Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Gurmeeta hiilloksesta

Tuhkaperunat ovat hämmästyttävä herkku! Rakastuin mustakuorisiin murikoihin jo lapsena – katso helppo ohje

Nuo pienet, mustat ja nokiset möhkäleetkö ovat ruokaa? Ovat todellakin, ja mitä parhainta sellaista! Tuhkaperunat syntyvät halvalla ja uskomattoman vähällä vaivalla, tuottaja Arja Kuittinen kirjoittaa. Nappaa tuhkaperunoiden ohje.

18.2.2025

Peruna on parasta, sanoo moni – mutta harva taitaa olla maistanut tuhkaperunoita. Jos kotona tai mökillä on takka, perunasta saa loihdittua yllättäviä herkkupaloja todella helposti.

Muistan lapsuudestani, miten takkatulen hiipuessa ujutimme hiillokseen raakoja perunoita. Aikansa muhittuaan perunat muuttuivat niin mustanpuhuviksi, että niitä ei enää melkein erottanut hiilistä. Joskus perunat jätettiin koko yöksi takkaan, mutta yleensä ne otettiin jo ennen yötä pois.

”Rapean kuoren sisältä paljastuu pehmeä sisus, joka maistuu täydelliseltä voinokareen kera lusikoituna.”

Kaivoimme perunat varoen esiin hiilien seasta ja keräsimme lautaselle. Sitten leikkasimme ne puoliksi. Jääkaapista haettiin voi ja aterinlaatikosta pikkulusikat – rapean kuoren sisältä paljastuva pehmeä sisus maistui täydelliseltä voinokareen kera lusikoituna. Kuuma hehku oli tuonut perunaan hienon savuisen vivahteen. Mitään mustaksi muuttunutta emme syöneet.

Kun viimeksi mökillä tein tuhkaperunoita, olin niin nälissäni, että otin perunat jo puolen tunnin päästä pois hiilloksesta. Niinkin lyhyessä ajassa potut olivat pehmentyneet ja saaneet ihanasti aromia.

Jos vertaa keitettyihin perunoihin, tuhkaperunoissa hiukan suurempi osa menee mustuneiden kuorten mukana bioroskiin. Ja pakko myöntää, sotkuakin tulee!

Kaikki on silti sen arvoista, sillä tuhkaperunat ovat uskomattoman herkullisia. Kun niitä syö vain muutaman kerran talvessa, ne ovat täydellinen pieni mökkiherkku, joka kaiken lisäksi vie hetkessä takaisin lapsuusmuistoihin.

Tuhkaperunat – nappaa Arjan ohje:

raakoja perunoita kulhossa
Pese perunat, mutta älä kuori. Perunat laitetaan hiillokseen raakana.
tuhkaperunat hiillokseen haudattuina
Kun liekki on sammunut ja hiilet vielä hehkuvat, sujauta perunat varovasti hiillokseen. Nostele hiiliä myös hiukan niiden päälle. Voit halutessasi kääriä perunat folioon.
tuhkaperunat kypsyvät
Kääntele kerran tai pari perunoita hiilloksessa ja nosta päälle hiiliä tuhkalapiolla. Jos hiillos on kovin kuuma, valmista tulee jo puolessa tunnissa. Pidempään kypsyttäessä maku paranee.
Tuhkaperunat kulholla ja voipaketti leikkuulaudalla, lusikka ja veitsi
Kerää saalis astiaan noin tunnin kuluttua. Vaikka kuori on epäilyttävän kärähtänyt, sisältä paljastuu todellista herkkua. Leikkaa perunat puoliksi ja tarjoile ne voin kanssa. Paras ruokailuväline on pikkulusikka, jolla voit lusikoida perunat suoraan kuoresta. Ei muuta kuin herkuttelemaan!
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt