Meidän Talo

Pihasauna kaikilla mukavuuksilla! Uusvanha saunarakennus keittiöineen ja pönttöuuneineen on kuin mökki omassa kotipihassa

Pihasauna kaikilla mukavuuksilla! Uusvanha saunarakennus keittiöineen ja pönttöuuneineen on kuin mökki omassa kotipihassa
Pieteetillä toteutettu piharakennus on Rautalinin perheen vanhan hirsitalon rustiikkinen pikkusisar.
Julkaistu: 27.12.2019

Uusi vai vanha? Retrotiilestä muurattu ja kauniilla pystyladotuilla yksityiskohdilla viimeistelty piharakennus antaa väistämättä viitteitä menneistä vuosisadoista. Vanhalle tamperelaiselle huvila-alueelle valmistunut uusi pihasauna sopiikin saumattomasti yhteen samalle tontille vuonna 1933 rakennetun hirsitalon kanssa.

Rakennuksessa on lämmintä tilaa 32 m², jonka lisäksi siinä on katettu ja lasitettu kesäkeittiö ja ruokailutila sekä autokatos. Kesäkeittiön lautalattia on ladottu symmetrisesti terassilankkujen kanssa. Samat värisävyt kohtaavat lattiassa, kattopellityksissä ja raakalautaseinässä. Suuri valurautaruukku on Stilhem-verkkokaupasta.
Katetussa oleskelutilassa on ruokailuryhmä, grilli, jääkaappi ja juokseva kylmä vesi. Pöydän ympärille mahtuu ruokailemaan kahdeksan henkeä. Tilassa on varaus infrapunalämmittimille.
Nuoruudessa äitinsä kotitilalla paljon aikaansa viettänyt Marjaana koristelee kotinsa vanhoja maalaisperinteitä kunnioittaen. Seurana on Madeleine. Piharakennuksen seinälle on ripustettu vanhoja kuparivuokia.

Marjaana ja Juuso Rautalin ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, vaikka uusi rakennus vaatikin paljon paperityötä ennen kuin tontin vanhimmat rakennukset, pihasauna ja ulkohuussi, väistyivät nykyajan mukavuuksien tieltä.

– Huvila-aikoihin kukaan ei asunut täällä ympäri vuoden. Tontti ylsi rantaan, mistä miehille oli kuljetus yhteisaluksilla töihin Tampereen keskustaan naisten jäädessä huviloille, Marjaana kertoo.

Rautalinin perhe teki talokaupat vuonna 2014. Jo tuolloin oli selvää, ettei pihasauna ole korjauskelpoinen. Marjaana ja Juuso ajattelivat rakentavansa tilalle hirsisaunan ja ottivat yhteyttä perheen luottoarkkitehtiin Heikki Koivulaan.

Syksyllä 2016 lupa-asioita selvitettäessä kävi ilmi, ettei uuden saunan toteuttaminen hirrestä ollut mahdollista. Paloturvallisuussyistä saunarakennus pitäisi tehdä tiiliverhoiltuna, jolloin tiiliseinä muodostaa palomuurin muihin rakennuksiin.

Tiilijulkisivun myötä alkoivat kasvaa myös unelmat ja toiveet. Kun rakennuksen koko ja mahdollisuudet hahmottuivat, perhe päätti toteuttaa ympäri vuoden käytettävän pihasaunan, johon tulisi myös keittiö ja vesivessa.

Tupaan saatiin pönttöuunille tarvittava tila tekemällä hormi Lecan hormiharkoista. Rakennus pysyy päivän lämpimänä puolellatoista pesällisellä puuta.
Minikeittiöön mahtuu kaikki tarpeellinen, myös astianpesukone ja jääkaappi.
Saunan näyttävä yksityiskohta on kattoon jatkuva eläväpintainen seinäpaneeli. Lauteet ovat tuppeensahattua haapaa. Seinärappaus on tarkoituksella kotikutoinen ja ronski.

Marjaanan mukaan pulpettikattoinen ja tekniikaltaan täysin moderni saunarakennus on tyyliltään sisarrakennus vuonna 1933 valmistuneelle päätalolle. Vanhahtava olemus syntyy ruutuikkunoilla ja Wienerbergerin rouhealla, käsin lyödyllä retrotiilellä, joka on ladottu osaksi pystyyn. Tuhkan värisen muurilaastin idea lähti Tampereen vanhoista punatiilipiipuista. Sama sävy toistuu kesäkeittiön raakalautaseinässä.

Lämmin tila saunoineen ja oleskelutiloineen on rakennuksen keskellä. Päädyssä on autokatos ja lasitettu ruokailutila.

– Taitava arkkitehti, joka pystyy mahduttamaan pieniin neliöihin kaikki toivotut toiminnot vieläpä näin tyylikkäästi, on kultaakin arvokkaampi, Marjaana toteaa ja nauraa, että 1930-luvulla pihasaunoissa tuskin oli englantilaisia herraskaisia posliinikalusteita.

– Nyt taloilla on sama nimittäjä. Kotitalomme on alkujaan rakennettu huvilaksi, ja haluan leikkiä tämmöistä huvilaleikkiä, Marjaana hymyilee.

Hanke toteutettiin kokonaisurakkana, jolloin yksi firma huolehti kaikesta.

– Emme ole rakennusalan ammattilaisia. Halusimme tekijän, joka tietää, mitä pitää tehdä, löytää tekijät ja että rakentaminen menee sujuvasti eteenpäin, pariskunta perustelee. Arkkitehti huolehti suunnittelun ohella lupa-asiat ja toimi valvojana.

– Säästimme itseämme, koska emme tunteneet prosessia, Juuso myöntää.

Mallikkaasti edennyt rakentaminen viivästyi sisätyövaiheessa myöhässä olevan laattalähetyksen vuoksi muutaman kuukauden. Rakennus valmistui keväällä 2018. Rakennusteknisesti pihasauna on kuin pieni älytalo kaikilla mukavuuksilla. Tiivis, muoviton rakennus, joka on tehty nykyisten rakennusvaatimusten mukaisesti ja asukkaiden toiveista kestämään vähintäänkin sata vuotta.

Sähkölämmityksen lisänä on pönttöuuni, jolla tila pääasiassa lämpiää. Rakennuksella on myös päätalosta erillinen, oma lämminvesivaraajansa.

– Sähköjen määrästä tuli vähän sanomista. Pistorasioita ja sähkövarauksia on enemmän kuin keskiverto-omakotitalossa, Marjaana nauraa.

Koiralenkin jälkeen perhe kokoontuu usein pihasaunalle tai terassille nauttimaan kuumaa juomaa. Kuvassa on Madeleine ystävänsä Nellin ja Amelié-koiran kanssa sekä Marjaana ja Kristian.
Rautalinin perheen jouluperinteet ovat yhdistelmä herraskaista englantilaista kartanotyyliä ja suomalaista maalaistalon joulua. Olkipukit ovat suomalaista käsityötä.

Perhe on pihasaunaan sekä rakennusalan ammattilaisten panokseen todella tyytyväinen. Rakennus toimii sekä rakennusteknisesti että tilasuunnittelultaan oivallisesti. Kaikki yksityiskohdat ikkunoista avautuvista näkymistä saunan ilmanvaihtoon ja energiaratkaisuihin on mietitty ajatuksella.

Taitavien tekijöiden löytäminen ja asioiden hauduttelu rauhassa kannatti.

– Ehdimme pohtia rakennuksen ilmettä, valikoida materiaaleja ja miettiä rauhassa mahdollisuuksia. Silti tästä tuli parempi kuin osasimme ikinä kuvitella, Marjaana toteaa.

– Kun tiesimme mitä tahdomme, osasimme suunnitella rakennuksen, johon olemme varmasti tyytyväisiä pitkän aikaa. Tärkeintä oli valita arkkitehti, joka ymmärsi päätalon henkeä ja osaa käyttää neliöt hyvin, Juuso jatkaa.

Perheen jouluperinteet ovat yhdistelmä englantilaista kartanotyyliä ja suomalaista maalaistalon joulua.

Talvisin pihasauna lämpiää pari kolme kertaa viikossa. Viikonloppuisin saunalle mennään juomaan vähintään höyryävät glögit pitkän koiralenkin päätteeksi. Kesän loma-aikoina saunalle siirrytään jo aamusta nauttimaan aamiaista lehtien luvun ohessa. Rakennus toimii myös Juuson etätyöpaikkana.

Tehokas minikeittiö mahdollistaa ruuan valmistamisen ja säilyttämisen.

– Menemme suoraan saunalle kauppakassien kanssa ja valmistamme ruoat siellä.

Rautalinien juhlakausi alkaa yleensä vapusta, mutta nyt perhe on suunnitellut järjestävänsä laskiaisjuhlankin pihalla.

– Terasille saa soppatykin, Marjaana haaveilee.

Rakennuksen tiilipinta on talven ja kesän valossa aina erilainen mutta elävä. Sesonkien vaihtuessa Marjaana koristelee pihasaunan aina uudestaan.

– Kun mietimme talon ostamista viisi vuotta sitten, ystävämme kehottivat rakentamaan uuden pihasaunan riittävän ajoissa, että lapsetkin pääsevät nauttimaan siitä kotona asuessaan. Sauna tulisi tuomaan kuulemma paljon iloa. Kuinka oikeassa he olivatkaan, Marjaana sanoo.

Uuden piharakennuksen tieltä purettiin vanha sauna ja kaadettiin useita vaahterapuita. Savisen maaperän ja laskevan tontin takia siperianlehtikuusilankusta rakennettu terassi perustettiin paalujen päälle.
Kommentoi »