Maku

Rakas perunaRakas peruna

Peruna on edullista ja ekologista lähiruokaa. Ja mikä parasta: suomalaisessa perunassa on makua ja luonnetta. Valitse perunalajike käyttötarkoituksen mukaan, niin muusista tulee kuohkeaa ja keitinperunat kestävät hajoamattomina.
Teksti Taina Salovaara
Kuvat Satu Nyström

Velox on jauhoinen, mutta kiinteämaltoinen syysperuna, joka säilyy hyvin pitkälle kevääseen asti. Maukas ja keltamaltoinen Velox on hyvä yleisperuna, joka kestää kauniina keittämisen ja sopii myös soseeseen.

Annabella on yksi pidetyimmistä uusista lajikkeista Suomessa. Muodoltaan Annabella on pitkulainen, joskus käyräkin. Kiinteä, keltamaltoinen ja maukas Annabella on omiaan salaatteihin ja keittoihin. Monet pitävät siitä myös keitettynä lisäkeperunana.

Rosamunda on ruotsalaisten lahja perunanystäville. Voimakkaan punainen, suuri mukula on alun perin jalostettu uuniperunaksi, mutta Rosamundasta tulee oivallista muusiakin. Se sopii hyvin myös perunaleivonnaisiin. Muita jauhoisia lajikkeita ovat mm. Pito ja Puikula.

Van Gogh on monen suosikkiperuna, koska se on erittäin maukas ja sopii kaikenlaisiin ruokiin. Sopivasta jauhoisuudestaan huolimatta pyöreä ja melko isokokoinen Van Gogh kestää myös keittämisen hajoamatta. Muita yleisperunalajikkeita ovat mm. Asterix ja Matilda.

Tammiston aikainen on ensimmäinen aito suomalainen perunalajike, joka tuli myyntiin vuonna 1930. Nykyisin sitä voi ostaa toreilta ja halleista. Mukula on pitkänsoikea tai ovaalin muotoinen, malto hyvin keltainen ja keitettynä tiivis. Tammiston aikaisesta todetaan usein nostalgisesti ”se vanhan hyvän ajan peruna”.

Bellarosa on isokokoinen, muodoltaan pyöreä ja väriltään punainen perunalajike. Pehmeän makuinen Bellarosa on yleisperuna, joka on omiaan uuniperunaksi. Se sopii muusiin, mutta kestää hyvin kokonaisena keittämisen. Bellarosan nostaminen alkaa elokuussa ja peruna säilyy hyvin kevääseen asti.

Siikli on kesä- ja syyslajike ja torikaupan ykkönen. Pitkänomainen, toisesta päästään kapeneva mukula on sileäkuorinen ja malto on väriltään keltainen. Siikli on kiinteä peruna, siis loistava lisäkkeeksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin.

Nicola on kotoisin Hollannista ja kuuluu kiinteisiin ruokaperunoihin. Sen kuori on hieman verkkomainen, muoto pitkänomainen. Nicolan tärkkelyspitoisuus on alhainen, joten sopii parhaiten salaatti- ja lisäkeperunaksi. Maku on täyteläinen.

Tunnusta väriä

Pussitetun perunan sopivimman käyttötarkoituksen näkee pussin värikoodista. Usein myös irtoperunalaari on merkitty värikoodilla.

Vihreä väri tarkoittaa kiinteää perunaa, siis keitettäväksi ja salaatteihin hyvin sopivaa lajiketta.

Keltaisella merkitään yleisperunat. Eli jos haluat kaikkiin ruokiin sopivan perunan, valitse keltainen pussi.

Punainen koodi tarkoittaa jauhoista, siis uuniperunaksi, leivontaan ja muusiksi sopivaa perunaa.

Tiesitkö? Oikeanlainen perunan säilytyspaikka on pimeä ja viileä, kotona siis jääkaapin vihanneslokero tai kellari. Liian kylmässä perunat imeltyvät ja lämpimässä ne alkavat itää.

Julkaistu: 23.10.2013