Savustus – nappaa kattavat vinkit savustimen valintaan, eri puulajeihin ja tekniikoihin
Savustuksen salat
Savustus – nappaa kattavat vinkit savustimen valintaan, eri puulajeihin ja tekniikoihin
Savustus antaa ruokaan ainutlaatuista makua. Pitää vain valita oikeanlainen savustin, sopivaa savua tuottava puulaji sekä käytettävien lastujen tai palasten koko.
Julkaistu 6.6.2023
Meidän Mökki

Erilaiset savustustavat

Savustuspussi

Savustuspussi on oikeastaan aika hieno keksintö: kourallinen lehtipuulastuja foliopussin välipohjan alla. Pussin voi panna grilliin, uuniin tai vaikka takkaan, mutta ei kuitenkaan avotulen päälle. Suomalaista savua syntyy leppälastuilla, hikkorilastuilla savustetaan ”Amerikan tapaan”.

Savustuslaatikko

Foliopussin fiinimpi versio on savustuslaatikko. Pohjalle lastuja, kalat tai lihat ritilälle, luukku tai kansi kiinni ja koko hässäkkä jonkin lämmönlähteen päälle.

Sähkösavustin

Halpa ja huoleton versio on sähkösavustin. Sen periaate on sama kuin savustuslaatikossa, mutta sähkösavustimessa on omasta takaa lämmönlähde, sähkövastus. Halvimmissa malleissa ei ole lämpömittaria eikä säädettävää lämpötilaa. Molemmat ovat kuitenkin savustuksen onnistumisen kannalta tärkeitä varusteita.

Savustusgrilli

Savustushifistien suosima laite on savustusgrilli, amerikkalaisittain offset smoker. Se polttaa puita erillisessä tulipesässä, ja savu ohjataan varsinaisen savustusosion kautta hormiin. Suomessa pieni käytännön ongelma syntyy siitä, että suuria määriä aromaattisia savustuspuita ei ole helposti saatavilla. Leppää kyllä löytyy, mutta klapit on kuorittava ennen savustuskäyttöä, muuten savustimen sisus on pian noen peitossa.

Mökkipihan savustuspaikka on rakennettu valmisgrillin yhteyteen.
Suorasavustuksessa raaka-aineet kypsennetään nopeasti lämmönlähteen yläpuolella. Amerikkalaistyyppisessä savustuksessa ruokaa grillataan lämmönlähteen vieressä epäsuoralla alhaisella lämmöllä hitaasti.

Pellettisavustin

Pellettisavustin toimii epäsuoralla lämmöllä samaan tapaan kuin offset smoker. Pellettilaatikkoon kaadetaan kilokaupalla noita pikku puristeita, jotka valuvat hitaasti tulipesään ja antavat kypsennysaikaa jopa 18 tuntia. Tulipesän ja savustusalueen välissä on lämpöeriste, ja savun lämpötila on säädettävissä.

Kaasusavustin

Samalla periaatteella toimivat myös jotkut kaasusavustimet. Puupalat ja tarkasti säädettävät polttimet ovat savustustilan ulkopuolella, joten puita voi lisätä kypsentämisen aikana savustuslämpötilan laskematta.

Savustaminen grillissä

Yhdistelmägrillissä on hiilikaukalo ja sen alla tarvittaessa käyttöön otettava savustushylly. Sekä hiiliä että savustuspuita voi lisätä kypsennyksen aikana. Grillin kansi on tavallista tiiviimpi, jottei savu karkaa liian nopeasti. Myös kaasukäyttöisiä yhdistelmägrillejä on saatavilla.

Puruja ja lastuja käytetään noin 2 dl savustettavaa kiloa kohden. Määrä riippuu savustettavasta tuotteesta ja halutusta savun voimakkuudesta.

Savustuspuut

Savustuspuru ja -hake

Sopii hienojakoisuutensa vuoksi parhaiten käytettäväksi sähkösavustimessa ja savustuslaatikossa purupellillä. Voidaan käyttää myös grillissä erilliseen purulaatikkoon tai vahvaan rei’itetyllä foliolla peitettyyn foliovuokaan laitettuna. Nopea ja melko lyhyt savun tuotto, joten toimii parhaiten lyhytkestoisessa savustuksessa. Purut laitetaan savustimeen tai grilliin sitten, kun se on saavuttanut halutun lämpötilan.

Savustuslastut

Karkeat lastut sopivat lyhytaikaiseen savustukseen. Savustuslaatikossa lastut laitetaan purupellille ja pöntössä tai savustimessa pohjalle. Hiili- ja brikettigrillissä savustettaessa lastuja voi ripotella suoraan palavien brikettien tai hiilien päälle ja lisätä savustuksen aikana. Lastut voi myös laittaa purun tapaan erilliseen, niille tarkoitettuun savustusrasiaan tai foliovuokaan suoraan hiilien päälle. Kaasugrillissä rasian voi laittaa erilliseen savustuslokeroon, jos sellainen on, tai grillin alle nurkkaan, kaasutankojen poltinsuojien päälle tai grilliritilälle. Sähkögrilleissä rasia laitetaan grilliritilän päälle.

