Tässä on Vuoden huikein muutos 2021 -kisan voittaja! Sisäkaton korotus sai mökkituvan tulvimaan valoa ja nosti upean järvimaiseman oikeuksiinsa
Rakenna ja remontoi
Tässä on Vuoden huikein muutos 2021 -kisan voittaja! Sisäkaton korotus sai mökkituvan tulvimaan valoa ja nosti upean järvimaiseman oikeuksiinsa
Mari Heinosen ja Kari Majasen mökin sisäkaton korotus Kihniöllä on Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos -kilpailun voittaja. Voittaja palkittiin 2 000 euron lahjakortilla K-Rautaan.
1.10.2021
 |
Meidän Talo

Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos -kilpailun on voittanut parkanolaisten Kari Majasen ja Mari Heinosen mökkiremontti Kihniöllä, Pirkanmaalla. Kilpailussa etsittiin kodin tiloja, jotka ovat saaneet remontissa uuden ilmeen. Meidän Talon toimitus valitsi kymmenen finalistia noin kahdensadan kohteen joukosta, joista lukijat saivat äänestää suosikkiaan Meillä kotona -sivuston äänestyksessä. Voittaja palkittiin 2 000 euron arvoisella lahjakortilla K-Rautaan.

30 prosentin ääniosuudella voittajaksi nousseen Karin ja Marin mökissä katto kohosi korkeuksiin – kirjaimellisesti. 1960-luvun pimeä mökkitupa avartui, kun pariskunta keksi korottaa sisäkattoa 230 sentistä 365 senttiin.

Vision huonekorkeudesta Mari ja Kari saivat ensivierailullaan talvella 2019. Tori.fi-sivustolla kaupattu hirsirunkoinen mökki sijaitsi kallion päällä upealla järvenrantatontilla, mutta matalat ja synkät sisätilat eivät tehneet sille oikeutta.

– Heti tuli sellainen olo, että tämä katto pitää saada pois, Mari kuvailee.

1960-luvulla rakennettu mökki oli huonokuntoinen ja pimeä. Yksi remontin kriteereistä oli saada lisää valoa ja tilan tuntua.
"Aluksi meillä ei ollut piirrettynä yläosan vinoikkunoita, mutta kun välikatto oli poistettu, tajusimme, että yläosa suorastaan huutaa ikkunoita."

Marin ja Karin oli ensin tarkoitus purkaa purkukuntoisena myyty mökki kokonaan ja rakentaa tilalle uusi, mutta hirsirunko osoittautuikin niin hyväkuntoiseksi, että he päättivät purkamisen sijaan peruskorjata mökin ja samalla toteuttaa haaveensa avarasta tuvasta.

Katon korotus alkoi siivoustöillä: yläpohja oli tyhjennettävä kutterista, jota kertyi kaikkiaan 50 säkillistä. Sen jälkeen vuorossa olivat kattopaneelien poisto ja kattotuolien vaihto. Välikaton alta paljastui vanhoja kattoparruja, joista osan Mari ja Kari halusivat säästää ulkonäöllisistä syistä. Korotuksen yhteydessä huonokuntoinen katto vaihtui lukkosaumattuun ja ikkunat energiatehokkaampiin.

– Aluksi meillä ei ollut piirrettynä yläosan vinoikkunoita, mutta kun välikatto oli poistettu, tajusimme, että yläosa suorastaan huutaa ikkunoita. Ei tämä olisi ollut minkään näköinen ilman niitä, Mari kuvailee.

Nyt tupaan tulvii valoa, ja ikkunoista kelpaa ihastella ilta-aurinkoa.

– Kännykkäni alkaa olla täynnä kuvia auringonlaskuista, Mari sanoo.

Asukkaat halusivat säilyttää harjakattoisen mökin alkuperäisen muodon, mutta huonekorkeus kasvoi sisäkattoa korottamalla 230 sentistä 365 senttiin. Mökkiin ei tehty parvea, joten käyttöneliöitä ei tullut lisää.

Näin äänestäjät kommentoivat Marin ja Karin muodonmuutoksen kokenutta mökkiä:

”Todella kauniita muutoksia! Yleensä pidän pienen budjetin muutoksista, mutta ensimmäisenä ollut mökin muutos pysäytti niin, että muut eivät tuntuneet sen veroisilta, vaikka onnistuneita ja kauniita olivatkin." –Pipa

”Juu... niin pysäytti. Kyllä voisi katsella tuota maisemaa. Ihana, kun luonto pääsee jotenkin vielä lähemmäs." –Kristiina

”Sama! Keittiöratkaisut todella onnistuneita yms., mutta tämä oli niin täysi vau!” –Minna

”Kun vaihtoehto 1. näki, ei muita oikein enää nähnytkään. Täydet 10 pistettä!” –Eriam

”Ensimmäinen on täys 10!! Aivan kuin eri mökki. Ei voi kuin ihastella." –Anne

”Ensimmäinen mökkiremontti ihan huikea. Luonto pääsi upeasti sisälle mökkiin ja iso ikkunapinta toi lisää valoa." –Raikku

”1. todella onnistunut. Luonnon vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa taulua mukava katsella uudistuneista ikkunoista. Huikean kaunis lopputulos!” –Teija Leimu

60-neliöinen mökki oli ollut pitkään vuokrakäytössä ennen kuin Mari ja Kari ostivat sen. Mittava remontti vaati rakennusluvan.
Myös mökin ulkoverhous uusittiin. Vasemmalla näkyvä 70-luvulla tehty lautarakenteinen laajennusosa piti purkaa lähes täysin, joten myös alkuperäiseen mökkiin päätettiin laittaa päälle samaa leveää hirsipaneelia.

