Tulisijan valinta
Rakenna ja remontoi
Tulisijan valinta
Tulisijana leivinuuni ja puuliesi ovat edelleen suosittuja varaavan takan lisäksi.
8.5.2012
 |
Meidän Talo

Tulisija voi avautua oleskelutilaan varaavana uunina ja keittiöön leivinuunina. Puuliesi sopii myös nykyaikaiseen keittiöön. Se soveltuu mainiosti ruoanlaittoon ja toimii nopeana lämmittäjänä sekä kotoisen tunnelman luojana.

Hyvän tulisijan ominaisuudet

Varaavassa tulisijassa täytyy olla runsaasti massaa, joten se on väistämättä painava. Varaavassa takassa savukaasut johdetaan uunin yläosasta poskikanavia pitkin alaosaan ja vasta sieltä savuhormiin. Kanavissa kuumien savukaasujen lämpöenergia siirtyy takan rakenteisiin.

Jos takassa on niin sanottu kesäpelti, sitä voi käyttää myös avotakan tapaan. Kesäpellin avulla savukaasut voidaan ohjata poskikanavien sijasta suorinta tietä savuhormiin, kun lämmitystä ei tarvita.

Varauskyvyn lisäksi hyvän uunin ominaisuuksiin kuuluvat myös lämmönsiirtokyky ja -nopeus. Tulisija lämmitetään parin päivän välein. Lämmitysten väliajan uuni luovuttaa lempeää lämpöä asukkaiden iloksi. Hyvin suunnitellussa uunissa puu palaa tehokkaasti ja puhtaasti korkeassa lämpötilassa, jolloin palamisen hyötysuhde on hyvä ja puuta säästyy.

Hyvä veto tärkeää

Tulisijan vetoon vaikuttavat tulipesän muoto, suuaukon koko, palokammion laajuus, poskikanavien sijainti, hormin koko ja pituus sekä paikalliset olosuhteet.

Uunin sisäosien muoto ja muuraustapa ovat avainasemassa. Väärä mitoitus tai poskikanavien puutteellinen viimeistely saattaa kostautua.

Vaivattomin ja samalla varmin vaihtoehto on teettää tulisija avaimet käteen -periaatteella. Silloin ammattitaitoinen muurari tekee halutunlaisen tulisijan, ja siltä voi vaatia toimintatakuun.

Lue lisää:

Kommentoi »