Meidän Talo

Äänestä Vuoden huikeinta muutosta! Katso 10 ennen & jälkeen -kuvaparia remonteista – kuka ansaitsee 2000 euron palkinnon?

Äänestä Vuoden huikeinta muutosta! Katso 10 ennen & jälkeen -kuvaparia remonteista – kuka ansaitsee 2000 euron palkinnon?
Tässä ovat Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos -kilpailun finalistit! Katso alta kaikki ennen & jälkeen -kuvat ja valitse suosikkisi! Äänestyksen voittaja palkitaan 2 000 euron remonttirahalla (K-Raudan lahjakortti). Kaikkien äänestäneiden kesken arvomme viisi (5) Meidän Talon 5 kuukauden lehtitilausta. Juttua muokattu: Äänestys on päättynyt 19. syyskuuta 2021.
Julkaistu: 8.9.2021

Vuoden huikein muutos -finalistit on valinnut Meidän Talon toimitus. Tekstit koonnut Sinimaria Halonen, kuvat kilpailun osallistujat.

1. Mökkiremontti: Katto kohti korkeuksia 

Upea järvimaisema pääsi oikeuksiinsa, kun ikkunapinta-ala lisääntyi. Samalla ikkunat vaihtuivat energiatehokkaampiin.

Mari ja Kari saivat vision purkukuntoisen mökin katon korotuksesta heti ensinäkemällä. 60-luvulla rakennetun mökin hirsirunko oli vielä niin hyvässä kunnossa, ettei sitä kannattanut purkaa.

Vanha katto purettiin, ja tilalle vaihdettiin lukkosaumakatto. Asukkaat halusivat säilyttää harjakattoisen mökin alkuperäisen muodon, mutta huonekorkeus kasvoi sisäkattoa korottamalla 230 sentistä 365 senttiin. Mökkiin ei tehty parvea, joten käyttöneliöitä ei tullut lisää. Sen sijaan tupaan tulvii valoa, sillä korotettuun osaan asennettiin ikkunat. Nyt niistä kelpaa katsella auringonlaskuja. Kaksi vuotta kestäneen mökin peruskorjauksen on määrä valmistua ensi vuonna. Instagram @mokkikivitaskussa

2. Terveisiä Balilta -kylpyhuone

Seinän kasvikuvio on maalattu käsin Tikkurilan Luja-maalilla.

Kun suosii kierrätystä ja tekee itse, on persoonallisuus taattu! Väreistä ja boheemista tyylistä pitävä Olga Hakamäki toteutti unelmiensa kylpyhuoneen, kun vettä tiputtava vesivaraaja osoittautui tikittäväksi aikapommiksi, eikä lattialämmityskään toiminut.

Kokonaisvaltaisessa remontissa lisättiin koneellinen kosteudenpoisto sekä lattialämmitys ja uusittiin sähköjen ja vesiputkien lisäksi pinnat ja kalusteet. Jotta rahaa vapautui kalliimpiin hankintoihin, Olga etsi materiaaleja Tori.fi-kierrätyspalvelusta. Sieltä löytyivät vesivaraaja, lattian valkoiset kuivapuristelaatat, käyttämätön allas, lattiakaivon kansi sekä avaamaton veden­eriste­massa. Allaskaapin edustan kipsiseinään hän maalasi kasvikuvion. Rennon trooppinen ilme on kuin tuulahdus Balin surffikeskuksista! Instagram @olgarillo

3. Modernin mummonmökin keittiö

Asukkaat haaveilivat siitä, että tiskatessa voisi ihailla auringonlaskua. Vesipisteen yläpuolelle lisätty ikkuna tuo myös kaivattua valoa keittiöön. Räsymatto hankittiin roosiin seinälaattoihin sopiviksi.

45-neliöisen mökin ahdas ja pimeä keittiö oli lähes täysin 1970-luvun asussaan, eikä houkutellut ruoanlaittoon – pääkin osui tiskatessa kaapinoviin. Ikävä haju ja tarve tarkistaa rakenteiden kunto sinetöivät Ulla Jalosen ja hänen insinööripuolisonsa remonttipäätöksen.

Luolamainen keittiö avartui, kun sen ja tuvan välinen seinä purettiin ja puuliesi annettiin tilan tarpeen vuoksi haikein mielin eteenpäin. Sähköt piilotettiin, kosteusvauriot korjattiin ja seinät suoristettiin. Suurin osa työstä tehtiin oman perheen ja ammattilaissukulaisten avustuksella. Haastavinta oli tyylin valinta. Ulla halusi skandinaavista, klassista ja aikaa kestävää mutta ei kokomustaa tai valkoista. Lopputulosta hän luonnehtii skandinaaviseksi mummonmökiksi. Instagram @projektina_kesamokki

4. Talon arvoinen sisäänkäynti

Uudessa ulko-ovessa on ikkunapintaa alas asti, mikä tuo eteiseen kaivattua valoa. Oviaukko siirtyi remontissa keskelle käytävää.

Yhden neuvon remontoija kuulee lähes poikkeuksetta jokaiselta ammattilaiselta: jos vain voit, kunnioita talon rakennusaikakautta. Tässä remontissa 1920-luvun hirsi­talo saikin arvoisensa sisäänkäynnin, kun 1960-luvulla tehty ahdas ja tyylillisesti sekava tuulikaappi sai kyytiä.

Tuulikaapin ja eteisen erottava väliseinä purettiin, ja yhtä lukuun ottamatta muut seinät paneloitiin lastulevyjen poiston jälkeen. Näyttävän valeurapaneelin taakse saatiin piilotettua myös sähkökaappi. Jäljelle jääneelle seinälle valikoitui aikakauteen sopiva art deco -henkinen apina­tapetti, joka toivottaa leikkisästi Maria Johanssonin perheineen tervetulleeksi kotiin. Instagram @vanhanraumanlaidalla

5. Keittiöremontti: Ajaton ja aina ajassa

1980-luvun puuhellan tilalle asennettiin naapurista löytynyt vanha Kotiliesi-puuhella, jonka Riikka maalasi mustaksi. Riikan puoliso rakensi keittiönnurkkaan ruokakomeron.

Kun Riikka Felin ja hänen puolisonsa muuttivat Riikan lapsuudenkotiin, 1950-luvun rintamamiestaloon, he ryhtyivät heti suunnittelemaan keittiöremonttia. Sinapin­keltaiseksi kuluneet mäntypaneelit ja kelta-oranssi muovimatto kielivät parin makuun liikaa 80-luvusta, laatikostot tippuivat paikoiltaan, ja seinällä näkyivät yhä tummat jäljet parinkymmenen vuoden takaisesta puhelinjohtoa pitkin iskeneestä salamasta.

Keittiöön haluttiin modernit mukavuudet, jotka istuisivat vanhan talon henkeen. Paikallisen puusepän valmistama vihreä keittiö, muovimaton alta paljastuneet lautalattiat, valkoisiksi maalatut puolipaneelit ja simppeli kasviaiheinen tapetti kunnioittavat talon historiaa ilman pelkoa museokrapulasta. Instagram @tanhuantila

6. Romut piiloon -portaikko

Muutama vuosi aiemmin hankittu ovi löytyi Tori.fi:stä 40 eurolla. Se käsiteltiin värittömällä puuvahalla. Oven yläpuolella oleva ikkuna on parin euron kirpputoribongaus Kellokoskelta.

Portaikon alle jäävä hukkatila on mitä loistavin alue säilytykselle, mutta entä jos kengistä ja muusta tavarasta täyttynyt alue alkaa muistuttaa pölyä keräävää romuvarastoa? Tuusulalainen Kirsi Välimaa ratkaisi ongelman rakentamalla portaikon alle kätevän ovellisen komeron veljensä kanssa.

Avoportaat levytettiin mäntyliimapuulla, komeron runko tehtiin kertopuusta ja paneloitiin helmipaneelilla. Seiniin valikoituivat puolen vuoden hauduttelun jälkeen siniharmaa ja vihreä kalkkimaali. Portaiden koivupuun sävyiset kaiteet ja askelmat maalattiin harmaiksi, jotta väriin ei heti kyllästy – urakka kun ei ollut vaivattomin. Aikaa koko muutokseen meni kaikkiaan viikko ja rahaa 300 euroa. Instagram @pieni_paivansade

7. Maali tekee ihmeitä -kylpyhuone

Lattian marokkolaishenkinen ornamenttikuvio maalattiin käsin sabluunan avulla.

Joskus suuri muutos vaatii vain pari purkkia maalia. Tässä Isa Ågrenin perheen wc:ssä istuin vaihdettiin vähemmän vettä kuluttavaan, allas leveämpään malliin ja pöytätaso uuteen, mutta muu ilme on loihdittu pelkillä pensselin vedoilla.

Ratkaisuun päädyttiin järkisyistä. Vaikka siniset kaakelit kalskahtivat kylmiltä, vuonna 2005 rakennetun wc:n kunto oli niin hyvä, ettei kipsilevyjen ja kaakeleiden vaihto tuntunut asukkaista fiksulta ympäristön tai lompakonkaan kannalta. Kaakelit ja kaapisto maalattiin rauhallisilla harmaan ja valkoisen sävyillä. Ilmeen kruunaavat lattialaatat, joihin asukkaat maalasivat kauniin marokkolaishenkisen kuvion sabluunan avulla.

8. Saunaremontti: Musta muttei pimeä

Kompaktissa saunassa löhöilyn mahdollistaa saunarahi, jonka Sarin puoliso rakensi lauteiden ylijäämämateriaaleista. Lauteet ja seinät olivat valmiiksi mustat, kattopaneelin asukkaat käsittelivät mustaksi itse.

Kun lauteet ovat niin huonokuntoiset, ettei saunassa kahdeksan vuoden asumisen aikana ole kertaakaan saunottu, on aika ryhtyä toimeen! Tämän pirkanmaalaisen 1960-luvun omakotitalon kellarikerroksen vanha sauna purettiin runkoon asti, ja rakenteet ja materiaalit päivitettiin.

Sarin ja hänen puolisonsa syvän musta sauna on tummanpuhuva mutta ei liian synkkä luonnonvaloa sisään päästävän lasiseinän sekä selkänojan taakse asennettujen ledien ansiosta. Oleskelutila maksimoitiin lauteiden uudelleensijoittelulla. Samalla tukittiin hormi ja alkuperäinen puukiuas vaihdettiin sähköiseen. Instagram @sawisuni

9. Kaappitilan konmaritus keittiössä

Italialainen metsänvihreä seinälaatta korostaa vaaleita pintoja, ja sopii yhteen seinälevyjen alta kaivettujen hirsiseinien kanssa.

Edellinen keittiö oli vasta kuusi vuotta vanha, mutta kun muu alakerta oli remontoitu, päätti ruoanlaittoa rakastava Sami Takala antaa ystävälleen, sisustussuunnittelija, Titta Pöytälaaksolle vapaat kädet suunnitella myös keittiöremontti.

Tavoitteena oli korostaa vanhan talon parhaita puolia ja saada keittiöstä toimivampi. Aiempi keittiö oli epäkäytännöllinen, ja kaappeja oli niin paljon, että ne pursusivat turhaa tavaraa. Remontissa kaapit karsittiin yli puoleen, jolloin keittiö avartui ja tilaa vapautui viini- ja aamiaiskaapille. Sami sai myös toivomansa saarekkeen.

Vanhasta keittiöstä säästettiin vain kaasuliesi sekä leivinuuni ja puuhella, jotka maalattiin valkoisiksi. Kaikki muut vanhan keittiön kierrätyskelpoiset osat menivät uusiokäyttöön.

10. Olohuone avartui

Alkuperäinen kakluuni kunnostettiin ja hormit pinnoitettiin. Lattia on lapsi- ja lemmikkiperheen kulutusta kestävää vinyylilankkua.

Vanhan hirsitalon laajassa remontissa uusiksi menivät niin osa rungon mädistä hirsistä, katto, sähköt, putket, lämmitys kuin pinnatkin. Olohuoneen osalta talon asukkaalla Mari Jehkisellä oli suunnitelmat valmiina jo heti ensimmäisen vierailun jälkeen: lattiaan kalanruotoa, välipohjan hirret näkyville ja hirsiseinää esiin sinne, missä se oli mahdollista.

Sekä visuaalisesti että toiminnallisesti vaikuttavin muutos tuli kuitenkin pohjaa muokkaamalla. Olohuoneeseen saatiin lisää neliöitä ja avaruutta, kun yksi seinistä purettiin ja siihen yhdistettiin ylimääräinen huone. Osa avartuneesta tilasta lohkaistiin kylpy- ja kodinhoitohuoneelle. Myös olohuoneen sisäänkäynti vaihtoi paikkaa, jotta eteiseen mahtui rakentamaan varaston säilytystä varten. Instagram @designing_rottelo

Äänestys on päättynyt.

17 kommenttia