
Sitruunaruohon kasvatus: thaikeittiön klassikkomaustetta voi kasvattaa itse ruukussa ulkona – ja kasvin voi myös talvettaa
Tuuhea sitruunaheinä on kaunis ja helppohoitoinen laji ulkoruukkuun. Sitruunaruohoa kasvatetaan mausteeksi kahta lajia: voimakkaasti sitruunalta maistuvaa malabarinsitrusheinää ja lempeämpää ja makeampaa intiansitrusheinää, joka on thaimaalaisen keittiön klassikkomauste. Hortonomi Outi Tynys antaa kasvatusohjeet ja vinkit sitruunaruohon käyttöön.
Tuuhea sitruunaheinä – tuttavallisemmin sitruunaruoho – on kaartuvine raikkaanvihreine lehtineen näyttävä ja helppohoitoinen laji ulkoruukkuun. Astiassa on myös hyvät olosuhteet juuristolle. Mausteeksi kasvatetaan kahta lajia: voimakkaasti sitruunalta maistuvaa malabarinsitrusheinää ja lempeän sitruunaista ja makeahkoa intiansitrusheinää.
Sitruunaruohon kasvatus – näin onnistut!
Sitruunaruohon esikasvatus
Hanki sitrusheinän taimia tai kylvä keväällä malabarinsitrusheinän siemeniä. Ripottele samaan ruukkuun ainakin 10 siementä, peitä kylvös ohuelti ja pidä multa sopivan kosteana. Nopeimmin sitrusheinä itää noin 25 asteessa. Taimettuminen vie yleensä 2–4 viikkoa.
Paranna kasvuoloja istuttamalla taimet kasvihuoneeseen tai aurinkoiseen paikkaan ruukkuun tai viljelylaatikkoon. Aloita ulkoilmaan totuttelu, kun lämpötila on 10–15 astetta. Istuta taimet kuohkean ja läpäisevään maahan. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
Kaksi aromaattista lajia
- Mausteeksi viljellään etenkin malabarinsitrusheinää (Cymbopogon flexuosus) ja intiansitrusheinää (C. citratus). Lajia valitessa kannattaa tarkistaa kasvin tieteellinen nimi, sillä sitrusheinistä käytetään useita eri nimiä.
- Sitrusheinät voi erottaa toisistaan maun lisäksi myös ulkonäön perusteella: intiansitrusheinällä on paksummat varret ja leveämmät lehdet kuin malabarinsitrusheinällä.
- Malabarinsitrusheinää voi lisätä siemenistä, joista monesti itää alle puolet. Intiansitrusheinästä on myynnissä vain taimia, sillä laji tuottaa heikosti itämiskykyisiä siemeniä.
Sitruunaruohon hoito
Lannoita kasvia upottamalla multaan varastolannoitetta tai kastelemalla sitä parin viikon välein miedolla ravinneliuoksella.
Leikkaa ensimmäiset varret, kun heinätupas on tuuhistunut ja varret ovat 20–30 sentin pituisia. Korjaa kasvista vähitellen paksuimpia varsia katkaisemalla ne aivan tyvestä.
Sitruunaruohon talvetus
Nosta kasvi suojaan ennen kylmiä ilmoja ja talveta se valoisassa paikassa. Alle 10 asteessa kasvu hidastuu ja kastelutarve vähenee. Jos lämpötila on 15–20 astetta, sitrusheinä vaatii säännöllistä kastelua. Muista tarkkailla lehtiä punkkien ja ripsiäisten varalta.

Sitruunaruohon kasvukausi
- Kylvö (malabarinsitrusheinä) helmi–maaliskuussa.
- Istutus ulos (suojaus hallalta) toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun.
- Sadonkorjuu heinä–syyskuussa.
- Talvetus viileässä syys–joulukuussa

Intiansitrusheinä on thaimaalaisen keittiön klassikkomauste.
Sitruunaruohon käyttö ruoanlaitossa
- Leikkaa kasvista kokonaisia varsia. Voimakkain sitruuna-aromi on mureassa ja mehukkaassa tyviosassa, joka voidaan joko jättää ruokaan tai käyttää hienonnettuna. Käyttötapa sopii erinomaisesti paksuja varsia kasvattavalle intiansitrusheinälle.
- Voit lisätä molempien lajien tyviosan kypsennysvaiheessa ruokaan isoina paloina ja poistaa ennen syömistä. Sama pätee pitkiin ja karheisiin lehtiin. Ruokien lisäksi sato sopii juomien, kuten teen ja jääteen, valmistamiseen.
- Tuoreet varret ja lehdet ovat aromaattisimpia, mutta voit myös pakastaa ja kuivata satoa.