Tee pääsiäisen kukka-asetelma
Tee itse
Tee pääsiäisen kukka-asetelma
Pääsiäisen kukka-asetelmissa on kevään heleitä värejä ja kullanhohtoisia yllätysmunia. Tee asetelma itse lempikukistasi.
Julkaistu 3.3.2016
Viherpiha

Kevään tulo, värit, tuoksut, pääsiäispuput ja sadunomainen tunnelma olivat floristi Roope Korhosen mieles­sä pääsiäiskukka-asetelmia tehdessä. Hän halusi luoda satumaisen puutar­han, jossa kaikki on mahdollista. Asetelmista voi ottaa mallia, mutta kan­nattaa suosia myös omia mieltymyksiä – ja käyttää mielikuvitusta.

Tässä asetelmassa on käytetty tuoksuvia, pastellisävyisiä pohjoisen kevään sesonkikukkia sekä trooppista perhoskämmekkää. Muita asetelman kukkia ovat helmililja, pienikukkainen ruukkunarsissi, jouluruusu, kirjopikarililja, oranssitähdikki, lumipalloheisi, paju, sinililja, tulppaani, pikarililja ja hyasintti. Vaikka hyasintti on Suomessa joulukukka, sitä saa keväälläkin leik­kokukkana. Muualla Eu­roopassa hyasintti on suosittu kevätkukka.

Kukkia saa edullisesti puutarhamyymälöistä ja marketeis­ta. Kukkakaup­pojen etu on, että niistä voi ostaa kuk­kia myös yksittäin ja valikoima on mo­nipuolinen.

Tarvikkeet:

  • strutsinmuna
  • spraymaalia
  • oasis-kukkasieni
  • kuumaliimaa
  • teekuppi tai muu astia
  • veitsi
  • kukkia.

Näin teet pääsiäisen kukka-asetelman strutsinmunaan

1. Käytä maljakkona strutsinmunia. Niitä myyvät kukkakauppiaat. Onton munan päässä on reikä. Viilaa sitä kyn­siviilalla suuremmaksi. Murra reikää li­sää koputtelemalla varovasti sen reu­noja metallilusikalla. Laita muna maalauksen ajaksi vaik­ka tyhjään viilipurkkiin ja maalaa se spraymaalilla: ensin toinen puoli ja sen kuivuttua toinen. Kultainen muna on juhlava. Se rauhoittaa värikästä asetel­maa eikä kaipaa koristelua.

2. Muotoile Oasis-kukkasieni veitsellä sopivan kokoiseksi ja liimaa se kuuma­liimalla munan pohjalle. Käsittele si­tä varoen, ettei siihen tule painaumia, joiden kohdalta sieni menettää huo­koisuutensa. Kukkasieniä saa kukka­kaupoista. Aseta muna kauniiseen teekuppiin tai muuhun sopivaan astiaan. Kaste­le sieni läpimäräksi lämpimällä vedel­lä. Munan pohjalle saa tulla vettä, sie­ni voi olla jopa uppeluksissa. Oasis-sie­nessä on ravinteita ja vettä puhdistavia aineita, jotka pidentävät kukkien ikää.
3. Asettele kukkia sieneen mielesi mukaan ja jämäkällä otteella, ettei var­si katkea. Leikkaa varteen veitsellä uu­si, viisto imupinta, niin se uppoaa hy­vin sieneen. Kukkien paikkoja ei pidä vaihdella kovin montaa kertaa. Sienen rakenne kärsii, jos siihen jää tyhjiä rei­kiä. Muista kastella sientä päivittäin.

Näin teet kukka-asetelman puutarjottimelle

  1. Vuoraa tarjotin muo­villa. Täytä se sammalel­la. Asettele munat sam­malen sekaan ja teeku­pit tarjottimen reunoil­le. Sommittele kukat muniin samaan tapaan kuin edellisessä asetel­massa, mutta jätä var­ret pidemmiksi. Asetel­masta tulee vielä puu­tarhamaisempi ja kook­kaampi.
  2. Jos et halua käyttää kukkasientä, tee pieniä kimppuja ja käytä mu­nia kukkamaljakkoina. Istuta pikkunarsisseja sammalen sekaan. Pidä sammal kosteana. Jos jä­tät sipulin ja sen juuria näkyviin, huolehdi, et­tä osa juurista saa kui­tenkin kosteutta sam­malesta.
  3. Laita kuppeihin mul­taa ja istuta niihin hel­mililjoja ja muita pieniä sipulikukkia. Voit myös laittaa kuppeihin vet­tä, jossa kukat saavat kellua.
Tuoksuvan pääsiäisasetelman voi tehdä myös puutarjottimelle.

Vinkki!

Sumuta asetelmia silloin tällöin, niin ne kestävät pitkään!

Asetelmat: Roope Korhonen

Kommentoi »