Maku

Tätä ruokaa Sara Chafak kokkaa viikoittain: "Kasvispastasta tulee kylläinen olo, mutta se on niin kevyt, että sen jälkeen jaksaisi juosta maratonin"

Tätä ruokaa Sara Chafak kokkaa viikoittain: "Kasvispastasta tulee kylläinen olo, mutta se on niin kevyt, että sen jälkeen jaksaisi juosta maratonin"
Malli, laulaja, ja somevaikuttaja Sara Chafak kestitsee vieraitaan marokkolaisilla herkuilla mutta suosii arkisin nopeita ja simppeleitä ruokia. Nappaa jutun lopusta Sara Chafakin kasvispastan resepti!
Julkaistu: 18.5.2021
Malli, laulaja ja somevaikuttaja Sara Chafak on suhtautunut ruokaan intohimoisesti alle kouluikäisestä lähtien. Ravintolakokiksi valmistunut Chafak kertoo aloittaneensa ruoanlaiton äitinsä valvonnassa neljävuotiaana.
– Minulla oli hellan edessä pieni jakkara, jonka päällä seisoin, kun paistoin kananmunia tai kalapuikkoja.
Ensimmäisellä luokalla innokkaan pikkukokin kokkailut lähtivät kuitenkin käsistä.
– Hajotimme kavereideni kanssa tiskikoneen, kun laitoimme sinne Fairya. Lopulta minut passitettiin iltapäiväkerhoon, kun äiti yllätti minut friteeraamasta ranskalaisia öljykattilassa.
Syön spagettia ja arrabbiata-kastiketta ärsyttävän usein, jopa kaksi–kolme kertaa viikossa.
Uravalinta olikin selvillä jo varhain. Peruskoulun jälkeen Sara Chafak meni kokkikouluun ja opiskeli ravintolakokiksi. Opintojen aikana hän kilpaili koulun joukkueessa. Työkokemusta kertyi niin ravintolakokkina, kylmäkkönä, kondiittorina kuin baristanakin. Ravintola-alan työt jäivät, kun Chafak valittiin vuonna 2012 Miss Suomeksi.
– En usko palaavani keittiöön töihin, mutta joskus haluaisin oman ravintolan, ehkä marokkolaisen.

Pitkään haudutettuja marokkolaisia patoja ja nopeita pastoja

Sara Chafakin isä on Marokosta kotoisin, joten marokkolaisen keittiön ruoat tulivat tutuiksi jo lapsena. Chafakilla oli tapana seurata viikonloppuisin vierestä, kun täti valmisti marokkolaisia ruokia äitinsä resepteillä. Sitten hän opetteli myös itse laittamaan marokkolaista ruokaa.
Suosikikseen Chafak nostaa taginen eli marokkolaisen lihapadan, jossa on luumuja. Tagine on ruoka, jota Chafak tarjoaakin mieluiten illallisvieraille.
– Teen sen naudanpotkasta tai härän hännästä. Liha kypsyy uunissa kanelitangon kanssa pehmeäksi ja mureaksi. Luumut keitetään lihaliemessä ja maustetaan suolalla, kanelijauheella ja sokerilla.
Valmis pata nautitaan tuoreen leivän kanssa.
– Mitä muhkeampi ja patonkimaisempi leipä, sen parempi! Chafak sanoo.
Arkisin Chafak suosii pitkään haudutettavien patojen sijaan simppeleitä ja nopeita ruokia.
– Syön spagettia ja arrabbiata-kastiketta ärsyttävän usein, jopa kaksi–kolme kertaa viikossa. Lisään tomaattipohjaiseen kastikkeeseen paljon valkosipulia ja basilikaa ja päälle tuoretta avokadoa. Kasvispastasta tulee kylläinen olo, mutta se on niin kevyt, että sen jälkeen jaksaisi juosta vaikka maratonin.

Sara Chafakin kasvispasta

Resepti: Sara Chafak

2 annosta

  • 1 pkt (250 g) miniluumutomaatteja
  • 6–8 valkosipulinkynttä
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 200 g spagettia
  • ¼–½ tl chilihiutaleita
  • ½ tl mustapippuria
  • ripaus (aromi)suolaa
  • 1–2 tl sitruunamehua
  • 1 rkl ketsuppia

Lisäksi

  • parmesaania raastettuna
  • basilikaa

Tee näin:

  1. Huuhtele ja viipaloi tomaatit. Kuori valkosipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota valkosipuliviipaleita oliiviöljyssä. Lisää chilihiutaleita maun mukaan. Lisää pippuri ja tomaattiviipaleet. Mausta suolla. Kun tomaatit ovat pehmenneet sopivasti, lisää hieman sitruunamehua ja noin ruokalusikallinen ketsuppia.
  2. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta spagetti, mutta säästä hieman vettä kastikkeeseen. Lisää spagetti ja tilkka keitinvettä tomaattikastikkeeseen ja sekoita.
  3. Viimeistele annokset ripottelemalla päälle raastettua parmesaanijuustoa ja basilikaa.
Haastattelu on julkaistu alun perin Maku 6/2020 -numerossa. Verkkoversiota on muokattu. Jutun kuva on Sara Chafakin kotialbumista.
Kommentoi »