Perinteisesti takka lämmittää vain ympärillä olevan vapaan tilan, vaikka siinä riittäisi potkua laajemmallekin. Takkamuurari Petri Pakarinen Tupa Uuneista kehitti varaavan lämmityslaitteiston, jolla lämmön saa hyötykäyttöön myös muualla talossa.
Näin takkavaraaja toimii
- Varsinaisesta talon lämminvesivaraajasta tai pattereista tulee viilentynyttä vettä takan kattilaan, jossa vesi kuumenee ja palaa takaisin varaajaan.
- Kattila sijoitetaan takan kuumimpaan kohtaan valukannen paikalle. Teräksisen takkavaraajan tilavuus on 18-40 litraa mallista riippuen.
- Savukaasut lämmittävät suoraan takkavaraajan pohjaa. Takan savukaasut voivat olla noin 800 astetta.
- Kattila voidaan asentaa varaaviin takkoihin, joissa on alaliitos.
- Automatiikka pitää kattilan veden halutun lämpöisenä. Automatiikka huolehtii siitä, että varsinaisen lämminvesivaraajan öljypoltin, sähkövastukset tai muu lämmön lähde putoaa pois päältä, kun takkavaraaja tuottaa tarpeeksi lämpöä.
- Varaajassa on ylikuumenemissuoja eli jäähdytysventtiili, joka avautuu mahdollisen sähkökatkoksen aikana.
Takkavaraaja vaati vuosien kehitystyön
– Halusin selvittää, millä takan lämmön voisi saada tehokkaaseen hyötykäyttöön myös muualla talossa, Petri Pakarinen kertoo.
Pakarinen jätti patenttihakemuksen kehittelemästään varaavasta lämmityslaitteistosta patentti- ja rekisterihallitukseen lähes kymmenen vuoden kehittelyn jälkeen.
Markkinoilla on entuudestaan erityyppisiä vesitakkoja. Saatavana on muun muassa tulisijoja, joissa vesi lämpenee niiden poskikanaviin tai runkotiilien taakse sijoitetuissa putkistoissa.
– Minäkin rakensin aluksi vastaavanlaisia järjestelmiä. Huomasin kuitenkin, että niissä veden lämpeneminen on hidasta.
Muurattuja, vesipesällisiä takkoja Pakarinen ei ollut aiemmin nähnyt. Niinpä hän kehitteli muurattuun varaavaan takkaan kattilateräksisen vesikattilan, joka sijoitetaan takan yläosaan valukannen tilalle.
– Kattilan oikea sijoituspaikka on veden lämpenemisen kannalta olennainen. Takan ehdottomasti kuumin kohta on valukannen alla. Siinä tuli syöksyy täydellä voimalla kattilan pohjaan ja alkaa lämmittää vettä välittömästi, kokenut takkamuurari tietää.
Metallikansi helpottaa huoltoa
Ennen kuin kattila voidaan asentaa paikoilleen, takan päältä puretaan kaksi umpitiilikerrosta, 50 millin palovilla ja valukansi. Sen jälkeen asennetaan tarvittavat putkiliitokset, eristetään kattilan päälliosa ja sivut palovillalla sekä asennetaan metallinen peitekansi. Kattila on näin myöhemmin helposti huollettavissa ja vaihdettavissa.
Petri Pakarisen mukaan keksinnön saamiseen markkinakelpoiseksi tarvittiin myös pitkän linjan keksijä Pentti Pyykkösen tietämys lämmityslaitteista ja putkistoista.
Pakarisen ja Pyykkösen yhdessä kehittelemään takkavaraajapakettiin kuuluu mittatilaustyönä tehtävän kattilan lisäksi veden lämpötilan tasaisena pitävä automatiikka, kiertovesipumppu ja tarvittava mittaristo. Lisäksi tarvitaan putkistoa sen verran, että järjestelmä saadaan liitettyä joko suoraan patteriverkostoon tai lämminvesivaraajaan.
– On tärkeää, että varaajasta verkostoon lähtevä vesi on tasalämpöistä ja että siihen saadaan verkostosta viilennyttä vettä heti, kun varaajan lämpötila ylittää termostaat-tiin asennetun rajan. Varaajassa olevan veden ideaali lämpö on 60–80 astetta, keksijä laskeskelee.
Automatiikka huolehtii myös siitä, että varsinaisen vesikierron öljyllä tai sähköllä toimiva oma lämmönlähde tipahtaa pois päältä takkavaraajan tuottaessa lämpöä. Varaajaan kuuluu myös ylikuumenemissuoja eli jäähdytysventtiili, joka avautuu mahdollisen sähkökatkoksen aikana.
Lupaavat kokemukset takkavaraajasta
Takkavaraajan käyttökokemukset ovat lupaavat. Vesi alkaa lämmetä vauhdilla heti tulen sytyttämisen jälkeen.
Petri Pakarinen uskoo, että säästöt olisivat mittavat, jos maamme sadattuhannet takat valjastettaisiin keksinnönmukaisella kattilalla.
– Järjestelmä toimii vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä ja käyttöveden lämmityksessä esimerkiksi öljyn, sähkön tai aurinkopaneeleiden apuna. Takkavaraajasta pattereineen muodostuu täydellinen lämmitysjärjestelmä, joka jakaa lämmön tasaisesti talon kaikkiin huoneisiin.