”Arvelutti maistaa, koska multa näytti niin aidolta” – veikeä taimileivos on kotileipureiden hauska hämäys (ja yllättävän helppo tehdä!)

”Arvelutti maistaa, koska multa näytti niin aidolta” – veikeä taimileivos on kotileipureiden hauska hämäys (ja yllättävän helppo tehdä!)
Taimia vai jälkiruokia? Kotileipurit innostuivat kokeilemaan aidoilta ruukkuistutuksilta näyttäviä taimileivoksia. Hauska leivos on yllättävän helppo tehdä pahvimukin avulla. Näitä suklaisia herkkuja ei malttaisi edes syödä!
Julkaistu: 26.3.2021

Ruukku onkin suklaata ja multa murskattuja suklaakeksejä

Kuten moni tietää, kasvi-istutusten hengissä pitäminen on joskus kinkkistä. Istutuspöydän sijaan paremmin keittiön puolella kunnostautunut Tuulia Rikkola innostui hiljattain hauskasta tavasta saada "taimet" vihertämään – ainakin hetken aikaa.

Tuulia sai inspiraation aitojen taimiruukkujen ulkonäköä jäljenteleviin taimileivoksiin Facebookin Leivonta ja koristelu -ryhmästä.

– Taimileivokseen tuli suklaata, joka sulatettiin ja kaadettiin pahvimukin sivuille ja pohjalle. Sen jälkeen laitoin mukin kylmään jähmettymään. Jähmettymistä odotellessa tein täytteen, johon laitoin kermaa, sitruunatuorejuustoa ja Marianne-rouhetta, eli lähinnä mitä kaapista löytyi. Myöhemmin lusikoin täytteen kuppiin ja revin pahvin jähmettyneen "suklaaruukun" ympäriltä pois. Päälle murensin "mullaksi" hasselpähkinä-suklaakeksejä.

Kuva: Tuulia Rikkola
"Hieman jopa arvelutti maistaa, koska multa näytti niin aidolta."
Kati Losikoff-Salminen

Lopputulos jopa lähes liian uskottava

Myös Kati Losikoff-Salmisen mielestä idea keväisistä, syötävistä ruukkuistutuksista kuulosti niin hauskalta, ettei sitä voinut yksinkertaisesti jättää kokeilematta.

– Leivoksen täytteen valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Itse päätin täyttää ruukut lempiherkullani, itse tehdyllä vadelmarahka-kääretortulla. Leivoin kääretortun suklaaruukkujen jähmettyessä jääkaapissa.

Kuva: Kati Losikoff-Salminen

Kati suosittelee lisäämään yrtit taimikoristeiksi vasta tarjoiluhetkellä, jotta ne eivät ehdi nuupahtamaan.

– Pahviset jäätelöpikarit, joihin ruukut kokosin, irtosivat helposti ihan vain "kuorimalla".

Lopputulos oli jopa lähes liian uskottava.

– Palautteen mukaan jälkiruoat näyttivät hyvin aidoilta. Itseänikin hieman jopa arvelutti maistaa, koska multa näytti niin aidolta, Kati nauraa.

Anne sai naapuritkin hämmästymään

Anne Saarinen valmisti taimileivokset kahvipöytään.

– Naapurit olivat tulossa kahville, ja halusin tehdä jotain kivaa tarjottavaa. Taimileivoksien ohjeen olin nähnyt jossain jo ajat sitten.

Kuva: Anne Saarinen

Anne valitsi täytteeksi Oreo-keksien sisusta, vaniljatuorejuustoa ja vaahdotettua vaniljakastiketta. ”Multa” syntyi murskatuista Oreo-kekseistä ja Digestiven muruista.

– Naapurit olivat hämmästyneitä leivoksien ulkonäöstä ja pitivät mausta paljon. He halusivat ohjeen ja aikoivat tehdä itsekin.

Värikkään ruukut värjätystä valkosuklaasta

Anne Hautaviita sai muiden tapaan inspiraation suloisiin jälkiruokiin internetin syövereistä.

– Vaaleanpunaisessa taimileivoksessa on sisällä mansikkarahkaa ja keltaisessa mangorahkaa. Molemmat täytteet on tehty samalla periaatteella, eli pääraaka-aineen lisäksi laitoin rahkaa, kermaa sekä vähän sokeria. "Ruukut" ovat pastaväreillä värjättyä valkosuklaata, ja muottina toimivat minullakin pahvimukit. Pinnalle laitoin gluteenittomien suklaakeksien muruja. Koristeina toimivat syötävät orvokit.

Kuva: Anne Hautaviita

Maistajien kommentit olivat pelkästään kehuvia.

– Tyttäreni tosin totesi, että pitääkö aina liioitella, pelkkä rahka olisi riittänyt, Anne nauraa.

Kuva: Anne Hautaviita

"Taivaallisen hyvää!"

Myös Tiina Kukkohovi innostui tekemään taikoja keittiössään.

– Laitoin paperimukiin sulatetut suklaakuoret pakkaseen jähmettymään. Täytin suklaaruukut nougat-suklaamoussella, Oreo-keksin muruilla ja Kinder Bueno -patukan palasilla. Päällimmäinen kerros on suklaamoussea, "multa" puolestaan on Oreo-keksien murua. Koristeoksaksi valitsin mintun.

Kuva: Tiina Kukkohovi

Tiina ei kutsuisi itseään viherpeukaloksi – sen sijaan syötävät taimiherkut ovat enemmin ahkeran leipojan heiniä.

– Maistajilta kuului kommentti: "Taivaallisen hyvää!"

Kuva: Tiina Kukkohovi

2 kommenttia