Sinisimpukat
Ruoka
Sinisimpukat
Sinisimpukat ovat herkkusuiden ja esteetikkojen valinta. Liemen maku on omaa luokkaansa, ja simpukat ovat okrankeltaista vasten syötävän kauniita. Katso ohjeet simpukoiden ostoon, säilytykseen ja käsittelyyn sinisimpukkaoppaasta. Varaa ruoan valmistamiseen vähintään viiden litran kattila tai pata.
27.11.2013
 |
Kotivinkki

Sinisimpukkaopas •Osta sinisimpukat mieluiten kylmän veden aikaan eli juuri nyt. Perinteisiä simpukkakuukausia ovat kuukaudet, joiden englanninkielisessä nimessä on r-kirjain – eli kaikki kuukaudet syyskuusta huhtikuuhun. Meille simpukat tulevat yleensä Tanskasta tai Ruotsista. •Tuoreet sinisimpukat myydään kalatiskissä kilon verkkopusseissa. Simpukoiden tulee olla eläviä ruoanvalmistukseen asti. Siksi on tärkeää säilyttää ja käsitellä simpukat oikein ennen ruoaksi valmistamista.

Säilytys •Osta simpukat kalatiskistä korkeintaan vuorokautta ennen ruoan valmistusta. Varaa 400–500 g simpukoita ruokailijaa kohden, jos tarjoat ne pääruokana. •Säilytä simpukat jääkaapin kylmimmässä osassa, joka on useimmiten alin hylly. Pistele pakkaukseen reikiä veitsellä, jotta simpukat saavat happea.

Käsittely •Kaada simpukat kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen. Pyörittele simpukoita vedessä, jotta ne huuhtoutuvat. •Pese simpukat juuresharjalla ja kylmällä vedellä. Pinnalle muodostuneet kivettymät voi raaputtaa pois veitsellä. Vedä tai raaputa myös kuoren väliin jääneet ”parrat” pois. •Poista kaikki simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Jos kuori on auki, kopauta simpukkaa reippaasti pöytää vasten. Jos simpukka ei sulkeudu kopautuksen jälkeen, heitä se pois.

Sinisimpukat ranskalaisessa kalaliemessä

4–6 hengelle   45 min + 10 min keittäminen + 15 min vetäytyminen

2 kg sinisimpukoita 2 sipulia 4 valkosipulinkynttä 2 porkkanaa 1 fenkoli ½ dl oliiviöljyä 2 rkl tomaattipyreetä 1 ½ l vettä 1 dl kalafondia 3 dl kuivaa valkoviiniä ½ g sahramia mustapippuria ½ ruukkua tuoretta timjamia 2 tl suolaa 2 dl kermaa

1. Käsittele simpukat sinisimpukkaoppaan ohjeiden mukaisesti. 2. Kuori ja viipaloi sipulit sekä porkkanat. Suikaloi fenkoli. 3. Kuumenna öljy vähintään viiden litran vetoisessa kattilassa tai padassa. Kuullota kasviksia öljyssä. Lisää tomaattipyree ja jatka kuullottamista vielä hetki. 4. Lisää vesi, kalafondi, valkoviini ja mausteet. Keitä lientä noin kymmenen minuuttia. Lisää kerma. 5. Kun neste kiehuu uudestaan, lisää simpukat. Peitä keittoastia kannella ja odota, että neste kiehuu jälleen. Sekoita pohjaa myöten nostellen alimmaisia simpukoita päällimmäisiksi. Sulje taas kansi ja keitä noin viisi minuuttia. 6. Anna ruoan rauhoittua keitto­astiassa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Näin maut tasaantuvat, ja simpukat sekä liemi maistuvat entistä herkullisemmalta. Tarjoile simpukoiden kanssa runsaasti vaaleaa, rapeakuorista leipää. Dippaile leipää liemeen, napsi simpukoita kuoristaan ja nauti.

Tiesitkö? Simpukat ovat aina olleet edullista ruokaa. Siksi niitä löytyy usein pubien ruokalistoilta Irlannissa ja bistroista Ranskassa ja Belgiassa.

Kotivinkki 19/2013

Katso myös:

Kommentoi »