Takka – valintaopas
Rakenna ja remontoi
Takka – valintaopas
Tulen loimotus on aina yhtä vangitsevaa. Mutta miten etsiä valikoimista oman kodin tyyliin sopiva takka? Takka kiinnittää huomion jo kokonsa puolesta, joten tyylin, pintakäsittelyn ja hormin valintaan kannattaa paneutua.
3.10.2016
 |
Avotakka

Oletko etsimässä takkaa? Listaa ensin ominaisuudet, joita siltä toivot: haluatko tehokkaan lämmönlähteen, tunnelman tuojan vai sellaisen, jolla voi myös laittaa ruokaa? Kun käyttötarkoitus on pohdittu, on aika alkaa miettiä takan ulkonäköä ja sijaintia.

Etenkin uudiskohteessa takan paikkaa kannattaa miettiä monelta kantilta. Sijoitatko takan jakamaan tilaa, jolloin tulta on mahdollisuus katsella kummalta puolelta tahansa tai niin, että samaan hormiin saa kätevästi seinän toiselle puolelle tunnelmallisen ulkotakan? Nurkkaan sijoitettu tulisija ei riko ehjää seinäalaa ja saattaa säästää neliöitä. Kun käyttötarkoitus on selvillä, on aika uhrata ajatus takan ulkonäölle.

Tyyli

Tulisija on kodin kiinteä elementti. Tyylillisesti kokonaisuus säilyy eheänä, kun takka noudattelee hengeltään talon arkkitehtuuria. Jos vanhan talon sisustus on täysin moderni, voi olla perustellumpaa valita tulisijakin sisustukseen sopivaksi tai tehdä kompromissi ja valita takka, joka on tyyliltään neutraali ja myötäilee sekä sisustusta että arkkitehtuuria, vaikka ei olisikaan täysin kumpaakaan.

Mittasuhteet

Kuten kalusteiden myös tulisijan mittasuhteet ovat oleelliset. Tilaan, sijoituspaikkaansa ja käyttötarkoitukseensa sopiva takka on sekä korkeus- että leveyssuunnassa sopusuhtainen. Esimerkiksi kapea ja korkea kaakeliuuni voi ulottua hyvinkin lähelle kattoa säilyttäen linjakkuutensa, tai vastaavasti takka voi olla matalahko ja leveämpi olematta silti möhkälemäinen järkäle.

Pintakäsittely

Haluatko takan pintaan kiveä, keraamista laattaa, tiiltä, sileää vai karheaa slammattua pintaa? Vaihtoehtoja on runsaasti. Takka on melko massiivinen elementti. Pintakäsittelyllä voit vaikuttaa siihen, tuleeko takastasi kaiken keskipiste vai hillitympi, ympäristöönsä neutraalisti sulautuva elementti.

Hormi

Huomaa, että korkeissa ja avoimissa tiloissa hormista voi tulla yhtä määräävä tekijä kuin itse tulisijastakin. Mieti ammattilaisen kanssa paras sijoituspaikka myös hormia ajatellen. Myös hormin väri on oleellinen asia. Luotatko teräksiseen vai valitsetko hormin tulisijan värin mukaan?

Luukut

Luukut ovat iso osa takkaa. Mieti niiden materiaali ja tarvittava hoito. Lasiluukut ovat tulen loimotuksen kannalta hyvä valinta, mutta niitä joutuu puhdistamaan melko usein. Voit valita, haluatko kiinteän vai irrallisen kipinäsuojan.

Eduspelti

Tulisija vaatii eduspellin. Pellille on määritetty minimikoko takan mukaan, mutta isompi pelti voi sopia mittasuhteisiin paremmin kuin pieni. Värivaihtoehtoja on tutusta teräksestä harmaaseen, mustaan, messinkiin ja antiikkikupariin. Lattian suojana myös huomaamaton lasi on suosittu materiaali.

Välineet

Takan kylkiäisenä tulevat myös polttopuut ja takkavälineet. Niillekin on hyvä miettiä paikat jo varhaisessa vaiheessa. Jos takka muurataan paikalleen, voi polttopuille suunnitella omaan takkaan integroidun syvennyksen. Takkavälineissäkin on eroja. Valitse tyyli tulisijan mukaan. Värin voi poimia luukkujen väristä.

Asiantuntija: myynti- ja markkinointijohtaja Anu Vauhkonen, Tulikivi

Lue lisää:

Kommentoi »