Maku

”Suomesta lähden kotiin aina piirakkapussit matkalaukussa” – kirjailija Satu Rämö poimii islantilaisesta ja suomalaisesta ruokakulttuurista parhaat puolet

”Suomesta lähden kotiin aina piirakkapussit matkalaukussa” – kirjailija Satu Rämö poimii islantilaisesta ja suomalaisesta ruokakulttuurista parhaat puolet
Edes kolmetoista Islannissa vietettyä vuotta eivät ole saaneet kirjailija Satu Rämöä unohtamaan kotimaan antimia. Nyt Rämö listaa viisi ajatusta omasta ruokasuhteestaan!
Julkaistu: 13.4.2022

1. Saarivaltion herkkuja

Islannissa en ole syönyt kertaakaan huonoa tai edes keskivertoa kalaa. Valikoima on järjettömän hyvä, samoin valmistustaito. Kalakaupassa voi olla varma, että kala on nostettu merestä edeltävänä päivänä. Suosikkini on turska, joka kiinteän rakenteensa vuoksi sopii niin kalakeittoon kuin pannulla paistettavaksi. Myös islantilainen jäätelö on hirmu hyvää ja suomalaiseen makuun sopivaa: maitomaista, pehmeää ja usein vaniljaa. Jäätelöbaareja on paljon, ja niistä saa isoja annoksia, jotka on koristeltu karkeilla, suklaalla, hedelmillä ja kastikkeilla.

2. Perinteet kunniaan

Islantilaiset arvostavat perinneherkkujaan. Keskitalvella Thorri-ruokajuhlan aikaan kaupat täyttyvät hapatetuista pässin kiveksistä, sisäelinmakkarasta ja lampaan päistä. Ennen jääkaappia hapatus, mädätys ja kuivattaminen olivat tapoja säilöä ruokaa. Edelleen riisipuuron kera syödään kylmää rasvaista verimakkaraa. Minua yhdistelmä puistattaa, mutta lapsiini se uppoaa. Sen sijaan perinteinen islantilainen lämmin voileipäkakku on makuuni.

3. Ulkonäkö voi pettää

Täällä maitotuotteiden valikoima on valtava. Vuosia sitten kun olin vasta muuttanut maahan enkä osannut kieltä kunnolla, lähdin ostamaan maitoa lettutaikinaa varten. Súrmjólk luki purkissa, mutta olisi pitänyt olla tarkempi, sillä sisältö olikin paksua hapanta piimää.

"Riisipuuron kera syödään kylmää rasvaista verimakkaraa. Minua yhdistelmä puistattaa, mutta lapsiini se uppoaa."

4. Kotimaa lautasella

Rakastan suomalaista ruokaa ja valmistan sitä viikoittain. Rasvaisista nakeista, voista ja kermasta tehty nakkikastike on sekä sairaan hyvää että pettämätön arkiruoka. Eikä ole nerokkaampaa evästä kuin karjalanpiirakat, vaikka ne ovatkin työläitä valmistaa. Suomesta lähden kotiin aina piirakkapussit matkalaukussa.

5. Torilla tavataan

Kaipaan suomalaista torikulttuuria. Ulkona siniraitaisista pahvimukeista nautittu kahvi ja tuore pulla sekä pussillinen herneitä – mikä täydellinen kesäelämys!

Satu Rämö

42-vuotias kirjailija ja vaikuttaja asuu Islannissa miehensä Björgvinin ja kahden lapsensa kanssa. Hänen ensimmäinen fiktiivinen teoksensa, dekkari Hildur (WSOY) ilmestyy kesäkuussa 2022.

Kommentoi »