Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kipakka mauste

Sinappi on nopeakasvuinen maustekasvi, jota voi kylvää loppukesään asti – katso ohjeet kasvatukseen

Helppohoitoisen sinapin kylvöaika jatkuu heinä-elokuuhun saakka, joten lehtisatoakin riittää korjattavaksi pitkälle syksyyn. Nopeakasvuisina sinapit ovat omiaan aikaiselta sadolta vapautuneisiin penkkeihin, viljelylaatikoihin ja ruukkuihin.

Sinapin kasvatus – näin onnistut

Kylvö

Kylvä lehtivihanneksena käytettäviä sareptan- ja kähäräsinappeja keskikesällä välttääksesi kukintariskin. Voit myös kylvää siemeniä useita kertoja keväällä ja kesällä ja käyttää sadon ennen kukintaa.

Kasvualusta

Perusta sinapeille vettä pidättävä, kalkittu ja kohtalaisen ravinteikas penkki.

Peittele siemenet 0‚5–1 sentin syvyyteen ja pidä kylvös kosteana. Varaudu kirppoihin ja muihin ristikukkaisten kasvien tuholaisiin suojaamalla taimet harsolla tai hyönteisverkolla. Kirpat voivat vioittaa pahoin suojaamattomia pikkutaimia.

Kastelu

Ylläpidä lehtevää kasvua kastelemalla. Kuivuus hidastaa kasvua, kipakoittaa makua ja nopeuttaa kukintaa.

Leikkaus

Leikkaa kasvustosta myös kokonaisia lehtiruusukkeita. Katkaise taimi muutaman sentin korkeudelta, jotta se kasvattaa uusia versoja.

Sinapin keltaiset kukat
Sinappien pienet keltaiset kukat sopivat salaattiin ja koristeeksi.

Sinapin kylvö- ja sadonkorjuuajat

Sinapin kylvö- ja sadonkorjuuajat

Sadonkorjuu ja käyttö

Jos kasvissa näkyy nuppuja, käytä sato nopeasti. Kun kukinta etenee, osa lajikkeista voi kipakoitua jopa polttavan tuliseksi. Lajikkeilla on eroja myös kukinta-alttiudessa.

Kerää kasvustosta aluksi pieniä baby leaf -lehtiä ja harvennustaimia, jotka maistuvat isoja lehtiä ja kasveja miedommilta. Monesti minikokoisia lehtiä pääsee korjaamaan noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä, isoja kuuden viikon kuluttua. Myöhäiset kylvökset kasvavat kevään ja kesän kylvöjä selvästi hitaammin.

Käytä lehtisatoa pitkälle syksyyn. Sinapit kestävät hyvin kylmää, mutta lajikkeiden kylmänkestävyydessä on eroa.

Sinappilajikkeita

  • ’Osaka Purple’: Sareptansinapin lehdet värittyvät vähitellen viininpunaisiksi. Maku mausteinen ja miedohko.
  • ’Bloody Mary’: Sareptansinapin purppuranpunaiset lehdet maistuvat hieman suolaisilta.
  • ’Green in Snow’: Vihreälehtinen sareptansinappi on suosittu Kiinassa, jossa kasvista käytetään myös juuria.
  • ’Green Giant’: Vihreä- ja isolehtinen sareptansinappi kasvaa noin 40-senttiseksi.
  • ’Moutarde Rouge Metis’: Voimakkaanpunainen ja liuskalehtinen kähäräsinappi on maultaan keskivahva.
  • ’Frizzy Joe’: Heleänvihreä ja liuskalehtinen kähäräsinappi maistuu miedosti sinappiselta.
Sinapin versot
Sinapin versot kasvavat viikossa näin tuuheiksi!

Kasvata myös sinapin versoja

  • Sinappien siemeniä myydään versojen ja itujen kasvatukseen tarkoitetuissa annospusseissa ja siemenseoksissa.
  • Keltasinappi (Sinapis alba) on vanha hyötykasvi, joka sopii viherlannoitukseen, kaalien tuholaisten houkuttelemiseen ja versojen kasvatukseen. Lehdet maistuvat kirpakoilta. Siemenistä valmistetaan sinappia. Siemensato kerätään, kun idut ovat kuivia ja avautuvat helposti.
  • Mustasinapin (Brassica nigra) tummanruskeat siemenet maustavat Dijon-sinappia. Siemensatoa varten siemenet kylvetään lämmenneeseen maahan keväällä tai alkukesällä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt