Maku

Annabelle, Siikli vai Rosamunda? Näin valitset oikeat perunat eri käyttötarkoituksiin

Peruna on edullista ja ekologista lähiruokaa. Ja mikä parasta: suomalaisessa perunassa on makua ja luonnetta. Valitse perunalajike käyttötarkoituksen mukaan, niin muusista tulee kuohkeaa ja keitinperunat kestävät hajoamattomina.
Kuvat Satu Nyström

Erilaiset perunalajikkeet

Velox

Jauhoinen, mutta kiinteämaltoinen syysperuna, joka säilyy hyvin pitkälle kevääseen asti. Maukas ja keltamaltoinen Velox on hyvä yleisperuna, joka kestää kauniina keittämisen ja sopii myös soseeseen.

Annabelle

Yksi pidetyimmistä uusista perunalajikkeista Suomessa, jonka suosio perustuu erityiseen kermaisen pehmeään makuun. Muodoltaan Annabella on pitkulainen, joskus käyräkin. Kiinteä, keltamaltoinen ja maukas Annabella on omiaan lohkoperunoihin, salaatteihin ja keittoihin. Monet pitävät siitä myös keitettynä lisäkeperunana.

Rosamunda

Ruotsalaisten lahja perunanystäville. Voimakkaan punainen, suuri mukula on alun perin jalostettu uuniperunaksi, mutta Rosamundasta tulee oivallista muusiakin. Se sopii hyvin myös perunaleivonnaisiin. Muita jauhoisia lajikkeita ovat muun muassa Pito ja Puikula.

Van Gogh

Monen suosikkiperuna, koska se on erittäin maukas ja sopii kaikenlaisiin ruokiin. Sopivasta jauhoisuudestaan huolimatta pyöreä ja melko isokokoinen Van Gogh kestää myös keittämisen hajoamatta. Muita yleisperunalajikkeita ovat muun muassa Asterix ja Matilda.

Tammiston aikainen

Ensimmäinen aito suomalainen perunalajike, joka tuli myyntiin vuonna 1930. Nykyisin sitä voi ostaa toreilta ja halleista. Mukula on pitkänsoikea tai ovaalin muotoinen, malto hyvin keltainen ja keitettynä tiivis. Tammiston aikaisesta todetaan usein nostalgisesti ”se vanhan hyvän ajan peruna”.

Bellarosa

Isokokoinen, muodoltaan pyöreä ja väriltään punainen perunalajike. Pehmeän makuinen Bellarosa on yleisperuna, joka on omiaan uuniperunaksi. Se sopii muusiin, mutta kestää hyvin kokonaisena keittämisen. Bellarosan nostaminen alkaa elokuussa ja peruna säilyy hyvin kevääseen asti.

Siikli

Kesä- ja syyslajike ja torikaupan ykkönen. Pitkänomainen, toisesta päästään kapeneva mukula on sileäkuorinen ja malto on väriltään keltainen. Siikli on kiinteä peruna, siis loistava lisäkkeeksi, salaatteihin ja laatikkoruokiin.

Nicola

Kotoisin Hollannista ja kuuluu kiinteisiin ruokaperunoihin. Sen kuori on hieman verkkomainen, muoto pitkänomainen. Nicolan tärkkelyspitoisuus on alhainen, joten sopii parhaiten salaatti- ja lisäkeperunaksi. Maku on täyteläinen.

Mulberry Beauty

Punamaltoinen Mulberry Beauty on pottuhyllyn uusi kiinteä tulokas, joka sopii niin uunissa paahdettavaksi kuin keitinperunaksikin. Pinkki väri syntyy kasvun aikana kasvin oman väriainetuotannon seurauksena.

Lapin Puikula

Pohjoinen perunan paikallislajike, joka tunnetaan erinomaisesta maustaan ja aromistaan. Herkullisuutensa ja rakenteensa ansiosta puikulasta saa soseutettua täydellisen muusin. Lapin Puikula -nimitystä saa käyttää vain Suomen Lapissa viljellystä puikulaperunasta.

Tunnusta väriä

Pussitetun perunan sopivimman käyttötarkoituksen näkee pussin värikoodista. Usein myös irtoperunalaari on merkitty värikoodilla.

  • Vihreä väri tarkoittaa kiinteää perunaa, siis keitettäväksi ja salaatteihin hyvin sopivaa lajiketta.
  • Keltaisella merkitään yleisperunat. Eli jos haluat kaikkiin ruokiin sopivan perunan, valitse keltainen pussi.
  • Punainen koodi tarkoittaa jauhoista, siis uuniperunaksi, leivontaan ja muusiksi sopivaa perunaa.

Tiesitkö?

Oikeanlainen perunan säilytyspaikka on pimeä ja viileä, kotona siis jääkaapin vihanneslokero tai kellari. Liian kylmässä perunat imeltyvät ja lämpimässä ne alkavat itää.

Julkaistu: 23.10.2013
1 kommentti