Tapasopas
Ruoka
Tapasopas
Tarinan mukaan tapakset keksittiin, kun aperitiivina nautittavaan viinilasiin pyrkivien pörriäisten esteeksi nostettiin leipäviipale. Myöhemmin viipaleen päälle on keksitty lastata monenmoisia ruokahalua kiihottavia suupaloja.
Julkaistu 26.10.2011
Maku

Espanjalaisessa perinnekeittokirjassa on luku nimeltä Suosituimmat espanjalaiset tapakset. Sivuja on useita, sillä suosikkeja esitellään peräti 53 ja versioita väitetään olevan satoja. Valtava kirjo kuvastaa hyvin Espanjan eri alueiden tyypillisiä raaka-aineita ja ruoanvalmistustapoja.

Parhaiten tapaskulttuuriin pääsee sisälle poikkeamalla espanjalaisiin tapasbaareihin lounasaikaan tai alkuillasta. Silloin baaritiskien lasivitriinien herkullisten suupalojen valikoima on runsaimmillaan. Paikalliset kerääntyvät vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa, ja jutustelun lomassa siemaillaan lasi sherryä, viiniä tai olutta, ja syödään muutama tapaspala. Leppoisa ruokarituaali ei tunne tiukkoja sääntöjä: tapakset voivat olla kylmiä tai lämpimiä, yksinkertaisia tai hienostuneita. Niitä voi syödä pari tai niillä voi korvata kokonaisen aterian.

Tapasvalikoimaan kuuluu tyypillisesti:

- oliiveja

- manteleita

- ilmakuivattua kinkkua

- juustoja

- italiansalaattia

- marinoituja sardiineja

- etanoita

- anjoviksia tomaattileivällä

- perunamunakasta

- valkosipuliöljyssä paistettuja

- katkarapuja

- friteerattuja mustekalarenkaita

- marinoituja artisokkia

- erilaisia simpukoita

- paikallisia makkaroita

- lihapullia tomaattikastikkeessa

Erikoisuuksien etsijöille on tarjolla muun muassa:

- lasiankeriaita

-lehmän mahalaukkua

- kaniinimuhennosta

- grillattuja munuaisia

- sian sorkkia

Tapaksia tarjolle

Mutkattomuutensa vuoksi, mutta myös espanjalaisten raaka-aineiden ja juomien hyvän saatavuuden takia, tapastelu on levinnyt meillekin. Viimeistele tapaspalat juuri ennen vieraiden tuloa tai tehkää ne yhdessä! Jo viidellä erilaisella suupalalla loihdit aitoespanjalaisen tunnelman illanistujaisiin.

Kommentoi »