Koko perheen projekti

Kilpailun voittorahat Kari ja Mari aikovat käyttää päämökin sisäsaunan remonttiin.

– Ostamme kiukaan, suihkun ja lämminvesivaraajan. Olen ammatiltani kirjanpitäjä ja budjetoinut tarkasti, mutta tämän laajuisissa remonteissa tulee aina yllättäviä kustannuksia, joten lisärahalle on tarvetta, Mari sanoo.

Tähän mennessä mökkiprojektiin on kulunut 50 000 euroa. Summalla on rakennettu uusi rantasauna ja varasto sekä kunnostettu päämökki. Kokonaisbudjetti on 60 000 euroa. Mari laskee, että kilpailuttamalla ja itse tekemällä he ovat päässeet puolet pienemmillä kuluilla. Sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta kaikki on hoitunut oman perheen voimin. 20 vuoden aikana Marille ja Karille on kertynyt remonttikokemusta 100-vuotiaan omakotitalon sekä kahden vuokramökin kunnostuksesta.

– Karilta aina kysytään, miten hän on osannut tämän kaiken. Hän on teräsmyyjä, eikä hänellä ole rakennusalan koulutusta. Elämä vain on opettanut. Nykyään on helppo katsoa netistä ohjeita, jos tulee tiukka paikka, mutta yli 20 vuotta sitten on pitänyt pärjätä ilman.

Myös pariskunnan aikuiset lapset Viljami ja Wilma ovat olleet iso apu.

– Viljami valmistuu rakennusinsinööriksi, joten purkaminen ja rakentaminen ovat olleet hänelle hyödyksi opintojenkin kannalta. Parturi-kampaajana työskentelevä Wilma on vastannut minun kanssani kaikesta luovasta, kuten suunnittelusta, piirtämisestä ja sisustuksesta.

Vierekkäin sijoitetut kiuas ja pata tekivät saunasta melko ahtaan.
Kari siirsi saunan takaseinää, jotta kiuas voidaan sijoittaa nurkkaan. Sisäsaunaan on laitettu nyt vesieristeet ja valettu lattiat. Seuraavaksi edessä on laattojen etsintä.
"Viime vuonna vietimme mökillä 250 yötä."

Suunnitelmissa muutto mökille

Kari ja Mari ovat remontoineet mökkiä sillä periaatteella, että jonain päivänä he voisivat asua mökissä vakinaisesti. Sitä varten heidän tulee hakea poikkeuslupaa kunnan rakennusviranomaisilta. Kriteereinä luvalle ovat muun muassa riittävä energiatehokkuus ja esteettömyys.

Ajatuksen takana ovat käytännön syyt. Isolle talolle ei ole enää tarvetta, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja remontin aikana kaikki aika on mennyt muutenkin mökillä.

– Viime vuonna vietimme mökillä 250 yötä. Tämä on meille enemmän koti kuin mökki. Koska tykkäämme laittaa paikkoja, minua säälittää, että kotitalo seisoo tyhjillään ja piha on jäänyt osittain hoitamatta, Mari perustelee.

Kallioinen tontti asettaa remontille omat haasteensa. Ulko-oven edestä oli esimerkiksi poistettava kalliota, jotta tontille oli mahdollista rakentaa uusi terassi. Myös rantaan johtava portaikko oli tehtävä maaston mukaan.

Mökin peruskorjauksen on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Edessä ovat vielä julkisivun ja terassin viimeistely, mökin laajentaminen yhdellä makuuhuoneella ja erkkerillä sekä pihatyöt ja laiturin laitto. Projekteja riittää varmasti senkin jälkeen, sillä Mari suunnittelee jo saunamökin terassille pientä pergolaa ja kivikkoon poreallasta, Kari rakoliiteriä polttopuille ja Wilma lasi-iglua niemennokkaan.

Ja kun jossain vaiheessa omalta tontilta alkaa loppua tila, tuskin he silloinkaan osaisivat vain olla, Mari arvelee.

– Tykkäämme niin paljon tehdä, että voisimme alkaa mökkitalkkareiksi. Muiden mökkien maalaaminen ja remontoiminen olisi kiva harrastus.

Juttua muokattu 4.10.2021: Toisen voittajan sukunimi korjattu ingressiin.

Kommentoi »