Avotakka

Terassipiha jokimaisemalla! Puutarhasuunnittelija Heidi Hannuksen suunnittelema moderni patio jakautuu erilaisiin oleskelualueisiin

Terassipiha jokimaisemalla! Puutarhasuunnittelija Heidi Hannuksen suunnittelema moderni patio jakautuu erilaisiin oleskelualueisiin
Puutarhasuunnittelija Heidi Hannuksen suunnittelema moderni terassipiha nousee suoraan Iijoen penkereeltä. Sen kasvit ja rakenteet on valittu kestämään pohjoiset olosuhteet.
Julkaistu: 1.7.2019

Ijoki lipuu leveänä, kimmeltävänä nauhana ohi Iissä sijaitsevan omakotitalon terassien. Piha-alue on puutarhasuunnittelija Heidi Hannuksen käsialaa ja usean vuoden suunnittelun tulos. Kaikkiaan terassialue käsittää 680 neliötä, mutta koko puutarha on lähes 6500 neliön kokoinen.

– Suunnittelun lähtökohtana oli, että näkymä talolta joelle on niin tärkeä, ettei mikään saa peittää tai päihittää sitä. Terassit ja kasvihuone ovat neutraalin väriset, jotta ne muodostavat luontevan yhteyden asuinrakennuksen kanssa. Koska se on suuri, myös kiveysten laattakoko on tavallista kookkaampi, Hannus kertoo kulkiessaan pitkin laatoitusta.

Moderni, pelkistetty kasvihuone on näyttävä rakenne. Elävä tuli lämmittää istujia valoisina kesäiltoina.
Puutarha jakautuu useisiin erilaisiin oleskelualueisiin ja tasoihin.
Terassin puurakenteet ovat Accoyaa eli teollisuusetikalla myrkyttömästi käsiteltyä radiatamäntyä. Käsittely poistaa 75 prosenttia puun elämisestä.

Vesi on tärkeässä roolissa myös piha-alueella. Sen virtaava liike jatkuu kivipintojen aaltomaisessa profiilissa, ja vesielementit läikkyvät ja solisevat eri puolilla puutarhaa. Voimakaslinjaisen kasvihuoneen viereiseen laatoitukseen on upotettu pieni lummelampi, ja toisen vesialtaan jakaa kahtia jono astinkiviä, jotka tuovat mieleen luonnonvesien kivi kiveltä kuljettavat ylityspaikat. Lähimpänä rantaa on suihkukaivo, josta vesi valuu alas tasaisena leveänä virtana kuin koskessa.

Pohjoisen oloihin sopivia lajeja on runsaasti. Yksi kestävä laji on orapihlaja.
Orapihlaja sopii pieneksi yksittäispuuksi. Tikkarimainen muoto säilyy, kun versoja leikataan pari kertaa kesässä. Maanpeitekasvina on grönlanninhanhikki.
Rannan läheisyyteen rakennetussa suihkulähteessä vesi virtaa alas leveänä nauhana.

Pohjoinen ilmasto on vaikuttanut suuresti kasvivalintoihin. Ii sijaitsee Oulun yläpuolella kasvuvyöhykkeellä 5, joten arat lajit eivät menesty täällä lainkaan. Lisähaastetta aiheuttaa Perämeri, johon Iijoki laskee vain muutaman kilometrin päässä. Meren läheisyys tietää kylmiä tuulia ja on syynä sisämaata kevyempään lumipeitteeseen. Muussa tapauksessa lumi antaisi kasveille hyvän suojan talvikuukausien ajaksi.

– Onneksi pohjoisiin oloihin sopivia lajeja riittää runsaasti. Esimerkiksi orapihlaja on kestävä, ja olen käyttänyt sitä muotoleikattuina pikkupuina. Orapihlajien alla kasvaa mattona varpumaista grönlanninhanhikkia, Hannus kertoo.

Paahdetta ja kuivuutta kestävät kattomehitähdet ovat helppohoitoisia ruukkukasveja.
Terassipihan suunnittelussa huomioitiin erityisesti se, että talolta säilyy näköyhteys joelle.
Kesällä kasvihuoneessa kukoistavat laastipaljuihin istutetut tomaatit.

Heidi Hannus on suunnitellut istutusten lomaan oleskelutiloja, joille voi asettua sen mukaan, vietetäänkö aikaa kaksin vai isommalla joukolla. Omistajaperhe on toteuttanut vuosia kestäneet perustamistyöt pääosin omin voimin, sillä he ovat innokkaita ja taitavia puutarhaharrastajia.

Kasvihuone on tarkoitettu sekä oleskeluun että hyötyviljelyyn. Talvella tila muuntuu tuikkujen ja kynttiläkruunun avulla valtavaksi valokoristeeksi.
1 kommentti