Viherpiha

Hankeen vaan itämään! Talvikylvö tuottaa tanakoita kasveja eikä koti täyty taimipurkeista

Hankeen vaan itämään! Talvikylvö tuottaa tanakoita kasveja eikä koti täyty taimipurkeista
Tiesitkö, että voit aloittaa taimikasvatuksen ulkona talvella? Tammi–maaliskuu on oivaa aikaa talvikylvöille. Ulkona viileässä kasvu on hidasta ja topakkaa, mutta usein taimet kirivät kiinni sisällä esikasvatetut kasvit. Jos olet ensikertalainen, opettele helpoilla lajeilla ja vain osalla siemeniä.
Julkaistu 31.1.2023

Vältä taimiruuhka sisällä

Yksi talvikylvön suurimmista eduista on, että voit hoitaa taimikasvatuksen alusta loppuun ulkona. Jos omistat vain pari hämärää ikkunalautaa ja haluat kasvattaa mökille tai palstalle taimia, talvikylvö saattaa hyvinkin sopia monien kukkien ja hyötykasvien esikasvatukseen.

Kylvä viileässä viihtyviä

Parhaiten talvikylvöt sopivat lyhyen esikasvatuksen vaativille ja viileästä pitäville lajeille, kuten kaaleille, salaatille, orvokille ja tuoksuherneelle. Sen sijaan tomaatti, chili, latva-artisokka ja muut pitkän taimikasvatusajan tai paljon lämpöä vaativat lajit pitää taimikasvattaa sisällä.

Kasvatustavassa on myös riskejä, joten kokeile aluksi vain osalla siemeniä.

Opettele talvikylvö persiljalla

Opettele kasvatustapa muutamalla helpolla kasvilla, vaikkapa persiljalla, pinaatilla tai kehäkukalla. Kylvötapa sopii lukuisille kasveille, mutta ei kuitenkaan kaikille – esimerkiksi kurpitsan, maissin, papujen ja krassien isot siemenet mätänevät kylmässä ja märässä mullassa.

Muista merkitä kylvökset nimi­lapuilla. Pak-choi taimettuu ensimmäisten joukossa.

Porrasta satoa

Ulkona viileässä kasvu on hidasta ja topakkaa, mutta usein taimet kirivät kiinni sisällä esikasvatetut kasvit. Lisäksi pienet taimet porhaltavat istutuksen jälkeen isoja terhakkaammin kasvuun. Voit myös porrastaa satoa ja kylvää osan siemenistä suoraan maahan touko-kesäkuussa.

Kylvä vähitellen

Talvikylvössä ideana on, että siemenet ovat ulkona odottamassa itämisen mahdollistavaa lämpötilaa. Siksi voit kylvää siemeniä vähitellen talven mittaan. Jos kylvät viileästä pitävän orvokin tammi-helmikuussa, voit nostella taimet huhtikuussa tai toukokuun puolella lavaan tai kasvihuoneeseen tai peitellä kaksinkertaisen harson alle ulos. Orvokki kestää noin viiden asteen pakkasia, joten suojaa taimet tarvittaessa pakkaselta kasvuharsolla.

Seinustalla oleva hyllykkö sopii talvikylvöksille.
Perennojen siemenet saavat ulkona hyvän kylmäkäsittelyn.

Aikaista lehtisatoa

Talvikylvön avulla voit saada aikaista satoa esimerkiksi pak-choista, mizunasta, retiisistä, pinaatista, rukolasta, salaattivuonankaalista, salaatista ja kevätsipulista. Vaihtoehtoisesti voit myös kylvää niiden siemenet suoraan lavaan tai kasvihuoneeseen maalis-huhtikuussa. Ota huomioon, että kaksivuotiset lajit, kuten mangoldi, saattavat talven ja kevään lämpötilojen vaihtelun myötä virittyä kukkaan jo ensimmäisenä vuonna.

Kylmää luonnollisesti

Ulkona viileässä perennojen ja monivuotisten luonnonkasvien taimista kasvaa tuuheita ja napakoita. Vie kylvökset suoraan ulos tai pidä niitä ensin viikon ajan sisällä lämpimässä. Kylmäkäsittelyä edeltävä lämmin jakso edistää monien lajien itämistä, eikä siitä ole haittaa millekään kylmäkäsittelyä vaativalle kasville.

Voit kylvää mangoldin jo talvella tai jättää kylvön huhti-toukokuulle.

Korvaa syyskylvöt

Talvikylvö on omiaan ruiskaunokeille, kamomillalle, persiljalle, unikolle ja muille lajeille, joille sopii myös syyskylvö. Penkissä syyskylvöjen siemenet altistuvat märkyydelle, jääpoltteelle ja hiirille, kun taas muovilaatikossa pidettävien talvikylvösten olosuhteita pystyt säätelemään.

Hyödynnä kierrätettyjä tarvikkeita ja varaa talvikylvöjä varten rasioita, purnukoita ja muovilaatikoita.

