
”Täysjyväkaurasuurimo on 70 prosenttia ilmastoystävällisempi kuin riisi” – Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun voittaja Terhi Kinnari ei puhu turhaan kauran puolesta
Riisin korvaaja löytyy yllättäen kotimaisilta pelloilta. Terhi Kinnari loi täysjyväkaurasta valmisruokasarjan, joka hurmasi Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailuraadin. Nyt hän kertoo, miten voittotuotteet syntyivät ja miksi haluaa pitää kauran puolesta ääntä.
Terhi Kinnari on Kinnarin maatilan emäntä, yrittäjä, kauravaikuttaja ja suomalaisen kauran puolestapuhuja. Kinnari voitti Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun täysjyväkaurasuurimoista valmistetuilla valmisaterioilla.
Aterioiden ydin on tilan oman myllyn kaura. Täysjyväkaurasuurimoista valmistetut valmisateriat ovat Kinnarin mukaan maailman ensimmäisiä laatuaan valmisruokahyllyssä. Voittajatuotteet ovat Mausteinen kana ja kasvikset, Lempeä jauheliha ja kasvikset sekä Metsäsienet ja juusto.
– Kaikki valmisruokamme perustuvat kotimaiseen kauraan. Siinä missä aiemmin on totuttu käyttämään lisukkeena riisiä, pastaa tai perunaa, meidän valmisaterioissa se on täysjyväkaurasuurimo, Kinnari selittää.
Miten voittotuotteet syntyivät?
Suomalainen menestysresepti -kilpailun voitto edellyttää Kinnarin mukaan sitä, että voittotuotteen kaikki osa-alueet ovat kunnossa: resepti, valmistusprosessi, pakkaus ja markkinointi.
– Tuotteen on toimittava myös teollisessa mittakaavassa, koska voittavan tuotteen myyntimäärät ovat valtavia, Kinnari kertoo.
Kinnarin tilalla on ollut kauramyllytoimintaa vuodesta 2012. Vuonna 2021 tilalle rakennettiin uusi kauramylly, ja nyt tila tuottaa suurimoita myös valmisruokatehtaalle. Valmisateriat valmistetaan Hoviruoka oy:n tehtaalla. Ne tehdään silti Kinnarin tilan reseptien ja konseptien mukaan. Kaikki raaka-aineet, jotka ovat saatavilla Suomesta, hankitaan kotimaasta. Ainoastaan mausteet, kuten paprika ja valkosipuli, tulevat ulkomailta.
Kinnarin valmisateriat ovat keränneet erinomaista palautetta asiakaskyselyissä.
– Tuotteiden helppous, terveellisyys ja maku ovat saaneet keskiarvoksi yli neljä pistettä viidestä. Tämä kertoo, että ne sopivat hyvin arjen ruokapöytään, Kinnari sanoo.
Yksi voittotuotteista on kotimaisista sienistä sekä kotimaisesta juustosta valmistettu ateria. Sen kotimaisuusaste on 97 prosenttia.
– Aluksi kohtasimme haasteita. Pakastettu tatti oli ensimmäinen raaka-aineemme, mutta rakenne ja ulkonäkö eivät toimineet. Lopulta valitsimme kantarellin, suppilovahveron ja mustatorvisienen. Tuotteesta on tullut valtava myyntimenestys, Kinnari kertoo tyytyväisenä.
Kaura ekologisena ja terveellisenä vaihtoehtona
Kinnari kertoo olevansa kauralähettiläs. Hänen elämäntehtäväkseen on muodostunut kertoa kauran terveysvaikutuksista ja monikäyttöisyydestä sekä sen tärkeydestä kotimaiselle maataloudelle. Hänen ydinviestinsä onkin, että täysjyväkaurasuurimo on ekologinen ja kotimainen vaihtoehto riisille.
– Riisi tuodaan maailman toiselta puolelta, ja sen viljely kuormittaa ympäristöä. Kaura on 70 prosenttia ilmastoystävällisempi kuin riisi, ja sitä voi käyttää ihan samaan tapaan ruoanlaitossa. Lisäksi suomalainen kaura on huippulaatuista, sillä Suomessa yhdistyvät hyvä maaperä ja yöttömän yön valoisat kasvukaudet, Kinnari kertoo.
Kaura ei ole vain ekologinen vaan myös terveellinen. Se tasaa verensokeria, alentaa kolesterolia ja edistää suolistoterveyttä. Kaurasuurimossa on runsaasti proteiinia, optimaaliset rasvat ja erinomainen kuitupitoisuus.
Kinnarin tila on myynyt pusseihin pakattuja kaurasuurimoita jo pitkään, mutta asiakkaille suurimoiden käyttötavat eivät ole olleet aina selviä. Monille kaurasuurimo tuo mieleen vain uunipuuron.
– Kuluttajat eivät ole tienneet, miten suurimot voisi yhdistää muihin raaka-aineisiin, maustaa tai valmistaa arkiruokiin, Kinnari pohtii.
Kaurasuurimo on monikäyttöinen raaka-aine. Se sopii esimerkiksi ruokaisan salaatin lisukkeeksi, uunivuokien pohjaksi tai keittojen täydentäjäksi. Kinnarin mukaan esimerkiksi uuniruoka valmistuu helposti: kaurasuurimoita, liemikuutio ja kanankoivet vuokaan – ja uuni hoitaa loput.
– Jos haluat käyttää suurimoita vaikkapa pastan tavoin salaatissa, keitä suurimot hieman napakoiksi. Lisää chiliöljyä tai mausteöljyä, niin saat niihin uuden makumaailman.
Miten Terhi Kinnari sitten toivoo kaura-sanomansa muuttavan maailmaa?
– Toivon, että kaurasuurimoista valmistetun valmisaterian maistaminen herättäisi suomalaisissa kiinnostuksen kokeilla täysjyväkauraa myös kotona. Innostusta lisää varmasti tieto kauran terveysvaikutuksista sekä sen merkitys suomalaiselle maataloudelle ja omavaraisuudelle.
Mikä on Kinnarin tila?
- Tila sijaitsee Hollolassa.
- Yrittäjäpariskunta Terhi ja Teemu Kinnari työllistävät itsensä lisäksi kuusi henkilöä.
- Vuonna 2021 valmistuneessa myllyssä tuotetaan erilaisia kauratuotteita, joita myydään yli 850 myymälässä ympäri Suomea.