Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Keittiömestarin mielestä en osannut tehdä puuroa, vaikka olin valmistunut kokiksi – tässä niksit täydelliseen puuroon!

Kaurapuuronkin voi keittää oikein tai väärin. Täydellinen puuro syntyy muutaman helpon vinkin avulla, kirjoittaa ruokasisältöjen vastaava tuottaja Riikka Väliahde.

1.9.2025

Olin juuri valmistunut kokiksi ja työskentelin ensimmäisessä alan työpaikassani, tasokkaassa porvoolaisravintolassa. Keittiömestari ja ravintolan jälkiruokakokki pyysivät ensimmäisenä aamuna minua keittämään kaikille aamupuuroa, jonka äärellä voisimme jutella tulevasta päivästä ja viikosta. Tunnelma oli mukavan kotoisa, eikä ollenkaan sellainen, mitä ravintolamaailmasta pahimmillaan kuulee.

Keitin puuron kummempia ajattelematta, ja se oli virhe. Kumpikaan kollegoistani ei ollut vaikuttunut, ja jälkiruokakokki taisi jättää puuronsa syömättä. Minusta tuntui, että olin huomaamattani astunut viritettyyn ansaan. Harmitti, että olin mokannut ensimmäisessä työtehtävässäni, joka oli vielä niin yksinkertainen ja helpon tuntuinen.

”Tällä metodilla puurosta tulee ihanan pehmeää ja kermaista, ilman kermaa.”

Kuten sanottu, ravintolan keittiössä tunnelma oli kannustava ja leppoisa, joten en saanut raivokohtausta niskaani eikä lautasia heitetty seinään (sitäkin olen muissa ravintoissa kokenut). Vanhemmat kollegani jakoivat mielellään minulle puuron keittämisen salat. Nyt, yli kymmenen vuoden päästä, keitän puuron edelleen näillä opeilla. Aloin myös syödä puuroa useammin, sillä Andyn ja Benin tyyliin tehtynä tavallinen kaurapuuro on ihanaa!

Näin syntyy täydellinen puuro:

  1. Älä käytä pikahiutaleita, ellei ole pakko. Kun haluat luksusta, valitse höyryttämättömiä hiutaleita. Näitä löytyy usein tilapuodeista tai isoista marketeista.
  2. Mittaa hiutaleet kylmään veteen. Sekoita heti voimakkaasti (vaikka pallovispilällä) niin, että vesi muuttuu sameaksi.
  3. Keitä puuroa miedolla lämmöllä ja sekoittele hiljakseen koko ajan.
  4. Puuro ei saa olla liian paksua, joten lisää nestettä, jos sitä haihtuu liialti. Puuron täydellinen koostumus on sellainen, että kun lusikoit sen lautaselle, se leviää itsekseen eikä jää kasaksi.
  5. Ja sitten isoin yllätys: älä suolaa puuroa. Tämä vaati hieman totuttelua, mutta nykyään suolattu puuro ei maistu minulle laisinkaan.
  6. Lopuksi tarkista puuron koostumus ja lisää vettä tarvittaessa. Laita levy pois päältä ja peitä puuro kannella. Anna sen levätä muutama minuutti.

Tällä metodilla puurosta tulee ihanan pehmeää ja kermaista. Moni, jolle olen puuroa tarjonnut, on luullut, että olen keittänyt puuron maitoon. Oikeasti kermaisuus syntyy sekoittamisesta. Yksi kokkiystäväni tosin laittaa puuroon lorauksen kermaa ja nokareen voita, ja siinäkin on kermaisen puuron salaisuus.

Vielä ekstravinkkinä voisin antaa sen, että kun tällä metodilla tehtyyn puuroon sekoittaa joukkoon lusikallisen maapähkinävoita, lopputulos on vielä parempi.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt