Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

”Laskiaispulla maistuu vaikka keskellä kesää ja joulunakin” – Susanna mullistaa käsitykset suosikkileivonnaisesta!

Laskiaispullaleipuri Susanna Valkonen innostui laskiaispullista Ruotsin-vuosiensa aikana. Hänestä täydellisen pullan kaava sisältää mehukkaan taikinan ja tasaisesti jakautuvat täytteet. "Syön laskiaispullani aina veitsellä ja haarukalla, jotta maistan kaikkea tasaisesti."

10.2.2023

Juttu on julkaistu Maku-lehdessä 2/2022.

Kuinka pitkään laskiaispullakautesi kestää?

Laskiaispulla sopii joka vuodenaikaan. Ne maistuvat vaikka keskellä kesää ja joulunakin. Kun inspiraatio iskee, otan pakkasesta muutaman pullan ja ryhdyn kokoamaan niitä.

Mikä laskiaispullassa kiehtoo?

Olen aina pitänyt laskiaispullista, mutta kun asuimme Ruotsissa, ihastuin niihin uudella tavalla. Ruotsalaiset laskiaispullat ovat valtavia sekä mielettömän mehukkaita ja maukkaita. Ruotsissa otetaan pullista kaikki ilo irti. Ne eivät ole vain yhden päivän juttu, vaan pullia on tarjolla pitkin vuotta – jopa prinsessakakku-laskiaispullia ja suolaisilla täytteillä täytettyjä. Minusta on hauskaa, että niinkin yksinkertaisen asian voi toteuttaa niin monin tavoin.

Kettulaskiaispullia
Susanna leipoo toinen toistaan sievempiä laskiaispullia.

Yksisarvislaskiaispulla violetilla täytteellä ja värikkäillä strösseleillä

Millainen on täydellinen laskiaispulla?

Hyvän laskiaispullataikinan teko ei ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Olen hionut reseptiä pitkään. Siinä pitää olla tarpeeksi rasvaa, että pullista tulee mehukkaita, mutta liika rasva tekee taikinasta raskasta, eikä se kohoa kunnolla. Pitkä kohotusaika ja riittävä sitkon vaivaaminen ovat myös tärkeitä. Pullan täyttämisessäkin on omat niksinsä. Täytettä ei saa olla liikaa, mutta sitä pitää olla tasaisesti. Tavoite on, että täytettä ja pullaa saa yhtä paljon joka haukkauksella.

"Sopiva rasvan määrä, riittävä kohoamisaika ja kunnollisen sitkon vaivaaminen ovat avainasemassa pullataikinan onnistumisessa."

Mikä on suosikkisi?

Ehdottomasti kinuskilaskiaispulla! Siinä yhdistyvät kaksi lempiherkkuani. Seuraavaksi aion kokeilla lakritsi-sitruunatäytettä. Makuversioita enemmän olen tehnyt erilaisia ulkonäkökokeiluja. Päällystän pullia sokeri- tai mantelimassalla ja teen niistä eläin- tai satuhahmoja lasten iloksi.

Dinosauruksilta näyttäviä laskiaispullia
Itse Ilkimys -elokuvien kätyreiltä näyttäviä laskiaispullia

Kuinka nautit laskiaispullasi?

Perinteiseen pullaan valitsen mantelimassan. Sen kanssa pitää olla mustaa ja kuumaa kahvia. Syön laskiaispullani aina veitsellä ja haarukalla, jotta maistan kaikkea tasaisesti.

"Makuversioita enemmän olen tehnyt erilaisia ulkonäkökokeiluja."
Susanna Valkonen
Susanna on leiponut lapsesta lähtien. Laskiaispullien lisäksi hänen kestosuosikkejaan ovat kakut ja macaronit. Susanna jakaa laskiaispullista ja muista luomuksistaan kuvia Instagramissa @valkonenhattara -tilillä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt