Porin asuntomessujen vilinässä valkoisten ja kuutiomaisten messutalojen keskellä silmään pistää poikkeama trendistä. Peräkärryn päällä on suuri, munamainen, osittain päreillä päällystetty ja etäisesti asuntovaunua muistuttava esine. Wau!
– Siitä tulee koti, minun kotini. Minulla ei ole koskaan aiemmin ollut omaa kotia, sanoo partasuinen ja kimmeltäväsilmäinen nuorimies.
Hän on Toni Goltz, Luomukoti Oy:n perustaja.
Toni valmistui rakennusinsinööriksi 2012 ja teki pari vuotta kerrostaloja. Sitten tuli tunne, etteivät ne olleet hänen juttunsa. Mies lopetti työt ja alkoi miettiä asumista, rakennusbisnestä ja mielekkään elämän reseptiä. Hän päätyi keksimään talon uudestaan, omista tarpeistaan lähtien.
Talo ei saa tuhota luontoa
Aiemmassa työssään Toni oli nähnyt, kuinka rakentaminen raskaine perustuksineen tuhoaa maaperää ja luontoa. Hänen talolleen voisi valita paikan luonnon ehdoilla. Vähitellen myös ajatus kiinteästä asuinpaikastakin alkoi ahdistaa. Talon kanssa olisi mukava reissata niin Espanjan lämmössä kuin Lapin hiljaisuudessakin.
Puolitoista vuotta sitten hän alkoi taivuttaa puusta tukikaaria vanhempiensa omakotitalon pihalla Espoossa. Työn edetessä rakennelman päälle piti pystyttää suojaksi teltta. Seuraavaksi hän siirtyi minitaloineen Siuntioon maatilan konehalliin, sieltä toiseen halliin ja elokuun alussa Porin asuntomessuille.
– Optimismipäissäni haaveilen, että se valmistuisi asuntomessujen aikana.
Talon ulkoseinät ovat kuusipärettä ja mäntylautaa. Ulkoverhouksen alta löytyy tuohta, Leijona-tuulensuojalevy, 15 sentin kerros hamppueristettä sekä Paavo Perinneilmansulkupahvi. Sisäseinät ovat haapaviilua. Sekä lattiassa että katossa on parinkymmenen sentin kerrokset hamppueristettä. Rakennelman pohjana on kaksi vahvaa lehtikuusijalasta. Kumpaankin kylkeen tulee kolme erimuotoista ikkunaa ja perään vielä yksi iso.
Goltzin mukaan muovia tai myrkyllisiä kemikaaleja ei ole missään.
Pyöreissä muodoissa ei ole väkivaltaa
Tonin 12 neliön minitalo näyttää suurelta pavulta – tai ehkä vanhojen maalausten vedenpaisumusta odottavalta Nooan arkilta?
– Tykkään pyöreistä muodoista. Nurkat ja kulmat tuntuvat väkivaltaisilta, valo ja katse törmäävät niihin.
Niinpä lattiakin tulee nousemaan Tonin talossa pehmeästi seinää pitkin, ja pyöreät linja ovat aerodynaamisia. Päreetkin on ladottu ilmavirran suuntaan.
Toisin kuin perinteiset messutalot, Tonin unelmien koti on ennen kaikkea pieni, luonnollinen ja edullinen.
– Haluan elämääni puhtautta ja vain luonnonmateriaaleja. En tarvitse paljoa neliöitä, sillä tykkään asua pienissä, hallittavissa olevista tiloissa, kuten veneessä.
Taloa ei tarvitse rekisteröidä
Luomukodin alla on Calipso Trailersin mittojen mukaan tehty traileri, eli perävaunu. Se on rekisteröity mutta talo ei. Lakiteknisesti talo on vain trailerin kuorma. Siksi sitä ei ole pultattu alustaansa, vaan kiinnitys on helposti irrotettava. Talon voi nostaa vaikka veneeseen tai puron rantaan paalujen varaan – ja perävaunua voi sinä aikana käyttää muuhun.
Trailerin päällä oleva talo saa painaa korkeintaan 3 500 kg. Se vaikutti myös rakennusmateriaalien valintaan: ajatukset järviruokoseinistä oli pakko hylätä.
Mutta millä ekomies vetää taloaan?
– Ostin 90-luvun Toyota Landcruiserin. Se on tarpeeksi vahva.
Vessa sopii mietiskelyyn
Sisältä talo tulee olemaan yhtä tilaa. Sohvaryhmiä tai ruokapöytiä sinne ei mahdu eikä haluta. Tavaraa Tonilla on vain pahvilaatikollinen.
– Tykkään minimalismista. Keittiö on yksi taso, koukuista roikkuvia kattiloita ja allas. Perässä on tatamialue, jota käytän syömiseen, oleskeluun ja nukkumiseen.
Keulan kompostoiva vessa on sentään oma tilansa. Siitä tulee hiljaisuuden tyyssija japanilaisen kirjailija Junichiro Tanizakin hengessä.
– Japanissa vessa on kaikkein rauhallisin ja puhtain paikka talossa.
Talo lämpiää kamiinalla. Piipun ympärille tulee lämpöä varaava vesisäiliö. Toni haaveili alun perin sähköttömyydestä, mutta nyt talon kylkeen taitaa kuitenkin tulla pistorasian akkujen lataamista varten. Katolle voisi tulla myös aurinkokennoja.
Luomukoti muuttaa koko elämän
Toni toivoo, että luomutalojen rakentamisesta tulisi myös hänen elinkeinonsa. Häneltä saa jo nyt tilata niitä. Tarkka hinta on vielä epäselvä, mutta pyörii 60 000 euron luokassa.
– Amerikassa ja Kanadassa tiny houses eli minikodit ovat iso ilmiö. Suomessa liikuteltavan kodin on itselleen rakentanut esimerkiksi Porista kotoisin oleva Henri Lokki.
Minikodin rakentajille asumismuoto tarkoittaa usein seinien lisäksi myös elämäntapaa. Kun rahaa ei kulu asumiseen, työtäkään ei tarvitse tehdä koko ajan. Siirrettävä koti mahdollistaa vapauden ja liikkumisen.
Messujen jälkeen Toni matkaa taloineen Kokemäelle Korkeamäen tilan Käsitekesä-tapahtumaan. Syyskuussa on vuorossa Helsinki Design Week. Sieltä hän pääsee köröttelemään Toyotallaan kohti Lappia, testaamaan talon hamppueristysten riittävyyttä ja juomaan teetä hiljaisuudessa.