Saksankirveli – makealta maistuva ja anikselta tuoksuva maustekasvi tuottaa satoa keväästä syksyyn
Makea maustekasvi
Saksankirveli – makealta maistuva ja anikselta tuoksuva maustekasvi tuottaa satoa keväästä syksyyn
Saksankirveli kelpuuttaa kasvupaikaksi puolivarjon ja jopa varjon, toisin kuin useimmat muut maustekasvit. Juuristokin työntyy niin syvälle maahan, ettei kastelua tarvita edes pitkinä poutakausina. Pidä kuitenkin huoli, ettei helposti kylväytyvä laji valtaa koko pihaa.
Julkaistu 19.5.2023
Viherpiha

Saksankirveli (Myrrhis odorata) on kotoisin Länsi-Euroopasta ja Aasian vuoristoseuduilta. Se on sopeutunut kosteaan ja viileään ilmastoon ja selviää meidän talvistamme ja keväthalloista ongelmitta.

Saksankirveli

Kylvö

Kylvä siemenet maahan syksyllä, jolloin ne saavat kylmäkäsittelyn talven aikana. Voit myös kylvää siemenet heinä-elokuussa niiden kypsyttyä tai keväällä.

Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen: ripottele siemenet kylvölaatikkoon tai ruukkuihin, pidä viikko lämpimässä ja nosta ulos maalis-huhtikuussa. Käsittely onnistuu myös jääkaapin viileimmässä osassa. Sekoita siemenet kosteaan hiekkaan, pidä viikko lämpimässä ja laita muovipussissa jääkaappiin 6–8 viikoksi. Kylvä sen jälkeen siemenet ruukkuihin muutaman kappaleen ryppäissä.

Kasvupaikka

Istuta taimi mieluiten puolivarjoiseen paikkaan. Kasvualustan suhteen saksankirveli on vaatimaton, mutta komeimmaksi ja satoisimmaksi se kasvaa multavassa ja ravinteikkaassa maassa.

Saksankirvelin isot valkoiset kukinnot nousevat 1–2 metrin korkeudelle ja tuottavat runsaasti siemeniä.

Kastelu

Kastele tainta ensimmäisenä vuonna ja anna sen vahvistua.

Sadonkorjuu

Kerää tuuhistuneesta kasvista toukokuulta alkaen nuoria versoja ja lehtiä sekä meheviä varsia. Maku on parhaimmillaan juuri kerätyissä kasvinosissa. Saksankirvelin siemenetkin kannattaa kerätä. Parhaimmillaan ne ovat melkein yhtä makeita kuin aniskarkit.

Saksankirvelin kylvö- ja sadonkorjuuajat

Leikkaus

Voit leikata kasvuston pari kertaa kesässä lehtihankojen yläpuolelta 30–50 sentin korkeudelta, jolloin kasvi kasvattaa uusia heleänvihreitä versoja. Leikkaa kukkavarret ennen kuin siemenet kypsyvät. Ravitse tällöin tainta kompostimullalla, raemaisella lannoitteella tai kananlannalla.

Ontot makeat varret sopivat juomapilleiksi. Syötäviksi sopivat siemenet, lehdet, kukat ja juuret.

Saksankirvelin käyttö

Saksankirveli sisältää anetolia, joka on monin verroin sokeria makeampaa. Hienonna lehtiä tai makeita vihreitä siemeniä ja makeuta niillä juomia, kiisseleitä ja jälkiruokia. Saksankirveli sopii myös marmeladeihin, jolloin sokerin määrää voi vähentää. Pehmeät vihreät siemenet käyvät esimerkiksi smoothieen. Kokeile ranskanrakuunan korvaamista pienellä määrällä saksankirveliä. Molemmat aniksenmakuiset kasvit ovat suosittuja ranskalaisissa ruoissa.

Saksankirveli – näillä vinkeillä onnistut

  • Ole tarkkana kylväytymisen kanssa, jottei kasvista tule vaivalloista rikkaruohoa. Leikkaa kukkavarret ennen siementen kypsymistä. Voit myös viivästyttää kukintaa ja siementen muodostumista leikkaamalla kasvin pari kertaa kesässä.
  • Hävitä kasvustoa piirittävät siementaimet ennen kuin ne ehtivät kasvattaa vahvan juuriston. Kuoki paikkaa viiden sentin syvyydeltä, jottei maahan jää kasvuun lähteviä silmuja.
  • Hävitä isoksi ehtinyt kasvi kaivamalla se kokonaan maasta. Saksankirveli kasvattaa kuitenkin ajan mittaan syvän ja vahvan juuriston. Työlään kaivu-urakan voi välttää näännyttämällä kasvuston vähitellen. Kuoki kasvupaikkaa 10 sentin syvyydeltä 2–3 kertaa kesän aikana. Jatka, kunnes kasvi on nitistetty.

Saksankirveliä myydään taimina ja siemeninä

Tavallinen tapa hankkia saksankirveli on saada siemeniä tai siementaimi toiselta kotipuutarhurilta. Sen sijaan jakotaimien ottaminen etenkin vanhoista kasvustoista on hankalaa. Kotimaista alkuperää olevia siemeniä myy ainakin Maatiainen. Taimia on saatavilla varsinkin keväisin.

Kommentoi »