Kylvä pottiin tai laatikkoon

Kylvä siemenet tavalliseen tapaan hajakylvönä laatikoihin tai muutaman kappaleen ryppäissä ruukkuihin ja potteihin. Käytä kylvöihin puhtaita ja pohjareiällisiä astioita.

Kosteutta imevä vermikuliitti sopii kylvösten peittelyyn.

Valitse talvikylvöön ilmava multa

Käytä kylvöön ilmavaa ja vettä läpäisevää multaa. Osa kasvattajista luottaa miedosti lannoitettuun ja puhtaaseen taimimultaan, osa hyödyntää myös omatekoisia multaseoksia. Yksi vaihtoehto on laittaa kylvöastian pohjalle yleismultaa ja levittää päällimmäiseksi muutaman sentin kerros taimimultaa.

Suojaa laatikkoon

Nosta kylvökset muovilaatikkoon, jonka seinämissä on reikiä. Suojaa kylvökset rei’itetyllä kannella tai vaikkapa laudoilla ja vie laatikko saman tien ulos sateelta suojattuun paikkaan, kuten seinustalle tai pihavarastoon. Voit pitää laatikoita myös kasvihuoneessa.

Huom! Jos haluat välttää laatikon rei’ittämisen, käännä se ylösalaisin taimien suojaksi. Taimien pitäminen laatikossa helpottaa kuitenkin kylvösten ja taimien siirtelyä.

Varo märkyyttä

Kurkkaa kylvöksiä vähintään viikoittain, jotta multa pysyy sopivan kosteana. Varo myös kostuneen siemenen pääsemistä rutikuivaksi. Kuivumiselle herkkää aikaa on itämisvaihe, kun siemenen alkeisjuuri kasvaa esiin. Kasvihuoneen lämmetessä multa voi kuivaa yllättävän nopeasti koppuraiseksi.

Kostuta tarvittaessa

Kun pintamulta tuntuu kuivalta, kostuta kylvöstä kastelemalla, sumuttelemalla tai sirottelemalla ohuelti lunta mullan päälle. Voit ripotella lunta myös jo taimettuneeseen laatikkoon ja ruukkuun. Varo liiallista kastelua! Märässä mullassa lilluminen tappaa siemenen kuin siemenen.

Kasvihuoneessa multa voi kuivua yllättävän nopeasti. Lumi sopii kylvösten kostuttamiseen.
Talvikylvökset vaativat seurantaa ja hoivaa. Älä unohda niitä omiin oloihinsa!

Muista tuulettaa

Kannelliseen muovilaatikkoon tiivistyy helposti kosteutta, josta kärsivät niin siemenet kuin taimetkin. Tuuleta laatikkoa avaamalla kantta aika ajoin ja suurenna tarvittaessa laatikon ilmareikiä tai poista kansi kokonaan. Siirtele jo taimettuneita kylvöksiä omiin laatikkoihinsa, sillä ne vaativat yleensä enemmän kastelua ja tuuletusta kuin itämättömät kylvökset.

Taimettuneiden kylvösten nostaminen samaan laatikkoon helpottaa hoitoa. Kuvassa on kaaleja, sipuleita, maariankelloja ja pak-choita.

Kouli tai istuta

Hoida taimia samaan tapaan kuin sisällä esikasvatettuja kasveja. Koska ulkona kasvu on hidasta, varsinkaan harvan kylvöksen koulinnalla eli taimien siirtämisellä omiin potteihinsa ei ole kiirettä. Voit myös istuttaa taimet suoraan maahan, kunhan estät niiden nuutumisen varjostuskankaalla, kasvuharsolla tai taimikuvulla.

Isompaan astiaan

Poteissa kasvavat taimet kannattaa ruukuttaa isompaan astiaan, jos ruukku täyttyy juurista ja joudut viivästyttämään istutusta. Muuten voit istuttaa pottitaimet suoraan maahan.

Suojaa pakkasilta

Talvella kylvetyt ja viileässä varttuneet taimet ovat tottuneet ulkoilmaan eivätkä tarvitse karaisua sisällä kasvatettujen taimien tavoin. Varaudu silti pakkasöihin etenkin, kun ne seuraavat lämmintä jaksoa. Nosta silloin taimet takaisin laatikoihin tai peittele ne 2–3-kertaisella harsolla. Voit myös nostaa taimet suojaan kasvihuoneeseen tai kuistille.

Pihapöydällä ulkoilusta nauttivat salkoruusut ja harjaneilikat, sametti­kukat, olkikukat, ruiskaunokit, tiikerikaunosilmät ja koriste­porkkanat, monet perennat sekä hyötykasveista persilja, tuoksuampiaisyrtti ja liuskaratamo.

Kuvauspaikat Karoliina Pertamon ja Ritva Tuomen pihat Espoossa.

Kommentoi »