Valitse myös korkeita lajikkeita, kuten liljatulppaaneja. Niiden kukat nousevat ylväästi matalien lajikkeiden ylle. Korkeatkin lajikkeet pysyvät pystyssä tiheässä istutuksessa.