Avotakka

Maalaisidylli keskellä kaupunkia! Soma puutalo vei Jarin ja Mikan sydämen ja sai sisustamaan tavalla, joka yllätti heidät itsensäkin

Maalaisidylli keskellä kaupunkia! Soma puutalo vei Jarin ja Mikan sydämen ja sai sisustamaan tavalla, joka yllätti heidät itsensäkin
Jari Saarelainen ja Mika Tuomolin halusivat kokeilla, miltä elämä maistuu vanhassa puutalossa. Muutamassa vuodessa he ovat remontoineet kaiken ja luoneet kukoistavan puutarhan. Työ- ja haavelistalle kertyy yhä uusia projekteja.
Julkaistu: 22.4.2021
Espoon Muuralassa asuvat koreografi Jari Saarelainen ja yrittäjä Mika Tuomolin sekä lemmikit kiinanharjakoira London ja kilpikonna Kalervo. Parilla on uniikkeja eläintauluja tekevä Saarelin-konsepti.

Jari Saarelainen ja Mika Tuomolin ovat asuneet monenlaisissa paikoissa: loft-asunnossa, jugend- ja paritalossa ja muutaman viime vuoden vanhassa omakotitalossa, joka on kunnostettu kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Soma puutalo sijaitsee loivalla rinnetontilla, ja sen ympärillä avautuu ryöppyävien perennojen ja kesäkukkaistutusten kirjoma puutarha. Terassilla aurinkovarjon alla kennopallot heilahtelevat leppeässä tuulessa, ja sisään tullaan ruokailutilana toimivan lasikuistin kautta.

Peremmällä on olohuone, josta pääsee puolipyö­reälle parvekkeelle. Yläkerta on avattu yhdeksi tilaksi, johon mahtuu oleskelupaikka päiväunipeteineen ja varsinainen makuutila. Alkukesästä syreenipensaat työntävät kukintonsa lähes kiinni ikkunaruutuihin.

Sisään taloon astutaan lasikuistille, joka toimii kodin ruokailutilana. Verhojen sijasta ikkunoiden eteen on ripustettu korallikaktusamppelit.

Miten päädyitte asumaan tähän idylliin?

Jari: Muutama vuosi sitten asuimme paritaloista koostuvassa yhtiössä Helsingin Konalassa. Mietimme naapureiden kanssa, kuinka hienoa olisi toteuttaa ryhmärakennushanke. Oli kuitenkin mahdotonta löytää kaikkien kriteerejä täyttävä tontti. Lopulta hanke toteutui, tosin eri muodossa kuin alun perin ajattelimme: Sillä aikaa, kun me kunnostimme 1930-luvun puutaloa, meille läheisin naapuriperhe rakennutti tuohon viereen uutta taloa. Viime kesänä tontin yhteishallinta-alueelle valmistui sauna porealtaineen.

Keittiökaapisto niemekkeineen on Puustellilta. Harmaa kulkee talossa ulkomaalista välitilan fasettihiottuun laatoitukseen asti.
Keittiö on uusittu kokonaan. Mikan aamukahvipaikan pikkupöytä on Rivièra Maisonin. Takaa pilkistää olohuone.

Millainen talo oli, kun aloitte muokata sitä?

Jari: Edelliset asukkaat olivat viihtyneet pitkään, ja monet ratkaisut värien käyttöä myöten olivat 1990-lukua, mutta henki oli hyvä. Koska olemme impulsiivisia, laitoimme tuulemaan. Kaikki on nyt talotekniikankin osalta kunnossa, ja pihalle on rakennettu monta terassia, joilla voi oleilla, kunhan joskus ehtii.

Mika: Olemme myös kunnostaneet kasvihuoneen, josta Jari hakee aamuyrtit. Hän unohtuu ihastelemaan kukkia ja kasveja niin, että reissu kestää ikuisuuden.

Onko puutarhakin muuttunut alkuperäisestä?

Jari: Taloa tuskin erotti boheemisti hoidetun kasvillisuuden suojasta. Olemme muokanneet käytännössä jokaisen neliömetrin.

Mika: Vuokrasimme yhtenä viikonloppuna minikaivinkoneen ja tasasimme kaiken. Sen jälkeen toimme multakuorman toisensa jälkeen. Terassien lisäksi olemme perustaneet perennapenkkejä, ja pihan perälle kehkeytyy varjopuutarha. Suihkulähde siellä jo solisee.

Olohuonetta kannattelee sirkusteema. Pyöreä Ikean matto on kuin sirkusareena, ja seinällä on klovnimaalaus Jarille tärkeästä esityksestä. Toplinen Vega-sohva on Kruunukalusteelta, ja Vertigo-valaisin on Petite Frituren. Itse tehdyt ikkunanpokapeilit avartavat entisestään valoisaa tilaa. Kodin kaikissa tiloissa on maalatut lautalattiat.

Miten kodin sisustus on muotoutunut?

