Selätä laitureiden yleisimmät tyyppiviat
Rakenna ja remontoi
Selätä laitureiden yleisimmät tyyppiviat
Jokaisella laiturityypillä on omat heikkoutensa. Näin ratkaiset mallien yleisimmät ongelmat.
Julkaistu 31.5.2016
Meidän Mökki

Ponttonilaituri

Ongelma: Kuinka kiinnitän ponttonilaiturin niin, etteivät tuulet ja myrkyt riko rakenteita?   Ratkaisu: Laituri pysyy paikoillaan vaijereilla, joka voidaan kiinnittää pehmeään ja matalahkoon pohjaan puutolppien tai teräsputkien avulla. Kovassa pohjassa vaijerit on syytä kiinnittää painoihin, kuten betonimöhkäleisiin tai kiviin. Laituri voidaan ankkuroida myös tolpalla pohjaan, kunhan laituri pystyy laskeutumaan ja nousemaan vedenpinnan vaihteluiden mukaan. Toisinaan laituri voidaan kiinnittää vaijereilla myös rannan puihin.

Huolto

Vedä ponttonilaituri rantaan talveksi. Harvassa ovat paikat, missä se selviää jäiden puristuksissa rikkoutumatta. Monet muoviponttonit tosin ovat aiempaa vahvempia, mutta joka tapauksessa sillat ja muut rakenteet ovat kovilla. 

Paalulaituri

Ongelma: Kuinka saan paalut riittävän syvään pohjaan, jotta jäät eivät nosta niitä ylös? 

Ratkaisu: Paaluratkaisu toimii parhaiten siellä, missä ranta on pehmeäpohjainen. Saat juntattua pylväät parhaiten talvella jään päältä. Varaa paalulle riittävästi pituutta, sillä et voi tietää, kuinka syvään ne uppoavat – ja toisaalta tolppien päät tasataan vasta ennen rakentamista oikeaan mittaansa. Avanto saa olla tiukka, jotta puut pysyvät suorassa. Tolppien paikat kannattaa miettiä ja merkitä tarkasti. Teroita paalujen tyvet ja junttaa pienet paalut lekalla, suuret uppoavat hyvin traktorin kauhalla. Käytä puun ja lekan välissä lankunpätkää, jotta paalu ei vaurioidu.

Huolto

Valitse pylväiksi mahdollisimman huonosti lahoavaa puutavaraa. Markkinoilla on myös valmislaitureita, joiden alumiinisia pylväitä ei juntata pohjaan vaan ne tukeutuvat pylvään päässä olevaan leveään, pohjan muotoja myötäilevään tassuun. Ratkaisu on oiva kovapohjaisessa rannassa, missä paaluja on hankala iskeä syvälle pohjaan.  

Konsolilaituri

Ongelma: Kuinka kiinnitän konsolilaiturin kallioon tai järeään kiveen niin, että rakennelma varmasti kestää? 

Ratkaisu: Konsolilaituri on haastava rakentaa, joten toteutuksessa ei ole häpeä tukeutua ammattilaisen apuun. Kallioon pitää porata reiät esimerkiksi poravasaralla tai vuoriporalla, ja tapit tai raudat pysyvät rei’issä kiinnitysmassalla. Kallioon ankkuroidun betoniperustuksen varaan on hyvä rakentaa, tosin monet kiinnittävät rakenteita kallioon myös ilman betonia.     

Huolto

Jos konsolilaituri on pitkä, sen päähän tavataan asentaa yksi tai useampi puutolppa. Se jakaa kuormaa, ja siihen saa vaikkapa veneen kiinni. Tällaiset tolpat kannattaa ottaa talveksi pois, mikä onkin helppo huoltotoimi verrattuna vaikkapa siihen, että koko laituri olisi vedettävä kuivalle maalle.

Pukkilaituri

Ongelma: Miten saan kivillä täytetyn pukin laiturin päässä kestämään mahdollisimman kauan?

Ratkaisu: Pukki kestää parhaiten, jos kallistat leveyssuunnassa pukin jalat yläpäästään hieman sisäänpäin ja tuet rakenteen vinotuilla. Pukkilaituri on parhaimmillaan, kun kovapohjaisessa rannassa riittää lyhyt laituri ja yksi pukki. Jos pituus kasvaa, laiturisiltaa pitää tukea useilla pukeilla.

Huolto

Kivillä täytettyjä pukkeja ei tietenkään voi nostaa talveksi vedestä, mutta laiturisilta kannattaa nostaa turvaan. 

Asiantuntija: tekninen asiantuntija Tero Lahtela, Puuinfo

Lue lisää:

1 kommentti