Maailman asiat on kautta aikojen pantu järjestykseen keittiönpöydän ääressä. Juhlissakin vieraat ajautuvat jossain vaiheessa iltaa keittiöön. Viime vuosina onkin palattu hyväksi havaittuun tupamalliin, jossa keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa.
Erilaisten pintojen, koneiden ja esineiden yhdistäminen on haastavaa, mutta onnistut, kun pidät materiaalit yhtenäisinä ja hyödynnät neliöt tehokkaasti.
Keittiön sisustus – 11 vinkkiä
1. Jaa tilaa
Saareke jakaa tilaa ja peittää suoran näköyhteyden keittiöön. Se on myös kätevä aamiaisen tai pikalounaan nauttimiseen. Jos sijoitat siihen lieden, pohdi, miten liesituuletin vaikuttaa näkymään. Saareketta voi myös käyttää työtasona. Toinen vaihtoehto on valita tilanjakajaksi puolikorkea kaapisto.
2. Mieti materiaalit
Jos kaapit aukeavat keittiön puolelle, voit sijoittaa ruokapöydän niiden taakse ja koristaa takaseinän vaikkapa painokankaalla peitetyllä levyllä. Kalustesuunnittelu on hyvä jättää keittiöliikkeiden ammattilaisille. He eivät välttämättä ole sisustussuunnittelijoita, joten materiaalien valinta ja kokonaissuunnittelu jäävät asiakkaalle. Tarkastele lopuksi kotisi muita kalusteita ja materiaaleja ja noudata samaa linjaa keittiössä.
3. Muista yhtenäisyys...
Materiaalien jatkuvuus suurissa pinnoissa, kuten seinissä ja lattioissa, korostaa tilan avoimuutta. Laadukas parketti kestää keittiössäkin erinomaisesti. Jos haluat asuntoon laattaa, käytä samaa materiaalia niin eteisessä, keittiössä kuin vaikka takan edessä. Jos valitset pöytätasoihin kiveä, katso, että se sointuu laattoihin. Pienessä tilassa ei kannata yhdistää kahta lattiamateriaalia.
4. ... myös yksityiskohdissa!
Työtasoon kannattaa valita sama materiaali kuin ruokaryhmään. Laminaattia käytetään eniten, sillä se on helppohoitoinen, kestävä ja edullinen. Paksuus vaihtelee kolmesta neljään senttimetriin. Massiivipuu vaatii hiukan enemmän hoitoa mutta tuo keittiöön lämpöä. Työtason peittävä teräskansi taas henkii ammattimaisuutta. Tasomateriaalina käytetään myös kivimassasta puristettua duratia, coriania tai muotoon valettua betonia.
Vinkki!
5. Valitse sopivat kodinkoneet
Avoimessa tilassa yhtenäisyys on valttia, joten kodinkoneet ja kylmälaitteet kannattaa integroida eli valita ne kalusteovellisina. Myös harjattu teräspinta näyttää tyylikkäältä, jos se sopii muuhun sisustukseen. Yksi vaihtoehto on kalusteenomainen vapaasti seisova jääkaappi, esimerkiksi retrohenkinen jenkkikaappi. Erillisenä se vapauttaa seinäpintaa ja sopii pieniin tiloihin, kuten keittiön ja ruokailutilan väliin. Valitse huoneeseen yksi näyttävä elementti: veistosmainen liesituuletin tai pirteän värinen mikroaaltouuni.
6. Säilytä siististi
Voit sijoittaa osan astioista ruokailutilan puolelle senkkiin tai vitriinikaappiin ja säilyttää käyttöastioita avohyllyillä. Katso niitä kriittisin silmin, sillä kirjava kuppikunta tekee vaikutelmasta helposti sekavan. Mausteet, murot ja ryynit säilyvät hyllyillä kauniissa lasipurkeissa. Toinen vaihtoehto on asentaa katonrajaan yläkaappirivi, joissa on keveät lasiovet. Huurrelasiovelliset kaapit, joiden sisään on asennettu led-valot, korottavat huonetta, valaisevat kauniisti ja piilottavat vähemmän käytetyt astiat. Putket ja johdot voi tarvittaessa koteloida kaappien sisään.
7. Valaise kunnolla
Työtason päälle tarvitaan hyvä valo, esimerkiksi led-nauha. Kattoon sopii tehokas plafondi tai rivi kohdevalaisimia. Pöydän päälle käy roikkuva malli, joka valaisee sivuillekin. Tarkista keittiötä suunnitellessa myös sähköpistokkeiden paikat ja määrä. Pienkoneita varten tarvitaan monta pistorasiaa. Ne voi sijoittaa pöytäkaapin sisään, yläkaapin alapintaan tai sen takaseinälle.