Omenapuun istutus: ammattilaisen 5 parasta vinkkiä
Piha ja puutarha
Omenapuun istutus: ammattilaisen 5 parasta vinkkiä
Omenapuun istutus onnistuu, kun taimi on terve, istutuskuoppa riittävä ja puu saa tarvittaessa tukea. Lue vinkit, joilla istutat omenapuun oikein ja saat sen menestymään!

Omenapuun istutus: 5 vinkkiä

1. Mieti, millaisen puun haluat

Haluatko, että omenapuusta tulee iso, kauniisti kukkiva koristepuu, joka antaa vähän satoakin? Vai haluatko satoisan puun, josta on helppo poimia hedelmiä?

Jos kerrot taimikauppiaalle toiveesi, hän osaa ehdottaa sopivan hillitty- tai voimakaskasvuista puuta. Valintaan vaikuttaa myös pihan koko.

2. Valitse hyvä taimi

Tarkista ostovaiheessa, että puu on runkojohtoinen eli sillä on vain yksi runko. Yritä löytää yksilö, jonka oksat kasvavat eri puolilla runkoa ja etäällä toisistaan.

Tarkista myös, että kuori on ehjä eikä siinä näy vaurioita.

Valitse mieluiten ruukussa kasvava astiataimi, koska sillä on hyvät juurtumismahdollisuudet.

3. Istuta omenapuu oikeaan syvyyteen

Istutuskuopan ei tarvitse olla syvä, puoli metriä riittää. Puun tärkeät juuret kasvavat nimittäin lähellä maanpintaa. Tärkeintä on, että kuoppa on vadin muotoinen ja kolme kertaa syvyytensä levyinen eli 1,5-2 metriä leveä.

Poista pakkausmateriaali juurten ympäriltä, sillä se ei maadu niin nopeasti kuin luullaan. Riko astiataimen juuripaakun pintaa sivuilta, jotta juurten leikkauspinnoista kehittyy uusia juuria.

Älä istuta puuta liian syvään. Juurenkaulan eli rungon ja juuren välisen paksunevan osan pitää jäädä maanpinnan yläpuolelle. Jos puu on istutettu liian syvään, kasvuun lähtö häiriintyy ja puusta tule epämuotoinen.

4. Muotoile omenapuulle kohopenkki

Istuta puu kohopenkkiin ilmavaan puutarhamultaan, sillä uusi multa painuu ajan myötä. Jos kohopenkkiä ei ole tehty, puun ympärille muodostuu helposti vettä keräävä kuoppa.

Kohopenkki on lämmin. Sen ansiosta liika vesi valuu syksyllä kasvin juurelta. Kata kohopenkki esimerkiksi kuorikatteella tai nurmisilpulla. Älä päästä heinää tai nurmea kasvamaan puun tyvelle.

5. Tue omenapuu tarvittaessa

Pieni puu ei tarvitse tukikeppiä. Sitä tarvitaan vain, jos puu on niin suuri, ettei se pysy itsestään pystyssä uudella paikallaan.

Jos puu tarvitsee tukikepin, tue se mahdollisimman alhaalta, noin puolen metrin korkeudelta. Käytä tarpeen mukaan yhtä tai kahta tukikeppiä. Jos latva pääsee liikkumaan tuulessa vapaasti, puu kasvattaa nopeasti hyvät, tukea antavat juuret.

1 kommentti