Talotekniikkauutuudet Seinäjoen asuntomessuilla
Rakenna ja remontoi
Talotekniikkauutuudet Seinäjoen asuntomessuilla
Talotekniikan uudet tuulet esittäytyvät Seinäjoen asuntomessuilla. Tässä viisi tutustumisen arvoista vinkkiä.
Julkaistu 6.8.2016
Meidän Talo

Yhä energiatehokkaampi rakentaminen näkyy monissa Seinäjoen messukohteissa. Passiivitalomaisia rakenteita on täydennetty esimerkiksi kaukolämmöllä ja lämpöpumpuilla, vaikka tiiviissä ja hyvin eristetyissä talossa tarvitaan suhteellisen vähän energiaa. Talotekniikan osalta löytyy kuitenkin myös muita uutuuksia. Keräsimme tähän mielenkiintoisimmat.

1. Passiivirakenne ilman muovia

Kohde 16 Nuuka on hengittävä, selluvillaeristeinen, passiivitasoinen puutalo, jossa on pyritty hyvään sisäilman laatuun. Seinässä on kahdessa kerroksessa yhteensä liki 400 milliä selluvillaa, yläpohjassa sitä on 600 ja alapohjassa 350 milliä. Kosteusteknisesti toimiva puuseinärakenne tasaa vesihöyryä kumpaankin suuntaan ja osallistuu sisäilman kosteudenhallintaan. Alapohja on rossipohjarakenteen vuoksi eristetty samalla tavalla.

2. Monipuolista valoa

Kohteen 33 Lumiance-talo esittelee, miten monipuolisesti ledeillä voi valaista. Laadukkaat ledit ovat hyvin pitkäikäisiä, eikä suunnittelussa tarvitse varautua jatkuvaan polttimoiden vaihtamiseen. Nykyledit ovat tehokkaita. Ne kuluttavat maltillisesti sähköä ja tuottavat kevyen lämpökuorman, joten niillä voi valaista epäsuorasti varsin vapaasti. Kohteessa on esillä uuden valaisinteknologian monia sovelluksia.

3. Japanilainen ihmepönttö

Kohteen 11 Lakka Lakeus esittelee japanilaisen monitoimipöntön, joka pesee ja kuivaa takaliston automaattisesti. Toto Sg Washlet -toiletissa on lämmitetty istuinrengas, lämminvesipesu, ilmakuivaus ja ilmanraikastin. Istunnon lopuksi pönttö puhdistaa wc-kulhon ilman eri käskyä antibakteerisella vedellä. Pönttöön ei tarvitse koskea käsin. Jopa kansi avautuu ja sulkeutuu automaattisesti.

4. Lattia kosteusvahtina

Kohteen 26 Kosteusturvatalon lämmittää 13 kW:n takka, jonka tuottama lämpö kulkee lattian alla kulkeviin ilmakanaviin. Lämpö varastoituu lattian betoniin. Tulilattiaan on nyt integroitu kosteuden seuranta- ja hälytysjärjestelmä. Se mittaa koko ajan lattiaputkistossa olevan ilman kosteutta ja hälyttää tarvittaessa. Vuoto voidaan havaita nopeasti ja paikallistaa vähintään huoneen tarkkuudella.

5. Ikkunoilla energiatehokkuutta

Kohde 27 Design-talo Trio näyttää, että pienet ikkunat tuovat sekä energiatehokkuutta että yksityisyyttä. Energiatehokkuusmielessä kannattavinta on, että isot ikkunat avautuvat kohti etelää. Näin ikkunoista pääsee taloon valon lisäksi auringon lämpöä varsinkin keväällä. Pohjoispuolella on vain pienet ikkunat.

Lue lisää:

Kommentoi »