Jari: Talo kertoo meille, mitä se haluaa. Sisustuksessa on paljon turkoosia, vaikka se ei ole koskaan ollut kummankaan suosikkiväri. Turkoosi vain tuntuu kuuluvan tänne, ja sitä onkin kaikkialla ruokapöydän tuoleista lähtien. Mikan naama oli kieltämättä näkemisen arvoinen, kun sanoin, että meille tulee turkoosit pinnatuolit. Vaikka pidämme siitä, että kaikki toimii, olemme tehneet ratkaisuja myös ulkonäkö edellä. Valkoiseksi maalattu puulattia ei ole paras vaihtoehto koiraperheessä, mutta mieluummin näen sisään astuessa kauneutta kuin kuraeteisen.

Mika: Talon sanelemaa on sekin, että keittiön kaapistot ovat hieman rustiikit, ja uusinakin hankituissa kalusteissa on ripaus maalaistyyliä tai vintagetunnelmaa. Televisio on piilotettu kaappiin, koska emme halua, että se on esillä; ostimme käytetyn astiakaapin, maalasimme sen valkoiseksi ja irrotimme osan hyllyistä.

Makuuhuoneen kaappi on ostettu käytettynä, ja sen pinta on käsitelty eloisaksi kalkkimaalilla. Höyhenvalaisin on Umagen.
Norsuaiheinen teos on nimeltään Luottamus, ja sen on tehnyt taidegraafikko Laura Pohjonen.
Yläkerrassa on ollut kaksi kamaria, joiden välisen seinän Jari ja Mika ovat poistaneet. Syvennykseeen on tehty päiväunipaikka ja vieraspeti.
Alakerran lasikuistilla riittää valoa ja tilaa viherkasveille. Korallikaktukset antavat näkösuojaa. Kuningas­begonian näyttävä kukinta yllätti.

Olohuoneessa on monia sirkusaiheisia juttuja. Mikä niiden tausta on?

Jari: Teema liittyy tanssijan ja koreografin urani kannalta tärkeään esitykseen Sirkushevosen kuolema, ja sen lavastuksesta on myös peräisin klovnimaalaus. Lisäksi huoneessa on toinenkin klovni kynttelikössä ja apinavalaisin, ja yhden begonian lehdet ovat kuin ballerinan tutu. Lattiaa peittää pyöreä matto, joka muistuttaa sirkusareenasta. Kysyn aina vierailta, kuinka monta sirkukseen kuuluvaa elementtiä he löytävät huoneesta. Meistä on kiva, kun sisustuksessa näkyy pientä leikkisyyttä ja yllätyksiä.

Viherkasvejakin riittää jokaiseen huoneeseen. Kertokaa myös niistä!

Mika: Kasvit ovat Jarin lemmikkejä. Olemme maksaneet kovat oppirahat, kun olemme hankkineet niitä ottamatta ensin selvää hoito-ohjeista. Nykyiset voivat paljon edellisiä paremmin. Uusimpia suosikkeja ovat korallikaktukset, jotka toimivat kuistilla osittain näkösuojana, sekä komealehtinen kuningasbegonia, joka yllätti meidät myös kukkimalla upeasti. Kasvit tuovat sisustukseen väriä, runsautta ja kodikkuutta.

Edellisten omistajien rakentama kasvihuone on kunnostettu. Jari ja Mika ovat tehneet siitä paitsi kasvatuspaikan yrteille myös mukavan oleskelunurkkauksen.
Jarille pitää kuvassa seuraa kiinanharjakoira Eiffel, joka perheen suruksi kuoli viime syksynä.
Pienestäkin pihasta saa enemmän irti, kun jakaa sen eri toimintoihin. Yhtenäisyyden tuntua saa sisätilojen tapaan johdonmukaisilla väri- ja kalustevalinnoilla.
Talon kupeeseen on sijoitettu suojainen terassi, jossa syödään aina, kun sää sallii. Terassi on sisustettu yhtä viihtyisäksi kuin sisätilat. Näin sitä tulee käytettyä tavallista enemmän.
Perheen jäljelle jäänyttä lemmikkikoiraa Londonia vaalitaan kuin silmäterää.

Mikä tässä kodissa on parasta?

Jari: Rauhallisuus ja huvilamaisuus.

Mika: Ihan kuin asuisimme maalla, vaikka olemme kaupungissa ja kaikkien palvelujen läheisyydessä.

Onko omakotitaloelämä ollut odotusten mukaista?

Mika: Tekemistä ja huoltamista on paljon, koska omakotiasuja on omistaja, huoltoyhtiö ja isännöitsijä.

Jari: Eikä enää riitä, että miettii pelkkiä pintoja, vaan täytyy olla kiinnostunut siitä, mitä seinien välissä on.

Mitä seuraavaksi?

Mika: Alun perin aioimme perustaa puutarhaan kanalan ja kasvattaa silkkikanoja. Haavetta ei ole vieläkään kuopattu. Jarihan on puhunut, että hän haluaisi oikean maatilan.

Jari: Saa nähdä, miltä täällä jo ensi kesänä näyttää.

Tontin reunalla oleva pihasauna on vielä uudenkarhea. Se on yhteiskäytössä naapureiden kanssa.
1930-luvun alussa rakennetussa puutalossa on 98 neliötä. Taloa on laajennettu lasikuistin verran parikymmentä vuotta sitten. Kuistin päälle on tehty viime remontin yhteydessä aurinkoterassi. Kun Jarilla ja Mikalla on vieraita, parvekkeella nautitaan yödrinkit.
6 kommenttia