Tarkista mökki talven jälkeen – näin kartoitat vauriot
Rakenna ja remontoi
Tarkista mökki talven jälkeen – näin kartoitat vauriot
Vaihtelevat ja ankaratkin sääolot voivat aiheuttaa mökille monenlaista vahinkoa. Talven jälkeen mökkikauden alkaessa on hyvä tarkistaa mökki ja mahdollisten talvivaurioiden vakavuus.
22.3.2016
 |
Meidän Mökki

Yleissilmäys talven jälkeen

Kierrä mökki ja piharakennukset ulkoapäin talven jälkeen, jotta saat käsityksen missä kunnossa mökki ja sen ympäristö ovat. Tarkista, ettei tontilla ole käynyt kutsumattomia vieraita. Myrsky on voinut kaataa puun ikävin seurauksin, tai suuri oksa on saattanut pudota lumen tai tuulen voimasta ja vaurioittaa rakennetta. Entä kuinka laituri on kestänyt lunta ja jäätä?

Sähköjen tarkistus

Eläimet ovat voineet jyrsiä mökin sähkökeskuksen kaapeleita. Jos niissä näkyy jotain epäilyttävää talven jäljiltä, soita ammattimies paikalle. Mökin sähköjärjestelmää ei saa ryhtyä itse näpelöimään tai korjaamaan. Lisäksi ulkona sijaitseva sähköpääkeskus on voinut kastua. Kuivata se siinä tapauksessa pitämällä kaapin ovea auki.

Karmit kuntoon 

Kokeile, miten mökin ikkunat ja ovet avautuvat talven jälkeen. Jos ne tuntuvat jumittavan eikä saranoiden säätäminen auta, voit höylätä karmeja kevyesti.

Varmista turvallisuus

Tarkista, että palo- ja häkävaroittimet sekä kaasulaitteet toimivat toivotunlaisesti.

Toimiihan vesi- ja viemärijärjestelmä?

Tuleeko mökkiin vedet, ja viekö viemäri ne pois? Jos routa ja pakkanen ovat tehneet mökille tepposet, pikainen soitto putkimiehelle on paikallaan. Tyhjennä vesikaivo ja puhdista sisäpinnat ennen kuin otat sen juomavesikäyttöön.

Tarkista tulisijat

Tutki mökin hormit ja takat huolellisesti talven jälkeen. Jos löydät halkeamia, soita nuohooja tutkimaan asia ennen tulisijan sytyttämistä.

Missä kunnossa ovat kattorakenteet?

Kevät on märkää aikaa, ja rakenteet ovat vaarassa kastua. Varmista, että mökin vesikourut ovat puhtaita oksista ja roskista ja että sulamis- ja sadevedet kulkevat ongelmitta vähintään kolmen metrin päähän seinustoista. Tarkista myös, että mökin vesikate läpivienteineen ja savupiippu hattuineen ovat ehjiä. Muista turvavaljaat katolla työskennellessä.

Kurkistus mökin kattorakenteisiin sisältäpäin on paikallaan, jos se on mahdollista. Näet silloin parhaiten, jos katto on alkanut vuotaa ja mökkirakenteita on märkinä. Mahdolliset talvivauriot pitää korjata ensi tilassa, näin vahingot eivät laajene ja säästät huomattavasti mökin korjauskustannuksissa.

Lue lisää:

Kommentoi »