Kotivinkki

Syötävä kimppu on herkullisen ihana tuliainen ja koriste sadonkorjuujuhliin! Katso ohje

Syötävä kimppu on herkullisen ihana tuliainen ja koriste sadonkorjuujuhliin! Katso ohje
Jos mietit helppoa ja erilaista tuliaista tai sadonkorjuujuhlien koristetta, sido syötävä kimppu. Kaunis vihanneskimppu syntyy jo muutamasta aineksesta. Tuliaiskimppuun voi sujauttaa mausteeksi herkullisen soppareseptin.
Julkaistu 16.8.2022

Syötävä kimppu – tarvikkeet:

 • perunoita, retiisejä, lehti- ja kukkakaalia, maa-artisokkaa, naurista tai muita vihanneksia ja juureksia
 • tanakkavartisia yrttejä ja syötäviä kukkia (keventämään kimpun ilmettä)
 • grillitikkuja
 • pala kanaverkkoa kimpun pohjaksi (voi jättää myös pois)
 • rautalankaa yrttien sitomiseen
 • sivuleikkurit kanaverkon, tikkujen ja rautalangan leikkaamiseen
 • kukka- tai juuresveitsi
 • nauhaa tai narua
 • silkkipaperia tai kuitukangasta
Poimi syötävään kimppuun omaa satoasi tai saajan lempimakuja. Voit käyttää kimpun pohjana kanaverkkoa, johon grillitikkuihin tökätyt vihannekset on helppo sommitella. Toinen, yksinkertaisempi vaihtoehto on sommitella "kukkaset" kimpuksi ilman verkkoa.

Syötävä kimppu tehdään näin

 1. Mieti kimpun materiaaleja valitessasi, haluatko suosia pelkästään esimerkiksi pyöreitä juureksia vai haluatko sekoittaa joukkoon muitakin muotoja. Kasviksia voi käyttää myös ylösalaisin.
 2. Jos haluat kimppuun runsaasti juureksia ja vihanneksia, leikkaa kanaverkosta ympyrän muotoinen pala, halkaisija n. 30 cm, ja muotoile se laakeaksi kartioksi, kuin tuutiksi, joka seisoo kärjellään.
 3. Huuhtele ja siisti juurekset ja vihannekset. Irrota kukkakaalista juuresveitsellä kimppuun sopivan kokoisia paloja.
 4. Työnnä grillitikku jokaiseen kimppuun tulevaan kasvikseen. Sido lisäksi yrteistä ja kukista rautalangalla pieniä nippuja niin, että rautalankaa jää myös grillitikun mittaiseksi varreksi.
 5. Pujota muutama vihannestikku verkon läpi eri puolille kartiota. Kiinnitä tikut puristelemalla verkko tiiviisti tikkujen ympärille. Tarvittaessa varmista sidos vielä rautalangalla.
 6. Laita kanaverkkotuutin pohjalle muutamia pieniä ja keskikokoisia juureksia ilman tikkua. Ne nostavat ja tukevat päälle tulevaa materiaalia.
 7. Pujota loput tikut ja yrtti- sekä kukkaniput verkon läpi. Yrttiniput ovat oivallinen täyte, jos juuresten ja vihannesten väleihin jää aukkoja.
 8. Peitä verkko lehtikaalilla ja sido kimppu nauhalla. Peitä tiukut ja kanaverkko pyörittämällä niiden ympärille runsaasti nauhaa. Jos piilottaminen on vaikeaa, voit kietaista lopuksi päälle vielä silkkipaperin.
 9. Jos teet kimpun kattaukseen, voit lisätä lopuksi kimppuun vielä syötäviä kukkia, yrttejä tai kirsikkatomaatteja ilman tikkua. Kimpusta on hauska napsia suupaloja aterioinnin lomassa!

Syötävä kimppu – yksinkertaisempi versio ilman verkkoa:

Aloita kimpun teko kuten edellä, mutta kokoa tikuista kimppu ilman verkkoa. Sido kimppu narulla kiinni. Kietaise ympärille vielä kaunis paperi ja sido se nauhalla.

Jos syötävä kimppu tulee kattauksen keskipisteeksi, voit sommitella siihen lopuksi kirsikkatomaatteja ja muuta pientä ilman tikkuja. Suupaloja on hauska napsia kimpusta aterioinnin lomassa.
Kommentoi »