Niin upea, ettei silmiä irti saa! Reet Palusalun kevätpuutarha huokuu lumoavien tulppaanien, heleiden perennojen ja kukkivien puiden harmoniaa
Piha ja puutarha
Niin upea, ettei silmiä irti saa! Reet Palusalun kevätpuutarha huokuu lumoavien tulppaanien, heleiden perennojen ja kukkivien puiden harmoniaa
Reet Palusalun puutarha Viron maaseudulla on toukokuun lopulla kuin suoraan satukirjan sivuilta. Kukkivien omena- ja päärynäpuiden alle levittäytyvät runsaat tulppaaniparvet ja heleän vihreät perennat. Ota tästä mallia omalle pihallesi kasvien yhdistelystä.
10.3.2017
 |
Viherpiha
Toukokuussa Reet Palusalun puutarha on kukassa aina puiden latvoja myöten, kun hedelmäpuut aloittavat kukintansa. Omena- ja päärynäpui­den kukkien varisseet terälehdet täplittävät penkkien vielä paljasta multapintaa ja luovat runollisen tunnelman. Kirsikat ja luumut olivat kukintavuorossa niitä ennen. ’Dreamland’-tulppaanin valovoimaiset kukat tuovat väriä valkoisen keskelle. Yksinkertaisen ja myö­häisen lajikkeen kukat ja varsi kestävät hyvin sadetta ja tuulia.
Myöhäisen, yksinkertaisen ’Big Smile’ -tulppaanin heleänkeltaiset kukat ovat kook­kaat. Se voi kasvaa jopa reilusti yli 60 sentin korkuiseksi. Tukevavartista lajiketta pidetään yhtenä parhaana kaikista keltakukkaisista tulppaaneista.
Tulppaanien kukat nousevat toukokuus­sa ylväinä vielä pääosin keskenkasvuisten perennojen yläpuolelle. Näyttävän värinen, keskiaikainen triumftulppaani ’Don Quichotte’ kasvaa noin puolimetriseksi. Vaaleansiniset lemmikit sopivat puutarhan tulppaanien seuraksi. 
’Renown Unique’ -tulppaanin mahtavat kukat tuovat mieleen täyteläiset pionit. Lajike nousee keskipisteeksi myös kokonsa puolesta – se kasvaa 60–70 sentin korkuiseksi.
Ihanteellinen kasvipari: särkyneensydämen nuokkuvat kukinnot natsaavat täydellisesti tulppaanien pariksi.
Täydessä kukassa komeileva koristeomenapuu kerää kaiken huomion Reet Palusalun puutarhan sisääntulon luona, mutta peremmälle astuessa huomaa, että kukkiahan on oikeastaan kaikkialla. Reet on suunnitellut puutarhan­sa lajivalinnat niin, että kasviryhmät ovat keväästä lähtien täynnä kukkarunsautta aina syyspakkasiin saakka. Tulppaaneja ennen kukkivat pienet sipulikukat, sitten lukuisat narsissit. Tulppaaneiden jälkeen on laukkojen kukintavuoro. Ne ovat jo lupaavasti nupullaan. Ryhtiä istutukseen tuovat myös erilaiset havukasvit, kuten katajat ja tuijat.
Reetin mielestä toisto on tehokas keino, jolla voi vahvistaa yhtenäisyyden vaikutelmaa perennaryhmiä suunniteltaessa. Hän on käyttänyt puutarhassaan usein samaa kasvia ainakin kolmessa paikassa. Samasta syystä Reet on istuttanut myös hienoimpia tulppaanilajikkeita useita ryhmiä eri puolille puutarhaa. Osa ’Burning Heart’ -tulppaaneista jakaa penkin kulleroiden kanssa.

Reet Palusalun puutarhan opit

Perennoja tulppaanien seuraksi

  • Kurjenpolvien koristeellisesti liuskoittuneet lehdet luovat kauniin taustan tulppaanien värikkäille kukille. Rehevä kasvusto peittää tulppaanien lakastuvat lehdet, kun kukinta on ohi.
  • Pikkusydänten rehevä lehdistö peittää tehokkaasti maan pinnan ja niiden herttaiset kukkatertut ovat kaunis pari tulppaanien muhkeille kukille. 
  • Kuunliljat aloittavat myöhään keväällä kasvunsa. Toukokuussa näkyvissä on vasta niiden pystyt lehtitupsut. Kuunliljat antavat tilaa niiden taimien väleihin istutettujen tulppaanei­den kukinnalle, mutta myöhem­min kesällä suuret lehdet peit­tävät tulppaaneiden kuihtuvat kasvustot.

Istuta tulppaaniaikaan kukkivia puita ja pensaita

  • Parhaimmillaan kirsikka-, luumu-, omena- ja päärynäpuiden alkukesän kukinta peittää koko latvuston valkoiseen tai vaaleanpunaiseen kukkakuosiin. Muista myös hedelmäpuiden koristemuodot!
  • Onnenpensaiden kukat puhkeavat toukokuussa ennen lehtiä.
  • Kultaherukka on kestävä pensas, joka kukkii keltaisena toukokuussa.
  • Höyhenpensaan valkoiset, töyhtömäiset ja tuoksuvat kukat avautuvat touko–kesäkuussa.
  • Norjanangervolla on kauniisti kaartuvat oksat. Sen kukinta on runsas ja puhtaanvalkoinen.

Kommentoi »