Savustuspalat

Kookkaat palat sopivat pitkäkestoiseen amerikkalaistyyliseen isojen lihojen savustukseen. Parhaiten palat toimivat hiili- tai brikettikäyttöisissä savustimissa ja grilleissä. Brikettien ja hiilien väliin aseteltuna ne savuavat pitkään, jopa kaksi tuntia. Pidempiaikaisessa savustuksessa palat voi levitellä sytyttämättömien hiilien tai brikettien päälle. Tällöin savua saadaan pitkään, kun hiilet ja briketit hiillostavat paloja hiljalleen kytiessään.

Savustushalot

Savustushalot sopivat etenkin amerikkalaistyylisiin savustimiin epäsuoraan ja hitaaseen kypsennykseen.

Pitääkö savustuspuruja tai -lastuja kastella?

Savustuslastuja tai -puruja ei tarvitse välttämättä kastella. Voit halutessasi kastella tai kostuttaa ne, jolloin savua muodostuu hitaammin ja vähemmän. Kannattaa kuitenkin kokeilla puiden kostuttamista varovasti oluella, viskillä, konjakilla tai brandyllä. Kostuta ja lisää puruja savustuksen aikana, jos ne hiiltyvät liian nopeasti. Jäähdytä ja sammuta kytevät purut savustuksen jälkeen ennen biojätteeseen tai kompostiin laittoa.

Hienostunutta lisämakua saa, kun laittaa savustuspurujen päälle pienen katajanoksan, yrttejä tai mustaviinimarjanlehtiä.

Näin valitset savustukseen sopivan puulajin

”Huoltoasemalaatuiset” lastut ovat yleensä leppää, mutta tosiharrastajat käyttävät esimerkiksi omenapuuta, kirsikkapuuta, tammea, vaahteraa ja pohjoisamerikkalaista hikkoria. Valitse puut valmistettavan ruoan mukaan.

Leppä

Peruspuru, joka sopii kaikkeen savustukseen ja tuo ruoalle sopivasti puun aromia.

Tammi

Antaa vahvan savuaromin ja soveltuu erityisesti kalan, lampaan, riistan ja muiden tummien lihojen sekä juustojen savustamiseen. Saatavana on myös eri alkoholijuomien säilytystynnyreistä tehtyjä lastuja tai palikoita:

  • Konjakki: Antaa ruoalle, etenkin lihalle, vihanneksille, kalalle ja jälkiruoille upean aromikkaan maun.
  • Viski: Tuo täyteläisen, makeahkon ja kevyesti hapokkaan maun sianlihalle, siipikarjalle, naudalle, riistalle lampaalle ja kasviksille.
  • Brandy: Soveltuu parhaiten naudalle, riistalle, lampaalle, kanalle ja kalalle.

Vaahtera

Mieto ja makea yleissavustaja. Tekee lihaan tummahkon pinnan. Käytetään usein yhdessä vahvempien lajien kanssa.

Pyökki

Keskivahva aromi, joka sopii hyvin kalan, porsaanlihan, riistan sekä juustojen savustamiseen.

Omena

Makean hedelmäinen maku, joka sopii monenlaiseen savustamiseen. Antaa miedon ja hienon maun kalalle, kanalle ja sianlihalle, kasviksille ja juustoille.

Kirsikka

Mieto, makeahko, kevyt ja hedelmäinen aromi. Mainio niin kalalle, kanalle kuin sianlihalle.

Luumupuu

Hieman omenapuuta miedompi ja kevyempi aromi. Sopii kaikille lihoille.

Hikkori

Vahva, terävä ja pekonimainen, melko voimakas savun maku. Toimii etenkin liharuokien, kuten sian- ja naudanlihan, siipikarjan ja riistan savustamisessa. Tekee lihaan tumman pinnan.

Mesquite

Antaa makean savuisen ja pekonimaisen vivahteen. Etelä-Amerikassa ja Meksikossa kasvava kova lehtipuu sopii etenkin naudanlihan, sianlihan ja riistan savustamiseen. Lastuja saa yhden kilon pusseissa.

Pekaanipähkinäpuu

Vahva savuaromi. Sopii erityisesti sianlihalle ja riistalle.

Savustukseen sopivia puulajeja on paljon, ja jokainen antaa ruokaan erilaisen vivahteen. Kuvassa ovat: 1. tammi, 2. leppä, 3. hikkori, 4. pyökki, 5. omena, 6. kirsikka sekä tammitynnyreistä valmistetut 7. konjakki, 8. viski ja 9. brandy.
Omia sekoituksia voit tehdä eri puulajeja yhdistelemällä tai ostaa eri raaka-aineille sovitettuja valmiita sekoituksia.
Kommentoi »