Vältä taimiruuhka sisällä
Yksi talvikylvön suurimmista eduista on, että voit hoitaa taimikasvatuksen alusta loppuun ulkona. Jos omistat vain pari hämärää ikkunalautaa ja haluat kasvattaa mökille tai palstalle taimia, talvikylvö saattaa hyvinkin sopia monien kukkien ja hyötykasvien esikasvatukseen.
Kylvä viileässä viihtyviä
Parhaiten talvikylvöt sopivat lyhyen esikasvatuksen vaativille ja viileästä pitäville lajeille, kuten kaaleille, salaatille, orvokille ja tuoksuherneelle. Sen sijaan tomaatti, chili, latva-artisokka ja muut pitkän taimikasvatusajan tai paljon lämpöä vaativat lajit pitää taimikasvattaa sisällä.
Opettele talvikylvö persiljalla
Opettele kasvatustapa muutamalla helpolla kasvilla, vaikkapa persiljalla, pinaatilla tai kehäkukalla. Kylvötapa sopii lukuisille kasveille, mutta ei kuitenkaan kaikille – esimerkiksi kurpitsan, maissin, papujen ja krassien isot siemenet mätänevät kylmässä ja märässä mullassa.
Porrasta satoa
Ulkona viileässä kasvu on hidasta ja topakkaa, mutta usein taimet kirivät kiinni sisällä esikasvatetut kasvit. Lisäksi pienet taimet porhaltavat istutuksen jälkeen isoja terhakkaammin kasvuun. Voit myös porrastaa satoa ja kylvää osan siemenistä suoraan maahan touko-kesäkuussa.
Kylvä vähitellen
Talvikylvössä ideana on, että siemenet ovat ulkona odottamassa itämisen mahdollistavaa lämpötilaa. Siksi voit kylvää siemeniä vähitellen talven mittaan. Jos kylvät viileästä pitävän orvokin tammi-helmikuussa, voit nostella taimet huhtikuussa tai toukokuun puolella lavaan tai kasvihuoneeseen tai peitellä kaksinkertaisen harson alle ulos. Orvokki kestää noin viiden asteen pakkasia, joten suojaa taimet tarvittaessa pakkaselta kasvuharsolla.
Aikaista lehtisatoa
Talvikylvön avulla voit saada aikaista satoa esimerkiksi pak-choista, mizunasta, retiisistä, pinaatista, rukolasta, salaattivuonankaalista, salaatista ja kevätsipulista. Vaihtoehtoisesti voit myös kylvää niiden siemenet suoraan lavaan tai kasvihuoneeseen maalis-huhtikuussa. Ota huomioon, että kaksivuotiset lajit, kuten mangoldi, saattavat talven ja kevään lämpötilojen vaihtelun myötä virittyä kukkaan jo ensimmäisenä vuonna.
Kylmää luonnollisesti
Ulkona viileässä perennojen ja monivuotisten luonnonkasvien taimista kasvaa tuuheita ja napakoita. Vie kylvökset suoraan ulos tai pidä niitä ensin viikon ajan sisällä lämpimässä. Kylmäkäsittelyä edeltävä lämmin jakso edistää monien lajien itämistä, eikä siitä ole haittaa millekään kylmäkäsittelyä vaativalle kasville.
Korvaa syyskylvöt
Talvikylvö on omiaan ruiskaunokeille, kamomillalle, persiljalle, unikolle ja muille lajeille, joille sopii myös syyskylvö. Penkissä syyskylvöjen siemenet altistuvat märkyydelle, jääpoltteelle ja hiirille, kun taas muovilaatikossa pidettävien talvikylvösten olosuhteita pystyt säätelemään.
Kylvä pottiin tai laatikkoon
Kylvä siemenet tavalliseen tapaan hajakylvönä laatikoihin tai muutaman kappaleen ryppäissä ruukkuihin ja potteihin. Käytä kylvöihin puhtaita ja pohjareiällisiä astioita.
Valitse talvikylvöön ilmava multa
Käytä kylvöön ilmavaa ja vettä läpäisevää multaa. Osa kasvattajista luottaa miedosti lannoitettuun ja puhtaaseen taimimultaan, osa hyödyntää myös omatekoisia multaseoksia. Yksi vaihtoehto on laittaa kylvöastian pohjalle yleismultaa ja levittää päällimmäiseksi muutaman sentin kerros taimimultaa.
Suojaa laatikkoon
Nosta kylvökset muovilaatikkoon, jonka seinämissä on reikiä. Suojaa kylvökset rei’itetyllä kannella tai vaikkapa laudoilla ja vie laatikko saman tien ulos sateelta suojattuun paikkaan, kuten seinustalle tai pihavarastoon. Voit pitää laatikoita myös kasvihuoneessa.
Huom! Jos haluat välttää laatikon rei’ittämisen, käännä se ylösalaisin taimien suojaksi. Taimien pitäminen laatikossa helpottaa kuitenkin kylvösten ja taimien siirtelyä.
Varo märkyyttä
Kurkkaa kylvöksiä vähintään viikoittain, jotta multa pysyy sopivan kosteana. Varo myös kostuneen siemenen pääsemistä rutikuivaksi. Kuivumiselle herkkää aikaa on itämisvaihe, kun siemenen alkeisjuuri kasvaa esiin. Kasvihuoneen lämmetessä multa voi kuivaa yllättävän nopeasti koppuraiseksi.
Kostuta tarvittaessa
Kun pintamulta tuntuu kuivalta, kostuta kylvöstä kastelemalla, sumuttelemalla tai sirottelemalla ohuelti lunta mullan päälle. Voit ripotella lunta myös jo taimettuneeseen laatikkoon ja ruukkuun. Varo liiallista kastelua! Märässä mullassa lilluminen tappaa siemenen kuin siemenen.
Muista tuulettaa
Kannelliseen muovilaatikkoon tiivistyy helposti kosteutta, josta kärsivät niin siemenet kuin taimetkin. Tuuleta laatikkoa avaamalla kantta aika ajoin ja suurenna tarvittaessa laatikon ilmareikiä tai poista kansi kokonaan. Siirtele jo taimettuneita kylvöksiä omiin laatikkoihinsa, sillä ne vaativat yleensä enemmän kastelua ja tuuletusta kuin itämättömät kylvökset.
Kouli tai istuta
Hoida taimia samaan tapaan kuin sisällä esikasvatettuja kasveja. Koska ulkona kasvu on hidasta, varsinkaan harvan kylvöksen koulinnalla eli taimien siirtämisellä omiin potteihinsa ei ole kiirettä. Voit myös istuttaa taimet suoraan maahan, kunhan estät niiden nuutumisen varjostuskankaalla, kasvuharsolla tai taimikuvulla.
Isompaan astiaan
Poteissa kasvavat taimet kannattaa ruukuttaa isompaan astiaan, jos ruukku täyttyy juurista ja joudut viivästyttämään istutusta. Muuten voit istuttaa pottitaimet suoraan maahan.
Suojaa pakkasilta
Talvella kylvetyt ja viileässä varttuneet taimet ovat tottuneet ulkoilmaan eivätkä tarvitse karaisua sisällä kasvatettujen taimien tavoin. Varaudu silti pakkasöihin etenkin, kun ne seuraavat lämmintä jaksoa. Nosta silloin taimet takaisin laatikoihin tai peittele ne 2–3-kertaisella harsolla. Voit myös nostaa taimet suojaan kasvihuoneeseen tai kuistille.
Kuvauspaikat Karoliina Pertamon ja Ritva Tuomen pihat Espoossa.