
Näin suojaat mökin murtovarkailta:
- Sulje mökin ikkunat ja ovet huolellisesti. Oviin kannattaa hankkia käyttölukkojen lisäksi myös varmuuslukot.
- Vie arvotavara pois mökiltä. Murtovarkaat suosivat nykyään erityisesti koruja ja pienelektroniikkaa. Myös työkalut tai työkoneet, kuten moottorisahat, kelpaavat murtomiehille.
- Jätä ikkunaverhot auki. Silloin rosvot näkevät, ettei mökillä ole mitään varastettavaa.
- Lukitse talviteloille jätetty vene huolellisesti kiinni puuhun tai kiinteään tankoon. Myös perämoottorit kelpaavat varkaille, joten ne kannattaa irrottaa ja säilyttää lukitussa varastossa. Turvallisuusmääräykset venevakuutuksissa edellyttävät tarpeellista valvontaa, huolellista talvisäilytystä sekä oikeaa kiinnitystä. Ota veneen ja perämoottorin tunnistetiedot talteen.
- Valokuvaa mökin esineistö. Murron sattuessa kuvat auttavat poliisia ja kuvien avulla saa myös helpommin korvauksia vakuutusyhtiöiltä.
- Tehkää mökkinaapureiden kanssa yhteistyötä ja pitäkää paikkoja silmällä. Mökkimurrot tehdään usein sarjoina tietyille alueille.
- Varustaudu kunnolla. Murtohälyttimet sekä ajastimella tai liiketunnistimella varustettu valaisin saattavat tepsiä varkaisiin.
Jos mökille kuitenkin murtaudutaan, ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ja tee vahinkoilmoitus. Tee yksilöity luettelo varastetusta tai vahingoittuneesta omaisuudesta vahinkoilmoituksessa pyydetyllä tavalla.
Hoida mökin vakuutukset kuntoon
Varmista, että mökin vakuutukset ovat kunnossa ja vastaavat mökin nykyarvoa. Kesämökille täytyy hankkia oma vakuutus, sillä vakituisen asunnon kotivakuutus ei kata vapaa-ajan asunnolle tai sen irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Kesämökin rakennus ja irtaimisto vakuutetaan erikseen. Ulkorakennukset, kuten sauna tai varastot, eivät kuulu päärakennuksen vakuutuksen piiriin.
Monelle mökille riittää peruskotivakuutus, joka kattaa tulipalosta, varkauksista ja myrskytuhoista aiheutuvat vahingot. Jos mökin varustetaso on mittava, kannattaa harkita laajaa kotivakuutusta, joka kattaa myös rikkoutumis- ja särkymisvahingot.
Vakuutusturvan laajuus kannattaa miettiä tarkasti. Ali- ja ylivakuuttaminen on helppoa välttää olemalla säännöllisesti yhteydessä vakuutusyhtiön asiantuntijoihin. Yleensä suositellaan täysarvovakuutusta, mutta jos vakuutuksessa on euromääräisiä rajoja, niitä on hyvä tarkentaa, mikäli kunnostustöillä tai remontilla on parannettu huomattavasti rakennuksen tasoa.
Asiantuntijat: myyntijohtaja Markku Aalto, Securitas, turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen, Finanssialan Keskusliitto ja vakuutuspalveluiden päällikkö Aija Tiilikainen, Fennia