Viherpiha

Rakuuna – ohjeet yrtin kasvatukseen ja hoitoon

Rakuuna menestyy mainiosti niin pihamaalla kuin ruukkukasvinakin. Poimi vinkit, joiden avulla onnistut rakuunan kasvatuksessa ja pääset nauttimaan aromikkaasta oman maan sadosta!
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Rakuuna: kasvatus avomaalla

Rakuunan kasvupaikka

Valitse rakuunalle aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka. Maaperän tulisi olla multavaa, kalkkipitoista ja silti vettä läpäisevää. Lisää maahan hiekkaa, jotta vesi ei jää seisomaan juuristoon etenkään talvisin.

Voit myös kasvattaa rakuunaa kasvilavassa, jossa kasvi on lämpimässä kohopedissä eikä vesikään jää tällaisessa kasvupaikassa yleensä kasvin riesaksi juuristoon.

Istuta taimet keväällä säiden lämmettyä siten, että taimiväliksi tulee 20 senttiä ja riviväliksi 50 senttiä.

Rakuunan hoito

Paranna maata keväisin kompostimullalla. Huolehdi rakuunan säännöllisestä kastelusta ja tue tainta tarvittaessa. Maa kannattaa kattaa ruohosilpulla tai muusta kasvijätteestä tehdyllä hakkeella. Katekerros estää kosteuden haihtumista maasta ja lannoittaa omalta osaltaan kasvustoa.

Istuta kasvusto uudelleen 4–5 vuoden välein, jotta rakuunakasvusto säilyttää elinvoimaisuutensa.

Rakuunan talvetus

Ranskalainen rakuuna on verraten talvenarka, joten suojaa kasvin juuristoaluetta syksyllä levittämällä maan pintaan ilmava kerros kuivia lehtiä, risuja, olkea tai havuja. Etenkin lumettomina talvina suojaus kannattaa, koska lumi itsessään eristää kylmyydeltä. Ilman suojausta kasvi saattaa paleltua.

Rakuuna: kasvatus ruukussa

Rakuunan kasvupaikka

Rakuuna tarvitsee myös ruukkukasvatuksessa aurinkoisen tai korkeintaan puolivarjoisen ja suojaisan kasvupaikan. Voit istuttaa kasvin parvekelaatikkoon tai isoon ruukkuun, jolloin kasvin juurilla on riittävästi tilaa.

Rakuunan hoito

Tue kasvustoa kepeillä tai langoilla, jolloin rennot varret eivät lamoa. Kastele ja lannoita kasvia säännöllisesti nestemäisellä luomulannoitteella.

Rakuunan talvetus

Ennen talven tuloa rakuuna kannattaa istuttaa maahan, sillä ruukussa se paleltuu. Toinen vaihtoehto on siirtää rakuuna viileään paikkaan talvehtimaan. Huonelämpötilaan talvehtimaan siirretty taimi pudottaa todennäköisesti lehtensä ja kuolee kuivassa huoneilmassa.

Silppua tuoretta rakuunasatoa jääpalarasioihin, joihin olet lorauttanut hyvää oliiviöljyä tai sulaa voita. Valmiita yrttipaloja on kätevää sujauttaa ruokien mausteeksi.

Rakuunan sadonkorjuu ja säilöntä

Kerää satoa mieluiten heinä–elokuussa ennen kukintaa, jolloin rakuunan maku on parhaimmillaan.

Säilö rakuunaa pakastamalla tai kuivaamalla. Jos kuivatat rakunaa, kerää yrtistä 2–3 oksan kimppuja. Ripusta rakuunakimput pimeään ja ilmavaan paikkaan. Voit myös napsia kasvista pelkät lehdet ja kuivattaa ne ilmavassa paikassa. Pakkaa lopuksi kuivunut rakuunasato tiiviisiin lasipurkkeihin, jotka säilyttävät kasvin aromit parhaiten.

Kasvata maukkaampaa ranskalaista rakuunaa

Rakuunasta (Artemisia dranunculus) on olemassa kahta eri viljelymuotoa: ranskalaista (Artemisia dranunculus 'Sativa') ja venäläistä rakuunaa (Artemisia dranunculus 'Inodora'). Ranskanrakuuna on maultaan hienostuneempaa kuin venäläinen, joten siksi sen viljely on suositeltavampaa.

Ranskanrakuunaa voi lisätä ainoastaan jakamalla tainta tai juurruttamalla pistokkaasta, kun taas venäjänrakuunaa voi kasvattaa myös siemenestä.

Ranskanrakuuna kasvaa jopa metrin korkuiseksi, joten tue rakuunakasvusto kepeillä, jotta versot eivät lamoa. Venäjänrakuuna taas on ranskanrakuunaa sitkeämpi, ja se talvehtii paremmin meidän oloissamme.

Julkaistu: 17.8.2018
Kommentoi »