Saunaremontin toteutus vaihe vaiheelta – katso vinkit ja tutustu työvaiheisiin
Rakenna ja remontoi
Saunaremontin toteutus vaihe vaiheelta – katso vinkit ja tutustu työvaiheisiin
Saunaremontti valmistuu tavallisesti alle viikossa, vaikka urakkaan kuuluu monenlaisia työvaiheita. Kätevä tekee saunaremontin itsekin, tosin sähkö- ja LVI-työt tulee aina antaa ammattilaisen tehtäväksi.
11.7.2016
 |
Meidän Talo

Saunaremontti: näin se onnistuu

Purkutyöt

Vanhat lauteet kannattaa purkaa itse ja kuljettaa purkujäte pois säästömielessä. Järkevää on myös suojata remontin aikaiset kulkuväylät itse vaikkapa pahveilla, jotta lattiat, ovenpielet ja muut paikat säilyvät ehjinä ja siisteinä.

Uudet lauteet

Laudepaketti on varma valinta. Silloin mittoihin tehdyt osat vain kiinnitetään paikoilleen valmistajan piirustusten mukaisesti. Vaihtoehtona ovat toki paikalla tehdyt lauteet.

Seinäpaneelit

Paneelien purkaminen kannattaa antaa remonttimiehelle. Sen jälkeen poistetaan seinien höyrynsulku. Kosteat ja tummuneet lämmöneristeet tulee vaihtaa uusiin. Remonttimies uusii myös runkopuut, jos ne eivät kelpaa jatkoon.

Höyrynsulku

Uudesta, tavallisesti alumiinipintaisesta höyrynsulusta on saatava täysin tiivis. Ensiksi se laitetaan kattoon ja limitetään noin 15 sentin pituudelta seinien höyrynsulun kanssa. Saumat teipataan alumiiniteipillä. Alapäästään seinien höyrynsulku pitää liittää eli integroida tiiviisti lattian vedeneristykseen.

Koolaukset

Höyrynsulun päälle seinien ja katon runkopuiden kohdille naulataan tuuletusväliä varten 25 millin paksuiset koolausrimat ja niiden päälle piilonaulauksella uudet paneelit. Koolausrimoihin on muistettava kiinnittää tuet lauteita ja seinälle asennettavaa kiuasta varten.

Seinälaatoitus

Jos pesuhuoneessa on laatoitettu kiviseinä, laattojen irrotuksen jälkeen remonttimies jyrsii, tasoittaa ja kuivattaa sen ennen uutta vedeneristystä ja laatoitusta. Mikäli kyseessä on puuseinä, laatoitetun rakennuslevyn takaisen koolausvälin tulee olla enintään 40 senttiä. Remonttimies tihentää tavallisen 60 sentin välin lisäkoolauksella näppärästi 30 senttiin.

Sähkö- ja putkityöt

Kiukaan ja valaistuksen uusimiseksi tarvitset paikalle sähköasentajan. Vesiputkia ja -kalusteita sekä ilmanvaihtokanavia ja -venttiileitä koskevat muutokset ovat puolestaan LVI-asentajan alaa.

Ilmanvaihto

Löylyhuoneen korvausilma tuodaan nykyisin kiukaan yläpuolelle ja poistoilma otetaan lauteiden alta lattian rajasta. Helppo poistoilmaratkaisu on kantikas, vain 40 milliä paksu teleskooppinen ilmanvaihdon saunakanava, joka mahtuu paneelin taakse. Sen remonttimies asentaa käden käänteessä ennen paneelien naulaamista.

Valaistus

Led-valoja käytetään yhä yleisemmin. Valaistussarjan muuntaja sijoitetaan luukulliseen koteloon paneelin taakse. Sähkömies kytkee muuntajaan syöttöjohdon, joko uuden sähkötaululta vedetyn tai aiemmasta valaistuksesta irrotetun. Toisinaan vanha valaistus lauteiden alla halutaan säilyttää siivousta varten. Sähköjohdot tuodaan muuntajalta led-lampuille seinän ja katon tuuletusraoissa. Lamput voivat sijaita lauteiden alla tai katossa.

Laattalattia

Remontissa halutaan usein uusia myös pesutilan laatoitukset tai vähintään saunan laattalattia. Yli 15 vuotta sitten rakennetuissa saunoissa uusinta voi olla välttämätöntä siksikin, että mittari osoittaa kosteuden olevan koholla. Nykyvaatimusten mukaisia vedeneristyksiä alettiin tehdä vasta vuosituhannen vaihteen aikoihin. Sitä ennen käytettiin kehnoja siveltäviä kosteussuojia, eikä aina niitäkään.

Vedeneristys

Jos tahdot laattalattian kunnostuksen vain löyly- tai pesuhuoneen osalta, remonttifirma voi kieltäytyä. Perusteluna on vedeneristyksen yhtenäisyys ja tiiviys pesuhuoneen seiniä myöten. Uuden vedeneristeen ja vanhan kosteussulun saumakohta on riskien suhteen aikapommi. Vedeneristyksessä takuuajat ovat pitkiä, tuotteille jopa 10 vuotta ja työllekin kaksi vuotta, joten niiden kuluessa ehtii tapahtua paljon.

Lattian purku

Laattalattian uusiminen on krouvia työtä. Poistettuaan ensin vanhan laatoituksen remonttimies piikkaa irti lattian pintavalun ja vesikiertoisen lattialämmitysputkiston. Jos putkisto on asennettu 1980-luvulla, kyseessä on todennäköisesti happidiffuusiosuojaamaton putki, joka voi olla jo lähes ummessa. Sähköinen lattialämmitys voidaan jättää paikoilleen ja asentaa päälle uusi. Jos on tarpeen, kostea lattiarakenne kuivatetaan, ja siinä voi mennä pari viikkoa. Kun remonttimies on asentanut uuden lattialämmityksen ja uusinut ehkä myös lattiakaivot, tulee vuoroon lattian pintavalu. Sen kuivuttua riittävästi päästään uuden vedeneristyksen ja laatoituksen tekoon.

Ota työvaiheet talteen!

Sisällytä remonttisopimukseen vaatimus, että firma toimittaa dokumentoinnin samoin kuin kosteusmittausraportin ja vedeneristemittauspöytäkirjan.

Asiantuntija: myyntijohtaja Antti Seppä, Saunatohtori Oy

Kommentoi »