
Tuhkaperunat ovat hämmästyttävä herkku! Rakastuin mustakuorisiin murikoihin jo lapsena – katso helppo ohje
Nuo pienet, mustat ja nokiset möhkäleetkö ovat ruokaa? Ovat todellakin, ja mitä parhainta sellaista! Tuhkaperunat syntyvät halvalla ja uskomattoman vähällä vaivalla, tuottaja Arja Kuittinen kirjoittaa. Nappaa tuhkaperunoiden ohje.
Peruna on parasta, sanoo moni – mutta harva taitaa olla maistanut tuhkaperunoita. Jos kotona tai mökillä on takka, perunasta saa loihdittua yllättäviä herkkupaloja todella helposti.
Muistan lapsuudestani, miten takkatulen hiipuessa ujutimme hiillokseen raakoja perunoita. Aikansa muhittuaan perunat muuttuivat niin mustanpuhuviksi, että niitä ei enää melkein erottanut hiilistä. Joskus perunat jätettiin koko yöksi takkaan, mutta yleensä ne otettiin jo ennen yötä pois.
”Rapean kuoren sisältä paljastuu pehmeä sisus, joka maistuu täydelliseltä voinokareen kera lusikoituna.”
Kaivoimme perunat varoen esiin hiilien seasta ja keräsimme lautaselle. Sitten leikkasimme ne puoliksi. Jääkaapista haettiin voi ja aterinlaatikosta pikkulusikat – rapean kuoren sisältä paljastuva pehmeä sisus maistui täydelliseltä voinokareen kera lusikoituna. Kuuma hehku oli tuonut perunaan hienon savuisen vivahteen. Mitään mustaksi muuttunutta emme syöneet.
Kun viimeksi mökillä tein tuhkaperunoita, olin niin nälissäni, että otin perunat jo puolen tunnin päästä pois hiilloksesta. Niinkin lyhyessä ajassa potut olivat pehmentyneet ja saaneet ihanasti aromia.
Jos vertaa keitettyihin perunoihin, tuhkaperunoissa hiukan suurempi osa menee mustuneiden kuorten mukana bioroskiin. Ja pakko myöntää, sotkuakin tulee!
Kaikki on silti sen arvoista, sillä tuhkaperunat ovat uskomattoman herkullisia. Kun niitä syö vain muutaman kerran talvessa, ne ovat täydellinen pieni mökkiherkku, joka kaiken lisäksi vie hetkessä takaisin lapsuusmuistoihin.
Tuhkaperunat – nappaa Arjan ohje:



