Sisustussuunnittelija Maru Hautalan vinkki asuntomessuille: Katso myös sisustuksen ohi!


Sisustussuunnittelija ja -bloggaaja Maru Hautala tarkkailee asuntomessuilla enemmän arkkitehtuuria kuin sisustusta. Porin asuntomessuille hän suunnitteli ensimmäistä kertaa messukohteen sisustuksen.
Kuvat Johanna Lehtinen

Suunnittelit Porin asuntomessuille sisustuksen Honkarakenteen uusiin Kontti-mökkimalleihin. Miten asuntomessuille tehtävä työ eroaa tavallisesta?

Suurin ero on aikataulu. Päätökset ja valinnat pitää tehdä todella ripeästi. Aloitimme maaliskuussa, ja esimerkiksi lattiamateriaalit, kiinteät kalusteet ja laatat piti päättää alle kuukaudessa, jo ennen kuin Konttia alettiin rakentaa. Suunnitelma eteni sitä mukaa kun tavaraa piti tilata. Asuntomessuiltakin tulee erilaisia vaatimuksia, joihin sitten pitää reagoida.

Toisaalta päätöksentekoa nopeutti se, ettei tässä työssä ollut mukana loppukäyttäjää eli asukasta. Oli vaihteeksi ihanaa, kun ei tarvinnut miettiä käytettävyyttä ihan kaikessa. Hyvin käytännöllinen sisustuksesta kuitenkin tuli, olen niin käytännönläheinen suunnittelija.

Vaaterekki syntyi rautakaupan tarvikkeilla.

Mikä jäi viime tippaan?

Tilaamani vaaterekki jäi tulematta ja mietin pääni puhki, mitä hankin tilalle. Sitten keksin, että teen rekin rautakaupan varusteista. Ripustin kupariputken ketjuilla kattoon, ja lopputulos on melkein kuin koru.

Mikä sisustussuunnittelijaa kiinnostaa asuntomessuilla?

Katson enemmän arkkitehtuuria kuin sisustusta. Toivon näkeväni rohkeita ratkaisuja. Olisi hienoa, jos asuntomessutaloissa näkyisi asukkaiden persoona ja kokeilunhalu.

Maru Hautala käytti Kontti-mökin sisustuksessa luonnonmateriaaleja, kuten pellavalakanoita.

Anna vinkki tavalliselle asuntomessukävijälle. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Tilojen käytettävyyteen. Sisustus on mielenkiintoista, mutta se on kuitenkin osittain messuvieraita varten rakennettua. Taloista saa irti enemmän, kun miettii ratkaisujen perusteita. Miksi kuraeteinen on tässä? Miksi perhe on halunnut monta sisäänkäyntiä tai vessat juuri näihin kohtiin? Ratkaisut kertovat ihmisten elämästä ja antavat hyviä käytännön vinkkejä.

Roosa laatta tuo pehmeyttä eleettömään keittiöön.

Maru Hautala kirjoittaa Marulla-blogia. Honkarakenteen Konttien sisustus on toteutettu yhteistyössä meilläkotona.fi:n kanssa.

Julkaistu: 9.7.2018