Meidän Mökki

Laiturin kiinnitys kiveen

Neuvontainsinööri

23.6.2009

Kysymys:

Pitkä laiturini lepää päästään kahdella isolla kivellä. Juoksupuiden alla on myös kiviä. Joka syksy laiturin pää putoaa ja jää kellumaan. Voisiko kiviin porata tappeja, jotka menisivät tukipuiden läpi, tai kannattaako tukipuut kiinnittää kiviin vaijereilla?

Vastaus:

 Laiturin ankkuroiminen kiviin on varmaan luontevin vaihtoehto.

Konevuokraamoista saa kallioporia, joilla voi porata tapeille reiät. Aggregaatilla saa tarvittaessa sähköä poraan. Mitoittakaa ja merkitkää huolellisesti reikien paikat ennen kuin siirrätte laiturin  sivuun.

Reikien tulisi olla vähintään kymmenen senttimetriä syviä. Tapit kiinnitetään kemiallisella massalla. Mikäli käytätte kierretankoa, muttereilla ja aluslevyillä sovitellen laiturin saa helposti vaateriin. Oletan, että laituri on järven rannalla, jolloin jopa  galvanoitu tappi välttää. Ruostumattomasta teräksestä tehdyt tapit ovat kestävämpiä varsinkin meriolosuhteissa.

Tapit porataan juoksupuiden läpi tai kiinnitetään salvoilla kyljestä kivien sijainnin mukaan. 

Tappien tulee yltää riittävästi laiturin kannen yläpuolelle, niin että otetaan huomioon vedenpinnan vaihteluväli. Tapit voi päällystää rakentamalla onttoja pilareita neljästä lankusta. Tappien tulisi päästä liikkumaan vapaasti. Jos jää ja vesi nostavat laituria, se pysyy silti paikoillaan ja asettuu takaisin sijoilleen vedenpinnan laskiessa.