Rintamamiestalon kellarissa tuoksahti maakellarille, ja betonilattiaan muodostui aina välillä kosteita kohtia. Taloon oli jo aikaisemmin asennettu salaojat, routaeristys ja sadevesijärjestelmät, mutta ne eivät riittäneet kuivattamaan kellaria.
Selvityksen jälkeen ongelmaksi paljastui vanha rakennustapa. Talon perustukset oli valettu hienon hiekan päälle ilman kunnollista sepelikerrosta tai muuta kapillaarikatkoa. Hieno hiekka nosti maakosteuden kapillaarisesti betonilaattaan, joka imi kosteutta itseensä. Siksi kellarin lattia oli jatkuvasti enemmän tai vähemmän märkä.
Kapillaarikatko ja lattian eristäminen olisi voitu tehdä monin tavoin. Tavallisesti alle asennetaan ensin riittävän paksu kerros sepeliä. Eristys voidaan tehdä sepelin päälle monella eri tuotteella.
Tässä kohteessa kellari haluttiin kuitenkin aiempaa tehokkaampaan käyttöön. Ongelma oli tilan vanha huonekorkeus, joka oli vain 195 senttimetriä. Jokainen ylimääräinen sentti huonekorkeuteen olisi tervetullut.
Remontista tuli vaativa, koska kellarin vanhat kantavat väliseinät jouduttiin purkamaan. Kellarin katto piti tukea väliseinien kohdilta holvituilla. Tuet koteloitiin valuun ja poistettiin sen jälkeen, kun väliseinät oli muurattu uudelleen.
Kohteeseen valittiin lämmöneristeeksi Isodrän-levy, joka koostuu pienistä yhteenliimatuista EPS-solumuovipalloista. Solumuovi eristää tehokkaasti, ja levyn huokoinen rakenne muodostaa kunnollisen kapillaarikatkon.
Koska eristeen alle ei enää tarvittu paksua sepelikerrosta, huonekorkeus nousi 205 senttiin.
Tämän kaltaisessa remontissa kannattaa aina käyttää apuna rakennesuunnittelijaa, jotta lattiarakenne saadaan toimimaan oikein.
1. Asenna alimmaksi suodatinkangas ja vasta sitten tasaushiekka- tai sepelikerros. 5–10 sentin kerros esimerkiksi 6 x 16 mm:n sepeliä riittää. Asenna sen jälkeen eristelevyt tasauskerroksen päälle puskusaumaan mahdollisimman tiiviisti.
2. Leikkaa kaikki läpiviennit sekä levyjen muotoilut kätevästi mattopuukolla. Voit täyttää läpivientien ympärystät sekä mahdolliset isot saumaraot eristelevyjen väleissä tai seinien vieressä pienillä levynpaloilla tai eristelevystä murskatulla eps-kuulilla.
3. Eristekerroksia pitää olla vähintään kaksi, jos asennat kellariin lattialämmityksen. Tähän valitsimme kaksi levyä, joiden vahvuudet olivat 60 ja 100 millimetriä. Asenna levyt huolellisesti niin, etteivät saumakohdat tule missään päällekkäin.
4. Voit kävellä jo asentamiesi eristeiden päällä, kunhan eristeiden alapuolinen kerros on tasainen eivätkä levyt taivu. Leikkaa isot palat levyistä mattopuukolla vatupassia tai linjaaria apuna käyttäen. Voit katkaista eristeet myös hienohampaisella käsisahalla.
5. Salaojittavat ristelevyt on helppo asentaa myös vesi- ja viemäriputkien ympärille, sillä huokoista levyä on kätevä muokata. Vie vesiputket suojaputkessa eristekerroksien välissä, jolloin voit tehdä alempaan eristelevyyn sopivan kokoiset urat.
6. Kun olet saanut ladottua eristekerrokset valmiiksi, tarkasta vielä saumat ja seinien vierustat, jotta minnekään ei jää rakoja. Levitä eristeiden päälle tiivis suodatinkangas, joka estää lattiabetonin sementtiliimojen valumisen eristelevyn huokosiin.
7. Limitä suodatinkankaan saumat niin, että ne tulevat noin 25 senttiä päällekkäin. Nosta suodatinkankaan reunat hieman ylös. Voit käyttää levityksessä apuna esimerkiksi pieniä nauloja, joilla saat suodatinkankaan pysymään paikoillaan.
8. Uusien kantavien väliseinien kohdille tulee paksumpi lattiavalu, ja eristeen pitää kestää näissä kohdissa suurta pistekuormaa. Huomaa, että eriste hengittää ja läpäisee vettä. Ota selvää, miten se vaikuttaa valitsemasi betonin työskentelyaikaan ja kuivumiseen.
Lue lisää: