Vaniljasemifreddo
Noin 10 hengelle | 20 min + 3–12 t pakastaminen
Ainekset:
- 4 kananmunaa
- 1 vaniljatanko
- 2 dl tomusokeria
- 5 dl kuohukermaa
Vaniljasemifreddo valmistuu näin:
- Pane noin 1,5 litran vuoka pakastimeen kylmenemään.
- Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Raaputa siemenet keltuaisten kanssa samaan kulhoon. Mittaa joukkoon myös tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Vatkaa kerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa.
- Yhdistä kermavaahto keltuaisseokseen. Nostele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Kääntele ne huolellisesti sekaisin, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta vaahdot eivät laske.
- Kumoa seos pakastekylmään vuokaan. Peitä kelmulla. Voit käyttää myös sopivia annosvuokia. Nosta vuoka takaisin pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Semifreddo – ideoita soveltamiseen
- Vaihtele makuaineita mielesi mukaan. Tuoreet ja pakastetut marjat, pähkinät, makusiirapit, hillot, valmiit marja- ja hedelmäsoseet sekä jälkiruokakastikkeet sopivat hyvin semifreddoon. Kokeile myös yrttejä, kuten minttua, basilikaa ja rosmariinia, vaikkapa mansikan ja mustikan makuparina.
- Kevennetty semifreddo syntyy, kun vaihdat kerman tilalle kevyemmän maitopohjaisen vispituotteen (esimerkiksi Flora Vispi).
- Vegeversion saa jättämällä kananmunat pois. Käytä niiden tilalla soijajogurttia. Kermavaahdon voit korvata vaahtoutuvalla kauravaniljakastikkeella (Oatly) tai kauravispituotteella (Go Green).
- Semifreddon pinnan voit koristella esimerkiksi marjoilla, karkeilla, keksimuruilla, pähkinärouheilla, nonparelleilla ja strösseleillä.
- Älä jäädytä kerran sulanutta semifreddoa uudestaan.
Sitruuna-lakusemifreddo
Korvaa 2 desiä kermaa maitorahkalla, johon olet sekoittanut puoli desiä sitruunamehua. Lisää rahkaseos keltuaisten joukkoon ennen kerma- ja valkuaisvaahtoja. Valuta joukkoon 1 desi lakritsikastiketta. Sekoita vain vähän, jotta massaan jää raitoja. Koristele sitruunaviipaleilla ennen pakastamista.
Vadelma-suolapähkinäsemifreddo
Lisää keltuaisseokseen 1 desi maapähkinävoita hyvin sekoittaen. Tee muuten perusohjeen mukaan, muttalisää valmiiseen massaan vielä 2 desiä suolapähkinöitä ja 2 desiä tuoreita vadelmia. Voit halutessasi murskata osan vadelmista. Koristele pinta pähkinöillä ja muutamilla vadelmilla.
Mansikka-marenkisemifreddo
Lisää perusohjeeseen vielä puoli desiä tomusokeria. Murskaa puoli litraa mansikoita survimella, jätä marjat osittain paloiksi. Lisää massaan viimeisenä mansikat mehuineen. Sekoita seos ja kaada se jäädytysvuokaan. Murskaa marenkeja ja ripottele murut semifreddon pinnalle.
Kotivinkki 13/2013